Contemporary Croatian Design IN A NUTSHELL u Helsinkiju (06. 09 – 16. 09. 2012.)

Izložbeni pregled suvremenog hrvatskog dizajna – Contemporary Croatian Design IN A NUTSHELL – prikazan je u sklopu velike izložbe “Everyday Discoveries” u Helsinkiju, Svjetskoj prijestolnici dizajna 2012

Ove godine, Helsinki je proglašen Svjetskom prijestolnicom dizajna, a izložba Contemporary Croatian Design – In a Nutshell odabrana je da bude dio najvećeg dizajnerskog događanja godine. Više od 300 različitih događanja organizirano je tim povodom tijekom 2012., a kulminacija svega događa se upravo u rujnu, s cijelim nizom izložbi u starom industrijskom kompleksu Suvilahti u blizini centra Helsinkija. Dvadesettri zemlje, uključujući Hrvatsku, pozvano je da sudjeluje u tzv. Mini World manifestaciji, predstavljajući se vlastitim izložbama. Također, sve zemlje sudionice ujedno se predstavljaju i u sklopu velike izložbe Everyday Discoveries. Tako će, osim pregleda suvremenog hrvatskog dizajna In a Nutshell, međunarodna publika moći vidjeti antologijske predmete poput stolice Vjenceslava Richtera, koja se inače čuva u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, ali i originalne tenisice Startas te predmete iz kolekcije Line Kovačević Online Romantic Dinner Set, Numenove stolice YY, igračke Oblo Marka Pavlovića, slikovnicu Antuntun Tomislava Torjanca i slash (/) Nine Bačun. Izložba je otvorena 5. rujna, a tom je prilikom kustosica Koraljka Vlajo održala i predavanje.

P1070229

P1070253

Projekt In a Nutshell zajednički su pokrenuli HDD – Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture RH 2009. godine, s ciljem predstavljanja domaćeg suvremenog dizajna internacionalnoj publici. Izložba je koncipirana s idejom da pruži relativno širok, kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, ali i tako da svojim fleksibilnim i praktičnim formatom bude prilagođena uvjetima putovanja i postavljanja u različitim izlagačkim prostorima u Europi i svijetu.

Contemporary Croatian Design – In a Nutshell je cjelovit izložbeni proizvod koji u sebi objedinjuje konciznost i široku vizuru na domaću suvremenu dizajnersku produkciju. Slično tome, i njen specifično dizajnirani postav objedinjuje funkcije transporta i prezentacije, dok je dizajn kataloga prilagođen mogućnostima variranja opsega same izložbe u institucijama u kojima gostuje.

Dizajn postava izložbe osmišljen je tako da duhovito objedinjuje višestruke funkcije transporta, prezentacije i oblikovanja. Kutije/sanduci za transport istovremeno služe i kao podloge, postamenti i okviri za prezentaciju izložaka. Elementi sanduka za transport formiraju fizički okvir za postav izložbe pa nema potrebe za njihovim posebnim skladištenjem. Na sličan način, katalog je zamišljen kao clipboard na kojeg se u ovisnosti o opsegu izložbe prikapčaju „kartice“ radova koje su ujedno i legende za izloške. Na tragu, „transportne“ koncepcije je i vizualni identitet. Autori dizajna postava su Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Andro Giunio, Tina Ivezić i Ana Marija Poljanec. Prije gostovanja u Helsinkiju, izložba je predstavljena u Zagrebu, u prostoru Design Flanders u Bruxellesu te u Željezničkom muzeju u Beogradu.

Kustosica izložbe je Koraljka Vlajo

Više o izložbi i zastupljenim autorima pročitajte ovdje:  http://inanutshell.hr/

P1070219

P1070017

P1060894

P1070033

P1070212

 P1070163