Cjeloživotno učenje – izložba Silvija Lorussa i Sebastiana Schmiega u riječkoj Filodrammatici

U petak 8. lipnja 2018. u 20 sati u galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka), otvara se izložba pod nazivom CJELOŽIVOTNO UČENJE na kojoj će biti predstavljeni radovi dizajnera i umjetnika SILVIJA LORUSSA i SEBASTIANA SCHMIEGA, koji već godinama surađuju na projektima koji istražuju odnose između tehnologije, dizajna, obrazovanja i poduzetništva. Izložbu, koju organizira umjetnička organizacija Drugo more, možete pogledati do 30. lipnja. Više detalja u tekstu.

Dizajn naslovnog vizuala: Oleg Šuran

Kao što i sam naslov otkriva, izložba se zasniva na ideji „cjeloživotnog učenja“, krajnje ideološkog koncepta koji svojim nazivom podsjeća na to da se od svih danas očekuje neprestana potreba za usavršavanjem znanja, vještina i kompetencija.

Dok u svojoj cjelini izložba zaziva arhitekturu i opremu dječjeg igrališta, Lorussovi i Schmiegovi radovi povezuju ideju razigranog učenja tijekom djetinjstva s elementima vojne obuke i team-buildinga.

I Will Say Whatever You Want In Front Of A Pizza

I Will Say Whatever You Want In Front Of A Pizza

 

Primjerice, u spekulativnom videu I Will Say Whatever You Want In Front Of A Pizza, koji je nastao korištenjem programa za izradu prezentacija Prezi, Sebastian Schmieg istražuje do koje su mjere digitalni radnici postali produžeci softvera. S druge strane, istražujući neobičnosti crowdfundinga, odnosno „skupnog financiranja“ projekata na internetskoj platformi Kickstarter, Silvio Lorusso je 2014. godine osmislio Kickended, arhivu kampanja koje nisu naišle na financijsku potporu korisnika i time ostale na nuli ostvarenih prihoda. Pored spomenutih, na izložbi će između ostalog biti predstavljeni i najpoznatiji Schmiegovi i Lorussovi radovi – Shouldn’t you Be Working i Five Years of Captured Captchas.

Kickended

Kickended

 

U poruci upućenoj posjetiteljima, Lorusso i Schmieg ističu: „u vremenu kada je cjeloživotno učenje postalo ekonomski imperativ, pozivamo vas da dođete na igralište kako biste nadvladali potrebu za ulaganjem u sebe. Tijekom vaše posjete izložbi možda ćete doživjeti uzbuđenje, entuzijazam, unutrašnji sukob i napor, osjećaje koje cjeloživotno učenje kao režim može izazvati.“

Lorusso i Schmieg - izložba u Rijeci

Izložba će se otvoriti u petak, 8. lipnja u 20 sati, uz druženje i razgovor s autorima koji će posjetitelje provesti kroz postav. Ulaz je besplatan, a izložbu je moguće posjetiti radnim danima od 17 do 21 sat.

 

Više o autorima i izloženim radovima saznajte na internetskoj stranici Drugog mora.

Silvio Lorusso bio je gost festivala Plan D 2017 koji je imao temu “Tehnooptimizam / Tehnopesimizam”. Tom prilikom intervju s Lorussom napravila je Petra Milički, jedna od organizatorica festivala. Intervju možete pročitati OVDJE.

Silvio Lorusso u Filodrammatici

Silvio Lorusso u Filodrammatici