BOR S NAMA – CHRISTMAS TREE SUPERSTORE 2013 (14. – 30 12. 2013.)

U subotu 14. 12. u 12 sati u HDD galeriji otvara se BOR S NAMA – CHRISTMAS TREE SUPERSTORE 2013, peta po redu godišnja izložba posvećena reinterpretaciji i redizajnu božićnih i novogodišnjih ukrasa, artikala i rekvizita. Osim nagrađenih i uže selekcije dizajnerskih radova pristiglih na ovogodišnji natječaj te nezaobilazni HDD-ov blagdanski dućan, ovog puta prikazat ćemo i presjek najboljih radova na svim dosadašnjim natječajima od 2009. do danas!

Pet sezona unatrag Bor s nama mogao se činiti vesela i nepretenciozna šala za kraj godine – na samom pragu recesije i usred krize produkt dizajna i krize proizvodnje općenito, ovaj koncept ponudio je i dizajnerima i samoj organizaciji neku vrstu relaksacije od svakodnevnih briga i predah od ozbiljnih tekućih aktivnosti. No već inicijalni odaziv, a onda i recepcija projekta, pokazali su kako je Bor s nama ozbiljniji i izdržljiviji, pa i popularniji nego što je itko mogao pretpostaviti. Naslonjen na prigodničarsku atmosferu oko Božića i Nove godine – koju jednako karakterizira i opsesivna potrošnja i solidarnost, i tradicija i njena trivijalizacija, i kič i autentičnost i iskrenost – Bor ju je istovremeno želio i kritički komentirati i sudjelovati u njoj punim plućima.

1468_2

Od samog početka zanimalo nas je do kojih se granica može varirati unutar jednog vrlo nepretencioznog, jednostavnog i tematski skučenog okvira, te do koje se mjere može proširiti uz njega vezan konvencionalni vizualni vokabular. Htjeli smo vidjeti kako će sami autori u svojim interpretacijama teme artikulirati stavove o ekologiji, potrošnji, održivosti i društvu. Ekološki aspekt bio je prisutan kao tema od prve izložbe – mnoga od inteligentnih dizajnerskih rješenja oslanjala su se na koncept recikliranja ili trajnosti, nasuprot trošenju i odbacivanju. Od prvobitnog zadatka reinterpretacije božićnog drvca, fokus natječaja postupno je preusmjeren na promišljanje imaginarnih artikala za imaginarni dućan, ali čak su i borovi kroz sve godine perzistirali u brojnim inačicama gotovo kao znak prepoznavanja ovog projekta.

1468_3

Kad god nam se činilo da su sve suvisle ideje iscrpljene, autori su nam se javljali s novima, jednako zanimljivima, stimulativnima i vrlo često takvima da su nas od srca nasmijale. Entuzijastičan odaziv dizajnera i dizajnerica, kao i kontinuirani interes vrlo široke publike, održali su projekt živim svo ovo vrijeme. Iza njega je do danas ostala kolekcija od nekoliko desetaka vrijednih proizvoda produciranih u manjim ili većim serijama, koji su napuštali galerijska četiri zida i kao akvizicije ili pokloni zaživjeli u nečijim domovima. Za mnoge mlade autore, Bor s nama poslužio je kao platforma da prezentiraju svoje ideje i steknu određeno iskustvo u produkciji, a oni stariji iskoristili su ga kako bi podijelili nešto s kolegama, prijateljima, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima. Konačno, vrijeme je za retrospekciju – uz nove radove prikazujemo i pregled svih dosad nagrađenih te pripremamo teren za novi projekt, možda pod drugim imenom, možda s drugačijom temom, ali svakako s istim duhom. Bor s vama, i vidimo se iduće godine!

M.G.

veliko

1. NAGRADA
STORY TELLER CUBE
Adriana Pavelić, Dragana Meić

Obrazloženje:
Prvonagrađeni rad, igra bez pravila, omogućava izmišljanje vlastitih priča uz pomoć jelovih kocki koje na sebi nose slikovne pojmove. Koncept rada odaje razumijevanje funkcije i strukture slobodne interakcije kroz igru, a njegova realizacija, iako skladno uklopljena u zahtjeve ‘Bora’, potencijalom u smislu proizvoda daleko nadilazi okvire ovog projekta. Osim evidentne visoke razine opće interaktivnosti, igru odlikuje elegantno prilagođavanje različitoj dobi igrača i njihove sposobnosti verbalne i narativne artikulacije, a jednako je zanimljiva u funkciji društvene igre, obiteljske priče prije spavanja, kao i terapijske igre za malu djecu. Jednostavna materijalizacija nosi visoku taktilnu kvalitetu koja joj, uz sve navedeno, daje odliku inkluzivnosti. Zbog visokog troškovnika temeljenog na prototipu, radu je dodijeljena prva nagrada, a ne i realizacija serije, no Ocjenjivački sud potiče autore na nastavak razvoja proizvoda i ustrajnost u njegovom plasmanu na tržište.

2. NAGRADA
BOR S NJIMA
J+A+ (Ana Rimac, Jelena Azinović)

Obrazloženje:
Druga nagrada dodijeljena je seriji tekstilnih ukrasa koji šire prepoznatljiv miris crnogorice i svijest o karakterističnom životu vezanom uz jelu u prirodi. Koncept suptilno podsjeća na divlji, prirodni kontekst iz kojeg nam drveće u blagdanskom periodu stiže u interijere i nudi zamjenu i nadogradnju jednog od glavnih emotivnih poticaja za to, kojeg nismo dovoljno svijesni – mirisa. Rad smo pročitali kao nagovor na simboličko kreiranje ugođaja: bez destruktivnog izmještanja drveta iz prirode, bez iglica i uz razumski argument obzira prema drugima, u ovom slučaju, obzira prema ekotipu personaliziranom kroz prikaze pojedinih životinja koje pripadaju uz naše drvo. Autorica nas podsjeća da ono bez njih nije kompletno, a one bez njega ne mogu.

3. NAGRADA
BE MY CHRISTMAS TATTOO
Studio Sonda

Obrazloženje:
Jasan i duhovit koncept privremenih blagdanskih tetovaža razrađen je u mali set simboličnih aplikacija koje, jednom kada se nađu u primjeni, stvaraju sasvim novi komunikacijski kontekst. Jednostavni piktogramski prikazi ispunjavaju svoj smisao tek na koži budućih vlasnika, gdje ne sumnjamo da će započeti potencijalno neograničen broj individualnih, duhovitih sezonskih priča. Planirano sveden na razinu šale, rad posjeduje izvanredan omjer uloženog u početni impuls i potencijalnog efekta okidača komunikacije, koji se od njega može očekivati u primjeni. Koncept ne traži objašnjavanje, razrada je dorečena, a proizvod zahtijeva tek osnovno posredovanje.

Osim nagrađenih radova na izložbi će se predstaviti i radovi:

TVOJA BOŽIĆNA ČARAPA
pancer-mack / Alica Pancer, Ana Mack

PIKNI BOR
autorica: Petra Lasić

_______________________________________________

BOR S NAMA 2009.

1. nagrada

BORIS
Studio Cuculić / Vanja Cuculić, Maja Draganić, Romana Kajp, Goran Turković, Marko Šesnić

2. nagrada

KUTIJA KUTIJA
Vesna Prizmić, Ivana Borovnjak, Damir Prizmić

3. nagrada

KAKTIBOR
Diverzant / Korana Jelovac, Klara Šimunović, Marko Škobalj

LA’BOR
Laboratorium / Orsat Franković, Ivana Vučić, Alenka Lalić, Hrvoje Hiršl

PIKABOR
Bla Lab / Ana Labudović, Dominko Blažević

BOR S NAMA 2010.

1. nagrada

XMAS EXPRESS
Vesna Prizmić, Nenad Prizmić, Damir Prizmić

2. nagrada

PRIČE ZA MALU DJECU
Narcisa Vukojević, Igor Poturić

3. nagrada

ŽIGLICA
Tatjana Petric, Ivana Čukelj, Emilija Šimić

BOR S NAMA 2011.

Četiri jednakovrijedne nagrade

X-MAS POMPON KIT
Nina Bačun, Roberta Bratović

QR* KUGLICE
Matea Topić

MERRY EVERYDAY
Ana Rimac

BORIGAMI
Bojana Bota

BOR S NAMA 2012.

1. nagrada

RECEPT ZA DRUŽENJE
Maša Poljanec, Nina Bačun

2. nagrada

ROLL&TIE
Ines Vlahović

3. nagrada

ANTISTRES BOR
vi?da! / Mirna Meštrović, Maja Vidović

Nagrada MUO

LETILETI
J+A+ / Ana Rimac, Jelena Azinović

_________________________________________

BOR S NAMA – CHRISTMAS TREE SUPERSTORE 2013

ORGANIZATOR:
Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD)

PARTNERI PROJEKTA:
Cerovski Print Boutique, Igepa

DIZAJN POSTAVA: Tvrtko Bojić

GRAFIČKI DIZAJN: Karla Paliska & Tea Pavić

KONCEPT PROJEKTA:
Ira Payer i Koraljka Vlajo

OCJENJIVAČKI SUD BORA S NAMA 2013:

Koraljka Vlajo (MUO / HDD)
Mirna Reinprecht (HDD)
Filip Gordon Frank (HDD)
Dijana Basta (Cerovski Print Boutique)
Nataša Marić (Igepa-Plana)

VODITELJ GALERIJE:
Marko Golub

KORDINACIJA PROJEKTA
Marko Golub, Mirjana Jakušić

HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
http://dizajn.hr
radno vrijeme:
pon – pet 10 – 20h
subotom 10 – 15h

Rad HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb