Barnbrook Bible

Biblija dizajnera i tipografa Johnathana Barnbrooka teži promijeniti uobičajeno poimanje medija dizajnerske monografije. I svijet.

Jonathan Barnbrook (r. 1966.) jedan je od najutjecajnijih grafičkih dizajnera i tipografa današnjice. Svoj specifični ironično-anarhistični senzibilitet Barnbrook od ranih 1990-ih primjenjuje u najrazličitijim disciplinama dizajna: tipografiji, grafičkom dizajnu, industrijskom dizajnu, dizajnu tekstila ili televizijske reklame — a koje ga prvenstveno zanimaju kao sredstva moguće promjene društva. Vjerovanje da dizajner mora prije svega biti odgovoran građanin osnovna je vodilja od početka do kraja njegovog radnog procesa, bilo da je riječ o odabiru klijenta ili načinu na koji će dizajnirati projekt.

129_2

Monografija Barnbrook Bible donosi prvi cjelovit pregled njegovih radova — rješenja koja su ga proslavila, ali i niza ranije neobjavljenih osobnih projekata. Uvodni razgovor, u kojem Barnbrook tumači svoju metodu rada, napravio je Kelle Lasn, urednik časopisa Adbusters. Izdanje prožimaju socijalne i političke teme, koje čine okosnicu Barnbrookovog dizajnerskog i osobnog angažmana. Ova neobična mješavina estetike i političke agitacije izazvala je živu polemiku u svjetskoj dizajnerskoj zajednici.

129_3

 

U knjizi je predstavljeno i pismo DoubleThink, za koje je Barnbrook pronašao nadahnuće u Zagrebu, gdje 2001. godine održao predavanje koje je u hrvatskoj dizajnerskoj zajednici potaknulo diskusiju o proglasu First Things First i pitanjima etike u domaćem dizajnerskom kontekstu. Barnbrook se u Hrvatskoj oduševio tipografskom baštinom razdoblja socijalizma te je pismo DoubleThink oblikovao po uzoru na logotip koji je 1960-ih za Standard konfekciju dizajnirao njihov aranžer Vinko Ožić-Pajić.

129_4

“Barnbrook Bible — the graphic design of Jonathan Barnbrook”
320 stranica, tvrdi uvez, naklada Rizzoli 2007.
ISBN 978-0847829989