ARHITEKTURA MALOG MJERILA – predstavljanje kataloga izložbe i razgovor s VLADOM PETRIČEVIĆEM

U utorak, 8. studenoga 2016. s početkom u 19 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU održat će se predstavljanje kataloga izložbe ARHITEKTURA MALOG MJERILA – 50 GODINA STVARALAŠTVA ARHITEKTA I DIZAJNERA VLADE PETRIČEVIĆA. Katalog će predstaviti akademik i voditelj Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU ANDRIJA MUTNJAKOVIĆ, don ANTON ŠULJIĆ, kustosica izložbe IVA CERAJ te sam VLADO PETRIČEVIĆ, s kojim će se tom prilikom održati i kratak razgovor. Izložba ostaje otvorena do 15. studenoga 2016. U ponedjeljak, 14. studenoga za članove HDD-a bit će organizirano stručno vodstvo kroz izložbu s početkom u 16.30 sati. Kroz postav će voditi autorica izložbe dr. sc. Iva Ceraj, kustosica, te autor predstavljenog opusa, arhitekt i dizajner Vlado Petričević.

Izložbom u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU i predstavljanjem kataloga malog mjerila uz razgovor s autorom, predstavlja se jubilarnih 50 godina stvaralaštva i kreacije zagrebačkog arhitekta Vlade Petričevića, čiji opus bilježi senzibilitet i trajan interes za područje oblikovanja interijera i opreme. Ovim izložbeno‑nakladničkim projektom Muzej nastavlja s otkrivanjem opusa i (re)valorizacijom strukovnog djelovanja arhitekata koji su značajno doprinijeli inicijalnom razdoblju utemeljenja modernog dizajna kao nove struke i profesije u nas. Nagrađeni projekti namještaja Vlade Petričevića koji 1970-ih godina nastaju u ozračju zagrebačkog Centra za industrijsko oblikovanje, danas ponovno otvaraju zaboravljene i zanemarene stranice povijesti razvoja nove discipline, uvelike ispisane upravo entuzijazmom arhitektonske formacije.

 

0-vlado-petricevic_radni-stol-u-cio-u-1971

 

U opus Vlade Petričevića uvode tekstovi Božanski detalj akademika Andrije Mutnjakovića, i Pohvala igri don Antona Šuljića. Kronološki slijed autorova opusa slijedom tematskih cjelina uključenih u prošireni kontekst razdoblja uz komparativnu analizu s relevantnim međunarodnim primjerima, predstavlja se tekstom dr. sc. Ive Ceraj. Počevši od vremena studija kao godina formacije, prati se razvoj i djelovanje autora na području dizajna namještaja, vizualnih komunikacija i postava izložbi, na što se nadovezuju projekti arhitekture i unutrašnjeg uređenja, te obnove povijesnih objekata u perivoju Maksimir. Katalog djela popraćen je autorskim komentarima Vlade Petričevića, životopisom, bibliografijom, popisom nagrada i priznanja, te sažetkom na engleskom jeziku. Opus zaključuju vizualne bilješke s margina: karikature, crteži i foto-studije – male stvari kojima se Vlado Petričević potvrđuje kao kreativni znatiželjnik i aktivan sudionik jednoga razdoblja čije nas vrijednosti danas iznova dosežu kao stvaralački poticaj.

 

U ponedjeljak, 14. studenoga 2016. u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, Ivana Gorana Kovačića 37 – Zagreb, za članove HDD-a bit će organizirano stručno vodstvo kroz izložbu s početkom u 16.30 sati. Kroz postav će voditi autorica izložbe dr. sc. Iva Ceraj, kustosica, te autor predstavljenog opusa, arhitekt i dizajner Vlado Petričević. Parkirna mjesta za posjetitelje osigurana su u vrtu Muzeja ili na kolniku, ulaz s Nazorove ulice.