Živi arhiv: “Bernardo Bernardi i TVIN”

Pogledajte drugi u seriji od deset „Živi arhiv“ videa u kojima će građani govoriti o osobnim predmetima relevantnima za bolje razumijevanje povijesti dizajna i arhitekture. Ovaj je video posvećen arhitektu i dizajneru Bernardu Bernardiju, odnosno naslonjačima koje je dizajnirao za današnje Pučko otvoreno učilište u Zagrebu. Ujedno je ovo i priča o TVIN-u, virovitičkoj tvornici, u kojoj su se ovi stolci 60-ih godina proizvodili. Autorica intervjua i sinopsisa je Ivana Borovnjak.

U sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice planira se izrada deset videa Živi arhiv putem kojih građani govore o prikupljenim osobnim predmetima / prostorima / memorijama građana relevantnima za povijest dizajna i arhitekture.

Drugi video u serijalu priča je o naslonjačima A4 i A15 Bernarda Bernardija namijenjenim čitaonici i konferencijskim dvoranama zgrade Radničkog sveučilišta Moša Pijade, današnjeg Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, a koji su 60-ih godina prilagođeni za industrijsku proizvodnju kroz Bernardijevu suradnju s Tvornicom virovitičke industrije namještaja (TVIN).


Sugovornici u intervjuima govore o Bernardiju kao suvremeniku, kolegi i suradniku na realizaciji i proizvodnji velikih serija namještaja u virovitičkom TVIN-u tijekom 60-ih godina, ali i iz povijesne i kustoske perspektive o njegovoj važnosti u cjelokupnoj povijesti hrvatskog dizajna.