Deezenov prvi “Virtualni festival dizajna”

U suradnji s nekoliko partnera, magazin za arhitekturu i dizajn Deezen, pokrenuo je prvi “Virtualni festival dizajna” koji će okupiti brojne govornike, dizajnere i arhitekte iz cijeloga svijeta. Stvorena platforma poslužit će kao mjesto susreta i diskusije o trenutnim izazovima stvorenim uslijed globalne pandemije, ali i kao prostor za promišljanje o budućim načinima stvaranja i poslovanja. Virtualni festival koji je započeo jučer (15. travnja), organiziran je s ciljem djelomičnog nadomještanja brojnih otkazanih ili odgođenih dizajnerskih festivala. Festivalski program sastoji se od predavanja, razgovora, filmova, kao i predstavljanja radova dizajnera iz cijeloga svijeta, a uključiti se vrlo lako mogu svi zainteresirani. Festival će trajati do 20. lipnja. Više o detaljima programa i mogućnosti sudjelovanja, pročitajte u nastavku.

Deezenov prvi Virtualni festival dizajna (Virtual Design Festival – VDF) pokrenut je jučer (16.4.) s ciljem nadomještanja velikog broja otkazanih dizajnerskih festivala. Festival će ujediniti dizajnersku i arhitektonsku zajednicu, koje se kao i mnoge druge, trenutno suočavaju s nepredvidljivim izazovima. Na Deezenovoj online platformi moći će se promaći brojni live razgovori, predavanja, inovativni radovi i filmovi. Festival je zamišljen kao prilika koja će dizajnerima i arhitektima otvoriti mogućnosti profesionalnog razvoja i mogućih poslovnih ponuda. Na ovaj se način nastoji pomoći industrijama pogođenima globalnim „zastojem“, a mladim arhitektima i dizajnerima pružiti nada u pokretanje vlastitih projekata.

S obzirom da je riječ o virtualnom festivalu, program će se nastojati što više usredotočiti na tehnološke mogućnosti, odnosno inovativne formate koji će pomoći u povezivanju svjetske zajednice dizajna i arhitekture. Upravo iz tih razloga, festival na sudjelovanje poziva i tehnološke kompanije i programere. Sav program je naravno besplatan, a za sudjelovanje je dovoljno poslati e-mail na adresu festivala.


Osim web developera, festival otvara mogućnost suradnje s različitim ‘velikim imenima’, odnosno brandovima, koji bi željeli predstaviti nove ili već postojeće proizvode ili koji možda imaju odlične ideje koje žele predstaviti dizajnerskoj i arhitektonskoj zajednici. Također, uključiti se mogu i kulturne i neprofitne organizacije koje rade na unapređenju vlastitih okolina ili su na neki način uključene u očuvanje zdravlja planeta i njegovih stanovnika u trenutnoj borbi protiv COVID-a – 19.

Platforma će stvoriti vlastitu trgovinu novih dizajnerskih i arhitektonskih proizvoda i usluga, koji će na ovaj način biti predstavljene i dostupne svima. Svi upiti vezani uz proizvode, bit će direktno proslijeđeni autoru ili autorskom timu. Na sudjelovanje na platformi, pozvani su i svi organizatori dizajnerskih festivala, kojima se daje prilika za partnerstvo s Deezenom kroz njihov poseban program.
Sav program otkazanog ili odgođenog festivala koji je moguće izvesti online, slobodno je moguće prijaviti u sklopu Virtualnog festivala dizajna. U program se mogu uvrstiti i već snimljeni i objavljeni sadržaji, kao i oni koje je moguće dijeliti uživo putem društvenih mreža ili drugih platformi poput Youtubea.

 

 

Posebno je zanimljiva mogućnost koja se pruža mladim dizajnerima koji bi do kraja ove akademske godine trebali diplomirati. Naime, ukoliko nisu u mogućnosti predstaviti svoje radove onako kako su zamislili, VDF im daje opciju predstavljanja rada unutar festivalskoga programa. Također, svi zainteresirani mladi arhitekti i dizajneri imaju priliku predstaviti svoj rad putem ove platforme. Promocija radova u ovim slučajevima nije besplatna, pa je potrebno obratiti se organizatorima.

Program festivala podložan je promjenama te se očekuju nadopune, zbog čega je preporučljivo pratiti web stranicu. Donosimo zasada poznati program za sljedeći tjedan, a detalje možete također pronaći ovdje.

 

Četvrtak, 16. travnja

Live razgovor “PechaKucha Inspire The World”

Zajedno s najbrže rastućom platformom za prepričavanje PechaKucha, VDF je danas uživo dijelio razgovore s arhitektima, dizajnerima i organizatorima festivala iz cijeloga svijeta. PechaKucha je najbrže rastuća platforma za prepričavanje, čija je ideja predstavljanje teme kroz dvadeset slajdova s ciljem optimizacije trajanja prezentacije i seminara.

Petak, 17. travnja

Forward Festival

Bečki Forward Festival predstavit će najpopularnija predavanja njemačkog tipografa Erika Spiekermanna, štokholmskog studija Snask i MoMA-ine kustosice Paole Antonelli.

 

Ponedjeljak, 20. travnja

MAAT

Muzej umjetnosti, arhitekture i tehnologije u Lisabonu, u suradnji s Artworksom, predstavit će kratki dokumentarac snimljen u sklopu pripremanja trenutne izložbe Currents – Temporary Architectures arhitektonskog studija SO-IL. Dokumentarni film uključuje i intervju s osnivačima studija, Florianom Idenburgom i Jing Liu.

Srijeda, 22. travnja

The World Around x Earth Day

Platforma za povezivanje inovativnih dizajnerskih i arhitektonskih ostvarenja osnovana prošle godine, The World Around, u sklopu VDF-a organizira razgovore s dizajnerima i arhitektima usredotočenima suzbijanje globalne ekološke krize. Razgovore će voditi Beatrice Galilee, pokretačica platforme TWA.

 

Četvrtak, 23. travnja

Ron Arad

Industrijski dizajner Ron Arad predstavit će izložbu DFWTM koja se je trebala održati OTI galeriji u Los Angelesu, ali koja je zbog krize uzrokovane koronavirusom, odgođena.

Uz program, koji će se usput nadopunjavati, cilj uredništva (organizatora) je svakoga radnog dana objaviti jedan video razgovor / video poruke dizajnera i arhitekata koji govore o svojim pogledima na trenutnu globalnu situaciju, kao i o mjerama koje će biti potrebno poduzeti u budućnosti.