Zagrebački urbani mobilijarij

IMG_8378

U četvrtak, 27. svibnja u 20 sati, u HDD galeriji, Boškovićeva 18, otvara se izložba Zagrebački urbani mobilijarij. Izložba ostaje otvorena do 22. lipnja.

Što grad čini gradom? Pojava pločnika i semafora? Koševi za smeće i javna rasvjeta? Putokaz za “centar”? Koji elementi onoga što općenito zovemo infrastrukturom komuniciraju gradskost i na koji način? Do koje mjere i kojom vizualnom politikom pristupiti oblikovanju urbane opreme?

Jesu li takvi elementi dijelom one nevidljive “arhitekture pozadine”, ili je njihova važnost disproporcionalna njihovoj pojavnosti i vizualnoj glasnoći?
Treba li ih oblikovati u skladu s kvartom i stilom arhitekture koja ih okružuje, ili ih standardizirati za cijeli grad?
Kako se kod većine elemenata radi o kombinaciji urbanog i arhitektonskog projektiranja, te grafičkog i produkt dizajna, kako uopće pristupati njihovom oblikovanju?

 

Zagrebački urbani mobilijarij, postav izložbe

Zagrebački urbani mobilijarij, postav izložbe

Izložba je dio studije ”Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene” (PIPIPP), koju od 2005. godine provodi zagrebačka Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), u suradnji sa stručnjacima iz raznih područja te stanovnicima grada Zagreba.

Na primjeru Maksimirske ulice i nedostatku odnosno disfunkciji njezine urbane opreme, studija propituje urbani identitet lokalne (gradska četvrt) i mikrolokalne (ulica) razine. Potaknuti tim istraživanjem, nizom detalja iz netom objavljene publikacije PIPIPP kao i urbane slikovnice pod naslovom ”Gradski detalj” koja upravo nastaje u koprodukciji UIII-a i Analoga, ovom izložbom pokušali smo ukazati na trenutno stanje zagrebačkog urbanog mobilijara, te time usmjeriti diskusiju ka mogućim rješenjima.

Izložbu pripremili:
Luciano Basauri, Dafne Berc, Dominko Blažević, Jana Dabac, Sonja Leboš