YOUNG BALKAN DESIGNERS 2014. – objavljeni su rezultati natječaja!

Prvi krug ovogodišnjeg Young Balkan Designers natječaja je završen, a izabrano je točno 25 projekata čiji će autori sudjelovati u putujućoj YBD izložbi, čije će prvo izdanje biti predstavljeno na Danu D 2014, međunarodnom festivalu dizajna u Zagrebu, i to od 30. svibnja do 1. lipnja. YBD je vodeći regionalni natječaj za dizajnere i dizajnerice do 35 godina starosti, u području konceptualnog i produkt dizajna, a od ove godine Hrvatsko dizajnersko društvo jedan je od ravnopravnih partnera u organizaciji projekta, uz udruge Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja.

Organizatori su objavili rezultate četvrtog po redu natječaja YOUNG BALKAN DESIGNERS 2014 (“Mladi balkanski dizajneri”), koji se ove godine odvijao pod sloganom “Heroji svakodnevnice”. Na natječaj se prijavilo više od 220 kandidata, a selekciju radova iz 13 regionalnih zemalja izvršio je stručni Žiri u sastavu: Konstantin Grčić (Predsjednik žirija i industrijski dizajner – KGID, Njemačka), Nikola Radeljković (produkt dizajner – Numen / For Use, Hrvatska), Ivana Borovnjak (produkt dizajnerica i Predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva, Hrvatska), Jelena Matić (dizajnerica namještaja i profesorica na Univerzitetu u Beogradu, Srbija), Aleksandar Velinovski (dizajn menadžer i osnivač manifestacije Skopje Design Week, Makedonija) i Maja Lalić (arhitektica, kreativna direktorica i osnivačica udruge Mikser, Srbija).

Zbog visoke kvalitete prijavljenih projekata, umjesto predviđenih 10, odabrano je čak 25 radova koji će biti predstavljeni u okviru jednogodišnje putujuće izložbe na vodećim regionalnim manifestacijama dizajna, dok će autori tri najbolja projekta pohađati radionice i praktičnu obuku diljem regije tijekom 2016. godine. Prvo izdanje izložbe dogodit će se na zagrebačkom festivalu Dan D, i to od 30. svibnja do 1. lipnja 2014. Najviše radova pristiglo je iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, BiH i Bugarske, a mnogo prijava je došlo i iz Rumunjske, Crne Gore, Grčke, Mađarske i Austrije.

Konstantin Grčić o procesu žiriranja i potencijalu mladih balkanskih dizajnera: “Kvaliteta je bila na vrlo visokoj razini. Nesumnjivo je primjetan rast samopouzdanja među mladim dizajnerima s Balkana, ne samo kada govorimo o njihovom porijeklu, već i o njihovim interesima, osobnim pričama i problemima. Mladi balkanski dizajneri imaju stav, a to znači da je budućnost pred njima! Ispunjava me radošću kad vidim ovoliko dobrih projekata, kao i talent, trud i vrijedan rad koji su bili potrebni za njihovo nastajanje. Bravo, balkanski dizajneri!”

Izbor radova koji će sačinjavati putujuću izložbu YOUNG BALKAN DESIGNERS 2014. je pred vama!

1. 3 IN A BUNDLE – Jelena Holec, Hrvatska

2. B LAMP – Andrea Pavićević, Crna Gora

3. FAN SHIELD – Marijana Džambo, Bosna i Hercegovina

4. FLEXY LAMP SYSTEM – Avgerinakis Goerge, Grčka

5. GLASS PILLOW – Marko Oljača, Srbija

6. HOMELESS IN HEAVEN – Matija Čop, Hrvatska

7. HOT MOUTH – Papadopoulou Gesthimani, Grčka

8. KOTLIC LAMP – Studio Presek, Srbija

9. KOZOLEC FURNITURE SYSTEM – Niko Crnčević, Lucija Nićeno i Ana Šolić, Hrvatska

10. LOUNGE CHAIR – Tamara Švonja, Srbija

11. LULIA – Jasenka Džanković, Bosna i Hercegovina

12. MOKSITO – Marko Gamser, Miloš Opačić & Nemanja Obradović, Srbija

13. NEPLUS FURNITURE SYSTEM – Niko Crnčević, Hrvatska

14. OUR WARDROBE – Draga Komparak, Hrvatska

15. PIKKPACK – Sara Gulzas, Mađarska

16. PLYFUL – Tsvetan Stoykov, Bugarska

17. ROŽONJ – Luka Borčić i Ivan Dorotić, Hrvatska

18. S3 – Octavia Badescu, Rumunjska

19. STRIPE – Natali Ristovska, Makedonija

20. SUPERHANDLE – Nikola Krivokapić, Srbija

21. TERCA TABLE – Uroš Janković, Srbija

22. THE LAMP – Tamara Švonja, Srbija

23. TOY FOR A NEW HEROES – Milena Jovanović, Srbija

24. USEDI.SE – Darja Rant, Slovenija

25. ZIG ZAG – Snežana Jeremić, Srbija

Dvogodišnji program YOUNG BALKAN DESIGNERS uključuje međunarodnu putujuću izložbu projekata (svibanj 2014. – veljača 2015.) koja će obuhvatiti gostovanja na vodećim regionalnim manifestacijama dizajna, kao što su Dan D u Zagrebu, Mikser festival u Beogradu, One Design Week u Plovdivu, Skopje Design Week u Skopju, Klaster Festival u Podgorici, Tirana Design Week u Tirani, te Beogradski sajam namještaja. Također, autori tri najbolja projekta pohađat će radionice i praktične seminare diljem regije u razdoblju od ožujka 2015. godine do veljače 2016. Radionice će biti organizirane u suradnji s vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Organizatori također najavljuju kako će od ove godine cjeloviti vizualni identitet i prateće komunikacijske materijale za YBD raditi renomirani regionalni autori u području dizajna vizualnih komunikacija, što će projekt učiniti još izazovnijim, budući da će na izložbi osim predstavljanja samih pobjednika natječaja biti upriličena i prezentacija najvećih talenata u području arhitekture i dizajna vizualnih komunikacija u regiji. Za postav ovogodišnje izložbe zadužen je kreativni kolektiv Numen / For Use, dok vizualni identitet natječaja, temeljen na nagrađivanoj Balkan Sans tipografiji, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi – Nikola Đurek i Marija Juza.

Organizatori čestitaju svima izabranima, napominjući kako će krajem tekućeg tjedna dobiti informacije o slijedećim koracima koje valja poduzeti, kao i komentare Žirija na svoje projekte i radove, te sugestije za njihov daljnji razvoj.

Više o tijeku cjelokupnog projekta Young Balkan Designers 2014. i propozicijama na temelju kojih je raspisan natječaj možete više doznati ovdje ili na homepage-u projekta.

Organizatori: Hrvatsko dizajnersko društvo (Zagreb), Mikser (Beograd) i Public Room (Skopje)

Kotlic lamp

Kotlic lamp

Kozolec furniture

Kozolec furniture

Lulia

Lulia

Lounge chair

Lounge chair

Zig zag

Zig zag

Usedi se

Usedi se

The lamp

The lamp

Terca table

Terca table

flexi_lamp_system__1

Hot mouth

Hot mouth

Homeless in heaven

Homeless in heaven

Glass pillow

Glass pillow

Flexi lamp system

Flexi lamp system

B lamp

B lamp

3 in a bundle

3 in a bundle