YOUNG BALKAN DESIGNERS 2014. natječaj je u tijeku!

Young Balkan Designers, vodeći regionalni natječaj za dizajnere i dizajnerice do 35 godina starosti u području konceptualnog i produkt dizajna otvoren je za prijave svih zainteresiranih od 3. veljače do 10. ožujka 2014. Uz udruge Mikser iz Beograda i Public Room iz Skopja, Hrvatsko dizajnersko društvo od ove je godine ravnopravan partner u organizaciji natječaja, popratne putujuće izložbe i ostalih sadržaja. Sve o prijavi i tijeku projekta saznajte u nastavku.

O NATJEČAJU

Young Balkan Designers je regionalna platforma namijenjena mladim, nadolazećim talentima, posvećena identificiranju, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u području konceptualnog i produkt dizajna. Dvogodišnji program sastoji se od regionalnog dizajnerskog natječaja (veljača – ožujak 2014.), međunarodne putujuće izložbe pobjedničkih projekata (svibanj 2014. – veljača 2015.), te serije rezidencijalnih radionica i praktičnih seminara diljem regije (ožujak 2015. – veljača 2016.), rezervirane za autore/ice tri završna pobjednička projekta, organizirane u suradnji s vodećim regionalnim proizvođačima dizajna.

Dvije regionalne partnerske udruge pridružile su se Mikseru u organizaciji i menadžmentu projekta Young Balkan Designers, što je rezultat ubrzane evolucije platforme. Kolaborativna mreža ravnopravnih partnera – Hrvatskog dizajnerskog društva, Public Room-a iz Makedonije i udruge Mikser iz Srbije – ove je godine pripremila svježe i uzbudljive izazove za sve koji žele prijaviti projekte. Inicijativa Young Balkan Designers teži ujediniti regionalnu dizajnersku scenu, približiti je međunarodnom tržištu, osnažiti njezin kreativni potencijal pružanjem suvremene prateće edukacije i prakse, dok istodobno sudjeluje u obnavljanju multikulturne razmjene širom balkanske regije.

TEMA

”EVERYDAY HEROES”, slogan natječaja Young Balkan Designers za 2014., izražava moć jednostavnih i djelotvornih promjena u mikro-socijalnom ponašanju kojima dizajneri mogu doprinijeti napretku svoje okoline, surađujući s lokalnim stanovništvom, prepoznajući i rješavajući specifične lokalne probleme i potrebe povezane s ekonomskom krizom, ograničenim životnim resursima, kao i nužnošću promišljanja alternative neadekvatnim javnim uslugama i institucijama. Natječaj Young Balkan Designers 2014 priziva dizajnerska rješenja s mogućnosti većeg odjeka u javnosti, koja bi mogla poslužiti kao katalizatori društvenih inovacija u svakodnevnom životu u okvirima lokalnih zajednica, kao i mobilizirati dizajnere u iznalaženju ne samo zaokruženih projekata, već i dizajnerskih alata, koncepata i usluga koji zajednicama i pojedincima mogu pomoći u rješavanju njihovih vlastitih problema.

Pružajući vizije mogućih novih svjetova u ograničenim uvjetima balkanske ekonomije i proizvodnje, osvješćujući ljude u korist ostvarivanja vlastite i održive dobrobiti prije negoli materijalnog bogatstva, Young Balkan Designers pokazuju da zdravo društvo na Balkanu nije utopija, kao i da su dizajneri sami po sebi ”promjena koju žele vidjeti u svijetu”, prevodeći iskustva malih komunalnih projekata u svoje aktivne uloge u izgradnji održive budućnosti kako za našu regiju, tako i za cijeli planet.

FOKUS NATJEČAJA I KRITERIJI

Dizajn koncepti, produkti (namještaj, rasvjetna tijela, elementi interijera, svakodnevni predmeti, kućanske potrepštine, skladištenje otpada, sredstva za zdravstvenu pomoć), urbana oprema, reciklirani materijali, modni dodaci i sve ostalo što nudi inovativna, ali racionalna rješenja za svakodnevne probleme. Prvenstveni kriteriji žirija će biti: inovativne karakteristike proizvoda koje obogaćuju kvalitetu svakodnevnog življenja; ergonomija proizvoda; racionalni troškovi proizvodnje, korištenje lokalno raspoloživih materijala, ekološki osviješten proizvodni proces, zamjetni potencijal socijalnog utjecaja.

ŽIRI

Predsjednik: Konstantin Grčić, industrijski dizajner, KGID (Njemačka)
Nikola Radeljković, produkt dizajner, Numen/ForUse (Hrvatska)
Ivana Borovnjak, produkt dizajnerica, predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva (Hrvatska)
Jelena Matić, dizajnerica namještaja, profesorica na Sveučilištu u Beogradu (Srbija)
Aleksandar Velinovski, dizajn menadžer, osnivač Skopje Design Week-a (Makedonija)
Maja Lalić, arhitektica, kreativna direktorica i osnivačica udruge Mikser (Srbija)

OPĆENITI UVJETI

Natječaj je otvoren za sve osobe do 35 godina starosti, iz sljedećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Turska. Prijaviti se mogu pojedinci ili grupe autora. Svaki pojedinac ili grupa mogu prijaviti samo po jedan rad, odnosno projekt.

ROKOVI

Natječaj je otvoren od 3. veljače do 10. ožujka 2014. Žiri će objaviti pobjednike Prvog kruga natječaja, odnosno projekte selektirane za PUTUJUĆU IZLOŽBU ”YOUNG BALKAN DESIGNERS” 15. ožujka 2014.

REGISTRACIJA I PRIJAVA PROJEKATA

Natjecatelji se mogu registrirati i prijaviti svoje projekte tako da ispune službenu Young Balkan Designers prijavnicu na www.ybd.mikser.rs do 10. ožujka 2014. do 23:59 h.

NAGRADE

Nagrada / Prvi krug: PUTUJUĆA IZLOŽBA ”YOUNG BALKAN DESIGNERS”
Deset najboljih projekata bit će izabrano između svih prijavljenih za sudjelovanje u putujućoj izložbi ”Young Balkan Designers” koja će biti postavljena na svim vodećim regionalnim dizajnerskim manifestacijama i događanjima, a to su: Dan D (Zagreb, 31.5. – 6. 6.2014.), Mikser Festival (Beograd, 3. – 8.6.2014.), One Design Week (Plovdiv, 20. – 29. 6.2014.), Skopje Design Week (rujan 2014..), Klaster Festival (Podgorica, listopad 2014.), Tirana Design Week (listopad 2014.), Beogradski sajam namještaja (studeni 2014.) i mnogi drugi.

Nagrada / Drugi krug: REZIDENCIJALNE RADIONICE I PRAKTIČNI EDUKATIVNI PROGRAM
Troje najboljih dizajnera/ica bit će izabrano među sudionicima putujuće izložbe kako bi sudjelovali u nizu rezidencijalnih radionica i praktičnih edukativnih programa diljem regije (Zagreb, Beograd i Skopje), organiziranih u suradnji s vodećim regionalnim proizvođačima dizajna u razdoblju od ožujka 2015. do veljače 2016.

VAŽNE NAPOMENE

Prijavivši se, dizajneri/ice se obvezuju, ako budu odabrani za Young Balkan Designers izložbu, proizvesti prototipove ili kreirati relevantne prezentacije svojih koncepata i osigurati njihov transport u Zagreb (Hrvatska) do 22. svibnja 2014., o svom vlastitom trošku. Nakon proglašenja rezultata natječaja, Organizatori će kontaktirati laureate kako bi im poslali službenu pozivnicu za sudjelovanje u prvoj dogovorenoj manifestaciji, kao i sve detalje oko transporta i lokacije. Nakon Dana D u Zagrebu dizajneri/ice će povjeriti svoje prototipe organizacijskom timu YBD zbog nastavka putujuće izložbe u trajanju od jedne godine. Povratak izabranih prototipova moguć je na zahtjev autora, dok će troškove povratnog transporta također trebati pokriti autori.

Odluke žirija bit će konačne. Sve sumnje u autorstvo određenog projekta, odnosno mogućnost plagijata, bit će na odgovornost dizajnera/ica. Ukoliko se propozicije projekta ne ispune, a prototipovi ne budu u skladu s projektima koje je izabrao žiri, dostavljeni proizvodi bit će isključeni iz natječaja, odnosno izložbe.

Fotografija s prošlogodišnje putujuće izložbe

Fotografija s prošlogodišnje putujuće izložbe

 

GLAVNI ORGANIZATORI

HDD / Hrvatska / dizajn.hr
MIKSER / Srbija / mikser.rs
PUBLIC ROOM / Makedonija / publicroom.org

INFORMACIJE I UPITI

ybd@mikser.rs
www.ybd.mikser.rs
www.mikser.rs

*Posebna zahvala Eziu Manziniju na inspiraciji pri osmišljavanju teme ovogodišnjeg natječaja.

Press kontakt:
Maja Lalić, Mikser
+381 62 80 40 130
maja@mikser.rs

Prijevod na hrvatski: B.K.