Vodstvo kroz izložbu i [d]razgovor: DORIJAN ŠIŠKO & IRENA BORIĆ – Pandemonij inspiriran oazama mreže

U petak 5. travnja u 18 sati u HDD galeriji, slovenski umjetnik i dizajner DORIJAN ŠIŠKO u tandemu s kustosicom IRENOM BORIĆ detaljno će nas provesti kroz izložbu “Pandemonij inspiriran oazama mreže”. U dijalogu dvoje ljudi koji su je osmislili saznat ćemo više o Dorijanovom djelovanju na presjeku grafičkog dizajna i medijske umjetnosti, kao i o nekim važnim sastavnicama slovenske dizajnerske i umjetničke scene u koje je i sam autorski upleten. Budući da se izložba iste večeri zatvara, ovo je ujedno i posljednja prilika da zaigrate Dorijanovu igricu “Super poster boy” i pitate ga sve što želite o VJ-anju, videoigrama, kartama za razmjenu i virtualnim svjetovima.

Samostalna izložba slovenskog dizajnera i umjetnika mlađe generacije, Dorijana Šiška, pod naslovom Pandemonij inspiriran oazama mreže, donosi uvid u praksu obilježenu eksperimentiranjem s medijima videoigara, animacije, instalacije, scenografije i Vj-anja, zbog čega se granice između umjetničkog i dizajnerskog aspekta često preklapaju. Kustosica izložbe je Irena Borić, a više o izložbi pročitajte ovdje.

 

Hybrid Rave, plakat

 

Dorijan Šiško je multimedijski umjetnik i grafički dizajner, a njegova praksa seže na područja videoigara, animacije, instalacija i VJ-anja. U svojoj praksi ga zanimaju spekulativni, kritički, eksperimentalni i transmedijski aspekti oblikovanja i umjetnosti. Stvarajući vizualno-teorijske svjetove, u svojim radovima istražuje rubne digitalne kulture, tamne strane interneta, budućnosti čovječanstva, tribalizam, post-istinu, virtualne svjetove, znanstvenu fantastiku i popularnu kulturu.

 

Digital Lounge, plakat

 

Za projekt spekulativnog dizajna TRIBE je 2019. godine s pohvalom zaključio magisterij iz grafičkog oblikovanja na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje na kojoj povremeno predaje. Koordinator je i jedan od osnivača kolektiva Freštreš te je član i vizualni koordinator grupe Nimaš izbire. Sa svojim radom se predstavio 34. Grafičkom bijenalu Ljubljana – Iskra Delta, za koji je oblikovao i ko-kurirao glazbeni program, te na međunarodnom festivalu KIBLIX 2020–2021, za koji je oblikovao čitav vizualni identitet. Dobitnik je dviju Nagrada Brumen i nagrade Tresk.

 

Serija Burnout, 2022

 

Izlagao je u institucijama kao što su Moderna galerija Ljubljana, MGLC, Galerija Cukrarna, Jakopičeva galerija, Cankarjev dom, Aksioma, Osmoza, Kino Šiška, UGM Studio, Center sodobnih umetnosti Celje, Kibla PORTAL, Slovenski narodni muzej, NRW-forum u Düsseldorfu, festival Out to See u New Yorku i dr.