Video [d]razgovor: Matija Čop ● Modni dizajn na sjecištu disciplina

Pogledajte novi [d]razgovor s modnim dizajnerom i medijskim umjetnikom Matijom Čopom koji je snimljen povodom njegove izložbe „Proces“ održane u listopadu 2020. godine u HDD galeriji. U razgovoru smo se dotakli tehnika i postupaka izrade haljina koje sam dizajner naziva modnim oplošjima, kao i o mogućnostima koje mu ljudsko tijelo, poput slikarskog platna, dopušta i inspirira na daljnja istraživanja. Matija nam govori o vlastitom viđenju modnog dizajna, pozitivnim stranama domaće modne industrije i budućim planovima. Razgovor je vodila Ora Mušćet.

Razgovor je snimljen 12. prosinca putem Zooma, a nastao je povodom izložbe Matija Čop: Proces, realizirane u HDD galeriji u listopadu 2020. godine. Izložba je nastala slijedom eksperimentalnog istraživačkog procesa započetog tijekom njegova studija na Royal College of Art u Londonu. Više o izložbi pročitajte ovdje.

Razgovor u trajanju od 63 minute možete pogledati na ovoj poveznici.

Matija Čop umjetnik je koji živi i radi u Londonu. 2015. godine diplomirao je na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a 2017. godine je magistrirao na londonskom Royal College of Art. Dobitnik je niza strukovnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, uključujući Posebno priznanje u kategoriji Modni i odjevni dizajn na Izložbi hrvatskog dizajna 1516, Young Balkan Designers 2014, Elle Style Award; te je sudjelovao na nizu samostalnih i grupnih izložbi. Kao kostimograf surađivao je sa Zagrebačkim kazalištem mladih, a njegovi kostimi korišteni su i u videospotovima pop zvijezda kao što su Lady Gaga, Solange i drugi. 2018. godine postaje član dizajnerskog tima legendarne britanske modne dizajnerice Vivienne Westwood, dok je danas dio tima modne kuće Alexander McQueen.