VIDEO: Priča o knjizi LALA’S READER

Pogledajte kratki dokumentarni video u kojem je predstavljena knjiga “Lala’s Reader / Lalina čitanka”, zbirka scenarija multimedijalnih performansa i radova Lale Raščić. O knjizi “Lala’s reader”, koja se u određenom smislu može tumačiti i kao tzv. knjiga umjetnika, ali i partitura za ponovno izvođenje pojedinih performansa, govore dizajnerica IVANA VUČIĆ (Hamper studio) i kustos izložbe MARKO GOLUB.

“Među monografskim izdanjima i katalozima posvećenima pojedinim umjetnicima, knjiga Lala’s reader (Lalina čitanka) najbliža je formi tzv. knjige umjetnika. Naime, osim što doista i dokumentira multimedijske performativne radove Lale Raščić, ona donekle ujedno funkcionira i kao umjetnički predmet po sebi, odnosno kao svojevrsna radna sveska koja može služiti reenactmentu bilo koje od Lalinih multimedijalnih izvedbi. Knjiga ima nekoliko razina sadržaja – uvodni dio donosi esej o umjetničkoj praksi Lale Raščić, a narednih deset poglavlja obrađuje deset projekata nastalih između 2005. i 2013. godine u formi videoperformansa i videoinstalacija u kojima radiofonične glasovne izvedbe umjetnice imaju centralno mjesto. Svako od poglavlja potom sadrži dvije komponente. Prva je detaljan scenarij nalik filmskom scenariju ili scenariju radiodrame, u nekim slučajevima opremljen dodatnim referentnim materijalima, ilustracijama, shemama, crtežima, skenovima i slično, dok druga sadrži kratak informativni opis rada s fotodokumentacijom ili videostillovima. Razlike u hijerarhiji i karakteru tih sadržaja Hamper je istaknuo varijacijama u tipografiji, odabiru vrste i formata papira, načinu tretmana teksta i slika itd. Tako se za scenarije standardno koristi monospace tipografsko pismo (koje se obično i povezuje sa scenarističkim rukopisima, ali i sinopsisima za čitanje na radiju) i tonirani nepremazni papiri u različitim bojama za svako od poglavlja, dok su informativni segmenti oblikovani tako da izgledaju kao brošure „ušivene“ u knjižni blok, malo manjeg formata, na premaznom sjajnom papiru i s elegantnijom sanserifnom tipografijom. Knjiga vanjštinom također podsjeća na radni scenaristički rukopis (prvi draft), naizgled ni nema korice iako su prva i zadnja stranica ipak otisnute na tankoj ljepenci da zaštiti knjižni blok, hrbat je otvoreni, a na njemu je stencilom istaknut naslov Lala’s Reader.”

(Marko Golub, iz teksta Hamperovi taktilni fetiši – o dizajnu knjiga Ivane Vučić i Toma Jure Kaćunića)

Autor videa: Marko Golub
Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac
Grafika: Hamper studio
Asistentica produkcije: Ora Mušćet
Produkcija: HDD 2019.

Podaci o knjizi: izdavač: P.A.R.A.S.I.T.E. Institute / urednice: Lala Raščić & Jelana Vesić / oblikovanje: Ivana Vučić & Tom Jura Kaćunić (Hamper studio) / prijelom: Ivana Vučić, Tom Jura Kaćunić, Iva Sindik (Hamper studio) / tipografija: Courier New Gotham / tisak: Cerovski / mjesto i vrijeme: Ljubljana, 2014.

Izložba HAMPER: 10 PRIČA O OBLIKOVANJU KNJIGA realizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova. Portal Dizajn.hr sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.