VIDEO: Ivan Rupnik – Otvoreni radovi i nedovršene slike

Predavanje_Ivan Rupnik.mp4_snapshot_35.45_[2015.08.26_16.55.11]

Iz video arhiva HDD-a pogledajte predavanje Ivana Rupnika “Otvoreni radovi i nedovršene slike”, održano u sklopu festivala Dan D 2015 u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta.

Ivan Rupnik je izvanredni sveučilišni profesor na Northeastern University’s School of Architecture u Bostonu. Predavao je na sveučilištima: Universidad San Francisco de Quito, Syracuse University, Harvard University i Rhode Island School of Design. Rupnik je diplomirao na JLS, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu Harvard.

Njegov znanstveni rad usmjeren je na odnos između trenutaka nestabilnosti i tranzicije i formiranje inovativnih arhitektonskih i urbanih metoda projektiranja, posebno onih koji se razvijaju izvan standardne prakse i regulatornog okvira. Koautor je projekta Zagreb: Transition as Condition, Strategy, Practice (Actar, 2007), te autor A Peripheral Moment: Experiments in Architectural Agency (Birkhauser-Actar, 2010) i Projecting in Space-time: The Laboratory Method, Modern Architecture and Settlement-building.

Njegov rad između ostalog je izlagan na Harvardu, Venecijanskom bijenalu arhitekture, Arch Moscow i Zagrebačkom bijenalu arhitekture. Odnedavno njegova praksa uključuje rad na strateškom prostornom planu razvoja Sveučilišta u Zagrebu, s prorektorom Bojanom Baletićem, i dizajn za novi javni prostor djelomično dovršen 2013., u suradnji s Helenom Paver Njirić. Od 2014. godine, Rupnik radi kao suradnik urednik Journal of Architectural Education.

Kroz predavanje, Rupnik izlaže svoj jedinstveni pristup dizajnu i arhitekturi, onaj koji kombinira arhivska istraživanja, strateško planiranje i arhitektonsku projekciju kroz seriju projekta u Zagrebu i na Jadranu.