Uvod u DAN D 2012 i program festivala / 15. 6. – 17. 6. / Stara klaonica u Heinzelovoj

U trećoj godini održavanja, regionalni festival dizajna DAN D prerastao je u trodnevnu manifestaciju, a program ovogodišnjeg izdanja, koje će se održati od 15. do 17. lipnja u STAROJ KLAONICI, najbogatiji je i najkompleksniji do sada

 

Kroz narednih nekoliko dana detaljnije ćemo predstaviti neke od glavnih sadržaja (izložbi, predavanja, radionica, akcija i inicijativa), a kao mali uvod u ono što slijedi podsjećamo na nekoliko ključnih, već poznatih i sasvim novih programskih sekcija.

1073_1

D-sajam
Od 2010. D-sajam služi kao platforma za predstavljanje najboljih mladih dizajnera do navršenih 35 godina, bez obzira da li aktivno djeluju na sceni ili će na nju tek kročiti. D-sajam ujedno je i samo srce Dana D jer je od njega i cijela priča o današnjem festivalu i počela, te i dalje predstavlja njegovo središnje i najvažnije događanje. U sklopu Dana D i ovog će puta biti prikazana njihova produkcija, koja uključuje naručene i samoinicirane radove, mentorirane i samostalne projekte, uključujući i one posebno osmišljene i realizirane za sam nastup na festivalu. Budući da je od početka namjera organizatora, Hrvatskog dizajnerskog društva i Peperminta, bila inzistirati upravo na onim autorima i radovima koji najbolje predstavljaju potencijale koje nose mladi dizajneri i dizajnerice za kontekst u kojem žive i djeluju, ovogodišnja selekcija je nešto stroža nego u ranijim izdanjima, a okupit će autore i autorske timove iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Odabrani autori i njihovi projekti kao i do sada ponudit će široku sliku unutar koje su zastupljena različita područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja – od produkt dizajna i dizajna vizualnih komunikacija, preko modnog dizajna, konceptualnih projekata, do onih graničnih koji povezuju različite discipline.

1073_9

Kod D-sajma nije riječ samo o studentskim projektima nastalima u okviru visokoškolskih ustanova, već se stimulira samostalna produkcija, ali i potiče razmišljanje o tome kako predstaviti sebe i svoj rad širokoj publici u konkurentskom, ali i izrazito stimulativnom okruženju. Izlagači na Danu D usmjeravaju svoju sadašnju produkciju s jedne strane na komuniciranje vrijednosti koje nosi njihova profesija, a s druge na razvijanje projekata koji bi bili realno konkurentni i predstavljali značajan adut domaćem gospodarstvu. S tim u vezi, Dan D je iznimna i nedjeljiva kombinacija utopijskog, društveno angažiranog i tržišnog razmišljanja. Popis svih autora možete pronaći ovdje: http://dan-d.info/hr/dan-d-izlagaci.html
D-sajam otvoren je u petak i subotu od 10 do 20h te u nedjelju od 10 do 18h.

IMG_4625 – kopija – kopija – kopija – kopija – kopija

 

Ocjenjivački sud
Članovi međunarodnog žirija, koji će odlučivati o nagradama za najbolje izlagače na neprofitnom D-sajmu, ove su godine makedonski kulturnim menadžer i direktor organizacije Public Room Aleksandar Velinovski, nizozemska kustosica Anne van der Zwaag, direktorica Mikser festivala Maja Lalić i svestrani dizajner Mauro Massarotto.

IMG_4695 – kopija – kopija

 

D-market
prodajna izložba prvi put uvedena 2011. godine, a predstavlja svojevrsni kontrapunkt D-sajmu ili njegovo ogledalo u kojem se reflektira mogućnost aplikacije dobrih dizajnerskih rješenja koje je festival predstavio, na tržišne proizvode. Na D-marketu predstavljaju se i dizajn shopovi, male dizajnerske manufakture, samostalni profesionalci, vlasnici dizajn brendova, izdavačke kuće, a sama ponuda uključuje sve od nakita i odjeće, namještaja i rasvjete do igračaka i knjiga. Market u relaksiranoj atmosferi okuplja probrane domaće i regionalne dizajnerske brendove, nositelje malih ali za podizanje ljestvice kvalitete nezaobilaznih produkcija. D–Market izvrsna je platforma za promociju novih proizvoda, a dizajnerima i proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima. D-market otvoren je u petak i subotu od 10 do 20h te u nedjelju od 10 do 18h.

IMG_4617 – kopija – kopija – kopija – kopija – kopija

D-dizajneri

D-dizajneri je posve nova sekcija na festivalu, formirana upravo uvažavajući činjenicu da dizajneri u Hrvatskoj i regiji, ne svi, ali mnogi od njih, vrlo brzo dostižu etabliran status i u kulturnom i u poslovnom smislu. Dora Budor + Maja Čule, Grupa, Hrvoje/Dario, Morana Kranjec (HR) i The Miha Artnak (SLO) posebno su pozvani da se kroz izložbe i instalacije predstave na festivalu, upravo kao autori koji prema dobnom kriteriju Dana D (do 35 godina) pripadaju dizajnerskoj populaciji kojoj se obraćamo, ali su svojim dosadašnjim radom već izgradili itekako prepoznatljiv autorski identitet. Sve izložbe otvorene su u petak i subotu od 10 do 20h te u nedjelju od 10 do 18h.

IMG_4623 – kopija – kopija – kopija – kopija – kopija

1073_5

Gostujuće izložbe
Osim izložbene selekcije Young Balkan Designers, koju pratimo još od 2010., tu je i platforma Ministry of pleasure koja okuplja makedonske, ali i nekoliko nizozemskih gostiju-dizajnera. Od projekata iz regije, ugostili smo i TIMELINE, grupnu izložbenu prezentaciju dizajnera i umjetnika iz Sarajeva i Rotterdama. Ad HOK izložba okuplja radove s natječaja Donacije godine za 2012. Zagrebačke banke i Hrvatske obrtničke komore, čiji je cilj bio potaknuti obrtnike i dizajnere na aktivniju međusobnu suradnju. Izložba mladih hrvatskih modnih dizajnera Id/entitet / Sloboda izbora, oformljena specifično za London Fashion Showcase u veljači ove godine ovom se prilikom prvi put predstavlja domaćoj publici, isto kao i Croatian Holiday, prva izložbena ekstenzija projekta Design Tourism koja se vraća na Dan D izravno nakon predstavljanja u Milanu, na beogradskom Mikser festivalu i Sofia Design Weeku. Sve izložbe otvorene su u petak i subotu od 10 do 20h te u nedjelju od 10 do 18h.

Radni Dan D

Program Radnog dana D, u petak 15. lipnja, ciljano je osmišljen s namjerom povezivanja i stimuliranja suradnje mladih dizajnera i poduzetnika, a uključuje različite sadržaje kao što su predstavljanje poduzetničkih projekata koji su uključili dizajn u svoje poslovne procese i tako stvorili uspješne proizvode, razgovor o suradnji dizajnera, poduzetnika i obrtnika, organizirano razgledavanje izložbi i sajma uz stručna vodstva, stručnu radionicu posebno osmišljenu za poduzetnike bez iskustva u dizajn menadžmentu, sažeta predstavljanja mladih autora koji izlažu na sajmu dizajna itd. Program Dizajn i poduzetništvo, koji će se održati u petak u prijepodnevnim satima, zamišljen je kao predstavljanje kvalitetnih optimističnih primjera tvrtki koje su zahvaljujući investiciji u dizajn i dobrim vođenjem dizajnerskog procesa unaprijedile svoje poslovanje i postigle značajan tržišni uspjeh u vrlo kratkom razdoblju. Predstavljanje će svojim kolegama održati sami poduzetnici, koji će ispričati svoju priču o uspjehu u kojem je važnu ulogu odigralo dobro ulaganje u dizajn. Radni dan D počinje u petak 15. 6. u 10:30.

IMG_4633 – kopija – kopija – kopija – kopija IMG_4642 – kopija – kopija – kopija

Coworking
Coworking prostori su mjesta ležerne radne atmosfere za samostalni rad, druženje, radne sastanke, prezentacije, brifinge. Profesionalcima koji ga koriste zajednička je samostalna organizacija vremena i načina rada, visoka razina društvenosti u radnoj okolini i sklonost ili potreba za suradnjom s drugim profesijama. U sljedećim mjesecima planiramo suradnje sa različitim zagrebačkim prostorima prikladnima za coworking u kojima bismo voljeli održati cjelodnevne radne sessione. Prva hrvatska platforma za coworking lansira se upravo na Danu D u petak i subotu 15. i 16. lipnja od 9 – 17h.

1073_3

Instalacija “Field” grupe Numen/For Use
“Field je novi eksperimentalni prostorni projekt povezan s našim poimanjem prirode, njenih datosti i našeg odnosa prema njoj. Polje koje nije vezano uz čvrstu bazu (zemlju) već lebdi napeto između zidova zatvorene prostorije, prolazi cjelokupni vegetativni ciklus, od izbijanja klice do truljenja. Posjetitelj instalaciji prilazi s donje strane, iz ‘podzemlja’ i kroz otvore izviruje na ‘površinu’ gdje vidi druge posjetitelje koji također izviruju kao krtice.” (Numen/For Use) Petak i subota 10 – 20h, nedjelja 10 – 18h.

1073_7

Urbani povrtnjak
Povrtnjak, kao mjesto izvornog kultiviranja i rasta, svakome pruža ono što traži. Druženje, organski uzgojena hrana, fizička vježba, transformacija i kultiviranje prostora, očuvanje bioraznolikosti, očuvanje živaca, rehabilitacija, specifično znanje o biljkama ili mudrost proizašla iz samog prisustva i promatranja, neki su od mogućih rezultata boravljenja između nekoliko redova zbijenih posuda sa sadnicama povrća, samoniklog jestivog bilja, začina i cvijeća zaštitnika povrća, koje je stiglo iz raznih privatnih vrtova u Zagrebu i okolici. U eksterijeru, petak i subota 10 – 20h, nedjelja 10 – 18h.

IMG_4612 – kopija – kopija – kopija – kopija – kopija

Dizajniranje dana D
Suradnja sa Studijem dizajna nastavljena je i ove godine, s novim timovima mladih autora koji su utisnuli i nešto od svog identiteta u njegovo oblikovanje na svim razinama. Oni su, na neki način, i zvijezde ovogodišnjeg festivala, a dizajniranje Dana D njihovo je djelo. Oni su Mihovil Vargović, Tomislav Šestak, Vanessa Šerka, Andrija Mudnić, Marija Ružić, Marta Anić Kaliger, Filip Peraić, Anamaria Sever i Mario Dobrečević, uz mentore Damir Bralića, Luku Borčića i Mladena Orešića.

Detaljan program, koji uključuje još niz predavanja, prezentacija, radionica, diskusija, itd., pročitajte u nastavku.

Program


PETAK, 15.6.
Predavaonica
10.00 OTVARANJE FESTIVALA
10.30–13.00 DIZAJN I PODUZETNIŠTVO
moderatori:Marko Golub i Ira Payer

USPJEŠNI PRIMJERI
10.40 Tomislav Knezović (Kvadra)
10.55 Sandi Chiavalon (Chiavalon)
11.10 Ante Kotarac (Golly & Bossy)
11.25 Vlado Borošić (Bornstein)
11.40 MIT studio (Lega-lega)
Razgovor
Sudjeluju prezenteri Uspješnih primjera, Matija Duić (HOK), Luka Mjeda (HGK), Mladen Orešić (Studij dizajna), Tatjana Bartaković (DesignAgenda) i drugi

14.00–16.00 PREZENTACIJE D-SAJAM
Trominutne prezentacije svih izlagača na D-sajmu

16.00–18.30 INSTITUCIJE I INICIJATIVE
moderatori: Marko Golub i Ira Payer
16.00 Iva Babaja (Icograda): Dizajn u malo drugačijem kontekstu
16.30 Ira Payer (HDD): Dan D
16.50 Maja Lalić (Mikser): Kreativni Balkan – ujedinjena dizajn scena
17.20 Aleksandar Velinovski / Mak Kapetanović (PublicRoom):
17.40 Ivana Borovnjak (HDD): Croatian Holiday

18.30 AFTER WORK
POGLEDAJ.TO KVIZ / posebno dizajnersko izdanje
after work party / Ekipa iz Kvarta

Radionice
9.00–17.00 COWORKING: cjelodnevni otvoreni session
9.30–10.00 Otvaranje privremenog coworking prostora na Danu D i predstavljanje inicijative coworking.hr / Đorđe Jelisavac, projekt MUST, Beograd, cjelodnevni gost
10.00–18.00 Antitipografska radionica / voditeljica: Lana Cavar
13.00–14.15 RADIONICA: RADNI RUČAK / L(A)UNCH DESIGN BRIEFING / voditeljica: Tatjana Bartaković (DesignAgenda)
15.00–15.45 Slovenia Coworking: Sedi, 5! / Luka Piškorič i Eva Perčič / prezentacija coworkinga u Sloveniji
16.00–17.00 Adobe Photoshop CS6 Novi alati za digitalne fotografe i dizajnere / voditelj: HSM Informatika
18.00–19.30 RADIONICA: CREATIVITY / MEETS BUSINESS / voditelji: Bruketa & Žinić OM

Eksterijer /Otvoreni koridor/
10.00–20.00 Prostor za vrt (urbani povrtnjak) / Otvoreno zajedničko vrtlarenje / potpisivanje peticije za community garden u Zagrebu


SUBOTA, 16.6.

Predavaonica

10.30–12.00 DUTCH D BLOK
10.30 Stella Ronner- Grubačić, Veleposlanica Kraljevine Nizozemske : Introduction,
10.45 Nenad Roban: DutchbyDesign
11.30 Anne van der Zwaag: Social Design – Less is More

12.00–14.00 TIPO BLOK / moderator: Željko Serdarević
12.10-13.10 Robert Bringhurst: Elementi tipografskog stila / razgovor o hrvatskom izdanju knjige (sudjeluju: Dejan Kršić, Nikola Đurek, Damir Bralić, Mirna Herman i drugi
13.15 Nikola Đurek: Tri jezika, tri pisma
15.30 EDU ZGRAF / Predstavljanje publikacije
16.00 Lana Cavar i Narcisa Vukojević: Sudi knjigu po koricama
16.30 Mauro MassarotTo (Sheriff&Cherry): Proizvod prije branda
17.00 Patrizia Dona: Redizajn: ready-made postaje ready-to-wear
17.30 NUMEN/FOR USE: Different fields make different contexts
18.00–20.00 D-DESIGNERS
18.00 Morana Kranjec
18.20 Grupa
18.40 Hrvoje /Dario: …Follow These Rules
19.00 Dora Budor+Maja Čule: Still Loading, Downloading Error (misuse/expanded use of technology in new media art and performance art)
19.20 Lina Kovačević: Encounters in cyberspace
19.40 The Miha Artnak
20.00–21.00 NIKE CREATIVE REPORTER / Prezentacija projekta, finalista natječaja i nagrađenih radova

Radionica
9.00–17.00 COWORKING: cjelodnevni otvoreni session
9.30–10.00 Radna kava / coworking.hr
13.00–18.00 RADIONICA: Make a Forest / voditeljica: Anne van der Zwaag
15.00–15.45 It’s a Must / Đorđe Jelisavac – prezentacija portala www.mmmust.com

Eksterijer
10.00–20.00 Prostor za vrt (urbani povrtnjak)
Otvoreno zajedničko vrtlarenje, potpisivanje peticije za community garden u Zagrebu
12.00–13.30 razgovor o zajedničkim urbanim povrtnjacima za građane
sudionici: organizatori (Prostor za vrt, HDD i Udruga za promicanje inkluzije Podružnica Zagreb) i gosti (građanske inicijative PARKticipacija i 1POSTOZAGRAD, Agronomski fakultet, Ured za permakulturu)
JACK DANIELS + Boonika oslikavanje bačvi
20.00–21.00 CROATIAN HOLIDAY PICNIC
21.30 DODJELA NAGRADA
22.00 JACK D-PARTY
22.00 DM
00.00 Basta
01.00 Marmat
02.00 BANDA PANDA
04.00 Mixel
05.00 Lina


NEDJELJA, 17.6.

Predavaonica
11.00–13.00 NAPUŠTENA INDUSTRIJA ZA KULTURNU INDUSTRIJU
Prezentacije studentskih projekata na temu revitalizacije industrijske baštine / razgovor: Gradska reciklaža / moderatorica: Dinka Pavelić / sudjeluju: Goran Arčabić (Muzej grada Zagreba), Tihomir Jukić (AF), Vedran Jukić (Arhisquad), Hrvoje Hrabak (UHA), Alemka Košiša Čičin-Šain (Zagrebački holding), Marko Sančanin (Platforma 981), Sonja Tadej (AF), Zlatko Uzelac (Ministarstvo kulture RH)

Radionica
10.00–11.30 DIZAJNERSKA POČETNICA: KREATIVNE SLAGALICE (za predškolce 4-9 g.) / voditelj radionice: Marko Pavlović
10.00–12.30 DIZAJNERSKA POČETNICA: Pozelenite od dizajna Zeleni dizajn u suvremenom životu (za osnovnoškolce 10-15 g.) / voditeljica: Izvorka Jurić

Eksterijer
10.00–18.00 Prostor za vrt (urbani povrtnjak) / Otvoreno zajedničko vrtlarenje, potpisivanje peticije za community garden u Zagrebu
10.00–18.00 Vrtić: vrtlarenje za djecu
11.00–14.00 RADIONICA ZA DJECU: Divlji vrtić / Izrada kućica za kukce
11.00–12.00 RADIONICA ZA DJECU: Moj zeleni Zagreb – vježbamo odvajati otpad


EXPO ZONA
petak i subota: 10.00–20.00
nedjelja: 10.00–18.00

/Market dvorana/
D-MARKET / Prodajni sajam lokalnih dizajnerskih proizvoda

/Glavni koridor/
D-SAJAM / Regionalna žirirana izložba za autore do 35 godina
(petak 16.00-17.00 speed dating)

/Mali koridor/
NUMEN/FOR USE: FIELD Instalacija

/Expo labirint/
D-DESIGNERS
Morana Kranjec: Odjeća kao skulptura
Grupa: Upali svjetlo i sjedi!
Hrvoje /Dario: …Follow These Rules
Dora Budor+Maja Čule
Lina Kovačević: How much of a designer you really are?
The Miha Artnak: Childhood pattern

Ministry of pleasure – Contemporary Macedonian Design / Public Room Skopje
YOUNG BALKAN DESIGNERS 2012 / Mikser, Beograd
Id/ entity / Freedom of Choice Emerging Croatian fashion designers / HDD i Ministarstvo kulture RH
SD sad! / Studij dizajna, AF, Zagreb
NAPUŠTENA INDUSTRIJA ZA KULTURNU INDUSTRIJU / Arhitektonski fakultet, Zagreb

/Tamne dvorane/
NIKE CREATIVE REPORTER / Nike i HDD
Jack D by Liik

/Vanjske dvorane/
DESIGN TOURISM: Croatian Holiday 2012 / Hrvatsko dizajnersko društvo
TIMELINE: past-present-future-memory-touch-feeling-expression / Public Room Sarajevo
AD HOK IZLOŽBA / Hrvatska obrtnička komora


Direktorica programa: Ira Payer
Direktor produkcije: Boris Kovaček
Voditelji programa: Ivana Borovnjak, Mirna Reinprecht, Marko Golub, Koraljka Vlajo
Koordinatorica programa: Mirjana Jakušić
Marketing: Željka Zrnić
Odnosi s javnošću: Ivana Sansević
Suradnica na produkciji: Monika Galic
Grafički dizajn: Mihovil Vargović, Tomislav Šestak, Vanessa Šerka, Andrija Mudnić / mentori: Damir Bralić, Luka Borčić
Produkt dizajn: Marija Ružić, Marta Anić Kaliger, Filip Peraić, Anamaria Sever, Mario Dobrečević / mentor: Mladen Orešić

Marko Golub