Uvod u DAN D 2011 i raspored programa 11. / 12. lipnja

Međunarodni festival dizajna DAN D u svom drugom izdanju 11. i 12. lipnja ponovno osvaja prostore Stare klaonice u Zagrebu. Na jednom mjestu okupljamo najbolje radove mladih dizajnera iz regije, njihove koncepte, prototipove, samoinicirane ili već realizirane radove u području industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna, dizajna novih medija i tehnologija.

Najuzbudljivije što nam je ostalo s prošlogodišnjeg Dana D u Staroj Klaonici je sama atmosfera i dobra energija, što zvuči jako neodređeno i neuhvatljivo, ali upravo iza te “atmosfere” zapravo stoje sve one bitne stvari koje čine Dan Dizajna u njegovoj ideji i realizaciji. Prije svega, riječ je o ogromnom kreativnom potencijalu mladih dizajnera i dizajnerica, čiji radovi i ove godine preobražavaju napušteni industrijski kompleks u Heinzelovoj u živo središte dizajnerske produkcije, mjesto susreta, međusobnog upoznavanja i umrežavanja, edukacije i dobre zabave. I samo mjesto održavanja nosi sa sobom određenu čaroliju, slično kao kod brojnih svjetskih primjera gdje su se sretno spojile kultura i industrijska baština – od londonskog muzeja Tate Modern, do bliskog nam primjera sve većeg i masovno posjećenog festivala Mikser, čije je novo izdanje nedavno održano u Beogradu.

721_2

Velika neprofitna izložba radova mladih dizajnera i dizajnerskih timova iz cijele regije, njih preko šezdeset, i dalje predstavlja najveću snagu festivala, koji postoji upravo zbog njih i za njih. Pritom mislimo na realnu sadašnjost i budućnost dizajna u regiji, dizajna u njegovom socijalnom i gospodarskom kontekstu, dizajna kao resursa, pokretačke energije i komunikacijskog kanala koji nas veže na nepredvidljive načine. Izložba pokriva trenutno najbolju produkciju u svim područjima dizajnerskog djelovanja, od vizualnih komunikacija i produkt dizajna, koncepata, do mode i novih medija, bez obzira jesu li naručeni ili samoinicirani, u proizvodnji ili fazi prototipa. U prvom izdanju nismo htjeli inzistirati na kompetitivnosti koja nas ionako prati u profesionalnoj svakodnevici, no ovog smo puta, osim nagrade publike, uveli međunarodni stručni žiri koji će dodijeliti nagradu najboljem autoru / autorici.

721_1

Još jedna novost je D-market, prodajni dio sajma na kojem će svoje proizvode predstaviti dvadesetak različitih domaćih dizajnerskih brendova, proizvođača i izdavačkih kuća. D-market je profesionalno zrcalo D-sajmu, koji balansira snove i realnost u današnjoj dizajnerskoj produkciji. Posebnu nagradu za najbolji štand na D-marketu dodijelit će novinarski žiri, sastavljen od autora koji sustavno prate dizajnersku scenu, i bez kojih ne možemo govoriti o pravom javnom diskursu o aktualnoj dizajnerskoj produkciji.

Ugostili smo i tri izložbe koje domaća publika još nije imala priliku vidjeti, ali se o njima u proteklim mjesecima puno pričalo i pisalo. Jedna od njih je Croatian Designers’ Impact, posebna selekcija najzanimljivijeg hrvatskog produkt dizajna koja je nedavno bila postavljena u sklopu Salone del Mobile u Milanu, najvećeg svjetskog sajma namještaja i dizajna interijera. Vidjet ćemo kako su domaći dizajneri, u nedostatku jake industrije, uzeli stvari u svoje ruke i krenuli u kreativnu avanturu s malim serijama, malim proizvođačima i puno odlučnosti. Young Balkan Designers stiže nam također iz Milana te s Mikser festivala gdje je također predstavljena i odakle je kao inicijativa zapravo i krenula. ReAktorova radionica Re:Pair, na svježem je i perspektivnom tragu do-it-yourself pristupa u otvorenoj komunikaciji sa samim korisnicima, a tu je i Kafana, još jedna “produktaška” inicijativa koja je okupila studente dizajnerskog odsjeka beogradske Akademije lijepih umjetnosti.

721_3

Od inozemnih gostiju u Staru klaonicu tu je nizozemska dizajnerska zvijezda Chris Kabel. Kontekst njegovom radu u publikaciji D-News na neki način daje kritičarka dizajna Louise Schouwenberg, ali i program kratkih filmova o nizozemskom dizajnu. Svoj rad prezentira i Zoran Jedrejčić, hrvatski dizajner koji je karijeru izgradio u Milanu, a predstavnici organizacije Mikser iz Beograda uživo će nas uvesti u priču o srodnoj regionalnoj inicijativi.

Dobrodošli na Dan D!

Dan-D program

Subota 11.6.

10:00 (odnosi se samo na autore!)
Stručno žiriranje radova mladih autora
Međunarodni žiri u sastavu: Zoran Jedrejčić, Chris Kabel i Maroje Mrduljaš nagradit će najbolje mlade autore. Žiriranje traje do 12:00 sati i svi autori su dužni biti prisutni u izložbenom prostoru.

12:00
SLUŽBENO OTVORENJE DANA D

D-Sajam – predstavljanje mladih autora do 35 godina iz cijele regije je središnje događanje Dana D u kojem sudjeluje ukupno 64 dizajnera, dizajnerice i dizajnerska tima (ukupno oko 150 autora) s radovima iz područja industrijskog/produkt dizajna, vizualnih komunikacija, modnog dizajna, interijera. Odabir izlagača na sajmu napravljen je na osnovu prijava koje su pristigle iz čitave regije: najviše iz Hrvatske i Srbije, potom iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Od tristotinjak prijavljenih autora, organizatori su na osnovu portfolija i konkretnih ideja za izlaganje odabrali 64 najzanimljivije. Svi oni imaju priliku predstaviti širokoj javnosti svoje koncepte, prototipove, samoinicirane ili već realizirane radove iz područja industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija i modnog dizajna.
D-Market – komercijalni dio sajma na kojem svoje proizvode predstavlja dvadesetak različitih domaćih dizajnerskih brendova, proizvođača i izdavačkih kuća. D-market je profesionalno zrcalo D-sajmu, koji balansira snove i realnost u današnjoj dizajnerskoj produkciji.

+ Izložbe:


Croatian Designers’ Impact
– domaći produktaši koji su obrnuli strategiju i ranije ove godine predstavili se na Milanskom Salone del Mobile.
Young Balkan Designers – još jedna inicijativa iz regije koja preko Milana, a zatim i njenog matičnog Mikser festivala, dolazi u Zagreb.
Kafana – projekt koji je okupio studente dizajnerskog odsjeka beogradske Akademije lepih umetnosti, gdje dizajn susreće lokalno specifične oblike socijalizacije.
Reaktor Re:pair – prezentacija projekta ove godine realiziranog u MSU u Zagrebu. “Uradi sam”… uz pomoć profesionalaca. Dizajner kao prijatelj i kućni majstor.


13:00 – 17:00

Prezentacije mladih dizajnera
Brze sažete trominutne prezentacije autora koji sudjeluju na dizajnerskom sajmu. Odvijaju se prema unaprijed utvrđenom redoslijedu na pozornici smještenoj unutar prostora D-marketa.

721_6

18:00 – 21:30
PREDAVANJA:

18:00 – 18.45 Maroje Mrduljaš: Dizajn i nezavisna kultura u Hrvatskoj
18.45 – 19.30 Ivana Ibraimov, Milan Nešković i Tamara Marković: Mikser – New culture deal
PAUZA
20.00 – 20.45 Zoran Jedrejčić: Recession design or Design recession
20.45 – 21.30 Chris Kabel: Making is Thinking


13:00 – 21:00
FILMSKI PROGRAM:

13:00, 15:00, 17:00 i 19.00 Matrice Helvetice
Ivan Picelj govori o tipografiji, Autori: Dragan Mileusnić, Željko Serdarević, Produkcija: Postscriptum, 2007.

14:00, 16:00, 18:00 i 20.00 Filmovi na temu nizozemskog dizajna:

Dutch Design Profile: Droog Design Collective
Dutch Design Profile: Real time – Maarten Baas
Dutch Design Profile: Vitra Colour Design – Hella Jongerius
Dutch Design Profile: Sense and Simplicity – Philips
Dutch Design Profile: Living areas – de Architekten Cie

22:00
DODJELA NAGRADA:

Najboljim izlagačima na D-Sajmu dodjeljuje se Nagrada stručnog žirija (u sastavu: Zoran Jedrejčić, Chris Kabel, Maroje Mrduljaš) te Nagrada publike za koju mogu glasati svi posjetitelji Dana D.
Nagrada novinarskog žirija (u sastavu: Vlatka Kolarović, HTV, Boba Blašković, Jutarnji list, Petra Tomljanović, Pogledaj.to, Joško Tomasović, nezavisni novinar) dodjeljuje se za najbolji štand u sklopu D-Marketa.

23:00
D-PARTY:

Za muziku je zadužen Protokol i njihovi gosti, ekipa koja je ove sezone redovito punila zagrebačke klubove i stekla pravu malu vojsku vjernih poklonika. Stage & visuals powered by Protokol&Polygon
Line up:
23:00 Luka Parat (critical lp, take me out)
00:30 Freez (groodanje, breaklectica)
02:00 Basta (protokol)
03:30 Odium (protokol)


Nedjelja 12.6.

10.00-18.00
Radno vrijeme Dana-D

10.30-12.00
Dizajnerska početnica by Ksenija Jurinec

Produkt dizajnerica Ksenija Jurinec na Danu D vodi posebno izdanje Dizajnerske početnice za djecu od 6 do 12 godina. Radionica će se održati u u Staroj klaonici (D-Market hala), a Ksenija najavljuje nezaboravnu kartonsku zabavu s konkretnim dizajnerskim rezultatima.

ULAZNICE:

Bedž koji vrijedi za oba dana održavanja Dana D i za party stoji 20,00 kuna. Na bedžu se nalazi kôd pomoću kojeg glasujete za rad mladog dizajnera kojeg smatrate najboljim na izložbi.