Umjetnost i dizajn u vuni

U petak 6. studenog 2015. u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu otvara se izložba Regeneracije Zabok na kojoj će se predstaviti brojni poznati umjetnici i dizajneri s kojima su surađivali na izradi tapiserija i tepiha. Specifičan medij kao što je vuna, odnosno tapiserije kao rezultat, danas su vrlo rijetki primjeri izlaganja što svakako ovoj izložbi daje veću važnost. Izložba je otvorena do 20. studenog.

Regeneracija je tijekom svoje dugogodišnje tradicije izrade tepiha i tapiserija, ostvarivala suradnje sa mnogim umjetnicima i dizajnerima, pridonoseći tako kulturološkom regionalnom i širem razvoju. Retrospektiva suradnji, širina je izuzetne važnosti sa posebnošću personaliziranih priča u realizaciji posebnog vunenog medija, čija intrigantnost stoji u bezvremenosti i stvaranju prepoznatljivih trendova. Proces individualnog pristupa, neizostavan je dio realizacije, čime se stvara unikatnost i posebnost vrijednosti.

„Umjetnost i dizajn u vuni“ je slika razvoja tradicionalnog, modernog i suvremenog, izlazeći iz okvira geografskog teritorija, ostavljajući otiske u vizualnom generacijskom nasljeđu.

Umjetnost i dizajn preko primijenjenog, žive zasebno u kontekstima likovnih formi, struktura i boja sa pozadinama početnih ideja u promišljanjima autora.

Autori tapiserija:
Ivan Večenaj, Ivan Rabuzin, Frane Delalle, Romana Milutin Fabris, Ferdinand Kulmer, Pierre Huyghe, Anita Krolo, Matko Trebotić, Vilko Žiljak, Miroslav Šutej, Ivan Lacković Croata, Lujo Lozica, Antun Boris Švaljek, Nikola Đurek, Dražen Pejković, Peter Bil’ak, Silvio Vujičić, Svjetlana Despot, Fabijan Knežević, Mireldy, Tomislav Ostrman, Marija Gradečak, Koraljka Kovač, Karmen Telišman.