Tribina: NOVA ZAGREBAČKA ČESMA

U utorak 25.10.2016. u 19 sati u Hrvatskom dizajnerskom društvu, Boškovićeva 18, održat će se tribina „Nova zagrebačka česma“ u organizaciji projekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII). O rezultatima nedavno provedenog natječaja projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme, samom natječaju i potrebi službenog gradskog natječaja, te o dizajnu zagrebačke komunalne opreme i općenito (ne)dostupnosti vode u javnom prostoru Zagreba razgovarat će: Tomislav Soldo, Dorja Benussi, Petar Kozina, Nera Nejašmić Kozina, Dragomir Šuka, Mario Kralj, Saša Košuta i Dora Lončarić te voditelj i moderator Saša Šimpraga

Na tribini će, kroz projekciju, biti prezentirani i svi na natječaj pristigli radovi. Natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme bio je raspisan u okviru ovogodišnjeg programa “VODA I JAVNI PROSTORprojekta Ars Publicae Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, kojem je u fokusu pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

Odluku o nagrađenim prijedlozima donio je žiri u sastavu Dorja Benussi, mag.art., produkt dizajnerica; Ana Elizabet, mag.art, vizualna umjetnica i Tomislav Soldo, mr.sc., arhitekt sa specijalizacijom za javne prostore.

Prvu nagradu osvojio je rad “Vodek” autora Nere Nejašmić Kozina i Petre Kozina iz PIN-a, drugu nagradu dobio je rad Dragomira Šuke, a treću nagradu prijedlog autorske skupine B!RO koju čine Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić.

Nagrađene radove i obrazloženja žirija pronađite ovdje.

Natječajem se nastoji lansirati ideju nove zagrebačke česme, odnosno ukazati na potrebu veće dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru grada kroz mrežu javnih i za Zagreb posebno oblikovanih česmi koje bi dizajnom bile prilagođene suvremenim potrebama, svim dobnim skupinama te životinjama.

Natječaj u okviru skromnog umjetničkog projekta nije imao namjeru ponuditi finalno rješenje koje bi se implementiralo, već ukazati na poželjni smjer, odnosno potaknuti Grad da na temelju kvalitetnoga programa, u odgovarajućim uvjetima i s kompetentnim žirijem sam i u suradnji sa strukovnim udruženjima, raspiše natječaj za idejno rješenje nove zagrebačke česme i krene u realizaciju mreže javnih česmi.

Nove bi česme svakako trebale biti suvremeno oblikovane, jedinstvene i prepoznatljive za Zagreb. Time bi, s jedne strane, grad bio opremljen sadržajem koji spada u standardnu opremu javnih prostora, s druge bio bi manifestiran dizajnerski potencijal oblikovanja komunalne opreme koja ulazi u javni prostor grada (a nasuprot trendu slabih kataloških rješenja), i s treće strane, takva mreža dodatno bi afirmirala vodu kao javno dobro.

Kako je bilo na prethodnoj tribini na temu “Voda i javni prostor Zagreba” održanoj u lipnju 2016., pogledajte ovdje.

Rezultate natječaja projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme pogledajte ovdje.

Primjere zagrebačkih česmi potražite ovdje.

Zagrebačku česmu autora Zvonimira Fröhlicha potražite ovdje.

Tekst Saše Šimprage o javnim česmama u Zagrebu pročitajte ovdje.

Intervju s dobitnicima prve nagrade na natječaju projekta Ars Publicae za idejno rješenje nove zagrebačke česme Nerom Nejašmić Kozina i Petrom Kozinom pročitajte ovdje.

Podrška projektu Ars Publicae u 2016: Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb. Znatan dio rada na projektu provodi se kroz počasni rad tj. volonterski.

Projekt Ars Publicae primarno se bavi pitanjima umjetničkoga sadržaja u javnom prostoru te javnim prostorom općenito.

Sve dosadašnje umjetničke i druge intervencije nastale u sklopu aktivnosti projekta pronađite ovdje.

Programom VODA I JAVNI PROSTOR u 2016. godini u fokusu je pitanje (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, voda kao element javnog prostora te općenito voda kao javno dobro.

Ars Publicae je projekt Udruge za intedisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII).

image