“Togetherness/Togetherless”: hrvatski paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Hrvatsku će na ovogodišnjem bijenalu predstavljati tim arhitekata, dizajnera, povjesničara umjetnosti i sociologa, predvođeni arhitektom Idisom Turatom. Glavni kustos je Hashim Sarkis koji je odredio naziv i temu bijenala „Kako ćemo živjeti zajedno“. Hrvatski paviljon „Togetherness/Togetherless“ propituje odnose pojedinca i zajednice, potrebe za zajedništvom i istovremenom nemoći u ostvarivanju bliskosti. Među članovima tima nalaze se i dizajneri Maša Poljanec i Leo Kirinčić. S obzirom na aktualnu pandemiju, sadržaj paviljona bit će dostupan i online. Bijenale će se održati od 22. svibnja do 21. studenog 2021. Više o hrvatskom paviljonu pročitajte u nastavku.

17. Bijenale arhitekture u Veneciji ove će se godine održati od 22. svibnja do 21. studenog 2021., nakon što je prošle godine moralo biti odgođeno zbog nemogućnosti organizacije usred pandemije. Temu bijenala Kako ćemo živjeti zajedno donosi glavni kustos Hashim Sarkis: “Globalna pandemija koju živimo učinila je naslov Bijenala relevantnijim. Na neki način i ironičnim, s obzirom na nametnutu izolaciju. Mogla bi biti slučajnost što smo naslov dali nekoliko mjeseci prije pandemije, no mnogi su nas razlozi vodili tome: klimatska kriza, masivna seljenja, političke nestabilnosti, rastuće socijalne, financijske i ekonomske nestabilnosti. Ne možemo više čekati političare da povedu promjene, oni u pravilu rade na dubljim razdorima, vrijeme je da pogledamo što mi možemo učiniti.“

Autorski tim hrvatskog paviljona "Togetherness/Togetherless"

Autorski tim hrvatskog paviljona “Togetherness/Togetherless”

Hrvatsku predstavlja tim predvođen arhitektom Idisom Turatom, koji uz njega čine i autorica izložbenog postava Ida Križaj Leko, producentica nastupa Morana Matković, arhitekt i fotograf Ivan Dorotić, zadužen za kreativnu direkciju nastupa, te dizajneri Maša Poljanec i Leo Kirinčić, sociolog Davor Mišković, arhitektica Jana Horvat i kulturolog Renato Stanković.

 

Fiume fantastika / Fantastične zone

Fiume fantastika / Fantastične zone

Povjerenik Idis Turato je izjavio da je ova godina vjerojatno i najbolja za sudjelovanje na bijenalu jer nitko ne zna na koji način će se živjeti zajedno. Podsjetio je kako je projekt započeo prije dvije godine, kad je zajedno s Idom Križaj Leko počeo promišljati o značenju grada, gdje se za model grada uzela Rijeka. Realizaciji projekta za bijenale prethodili su programi Slatko i slano i Dopolavoro nastali u sklopu Rijeke Europske prijestolnice kulture, kao i izložba Fiume Fantastika: fenomeni grada. Turato je objasnio kako paviljon Togetherness / Togetherless tematizira suvremene izazove zajedništva, položaj pojedinca u društvu i mogućnost arhitekture da svojim pristupom analizira krizu gradova nastalu razvojem novih tehnologija, digitalizacijom, promjenom uvjeta rada i stanovanja te različitim shvaćanjima načina korištenja, planiranja i gradnje javnog prostora.

Gradnja paviljona foto: Hrvoje Franjić

Gradnja paviljona
foto: Hrvoje Franjić

Paviljon je prostorna kompozicija koja istražuje načine na koje temeljni elementi arhitekture mogu biti korišteni u stvaranju privremene zajednice. Kroz njihovo postavljanje i prostorne karakteristike, elementi omogućuju i izazivaju međusobne relacije, tenzije, blizine i/ili interakcije između pojedinca i grupe, odnosno između posjetitelja paviljona. Naziv Togetherness/Togetherless se odnosi na potrebu pojedinca za blizinom i zajedništvom s istovremenom paradoksalnom nemogućnošću da je u potpunosti ostvari. Paviljon grade tri temeljna arhitektonska elementa: pod, stup i krov koji se izvlače iz industrijske prošlosti i sadašnjosti grada Rijeke. Prema gradu se odnosi kao prema laboratoriju ili arhivu ready-made elemenata, od kojih se neke smješta u nove kontekste, dajući im time potpuno nova značenja. Elementi time privremeno dobivaju nove funkcije i više mogućih identiteta, što rezultira neočekivanim međusobnim odnosima, kao i odnosima prema posjetiteljima.

Više možete pronaći na webu, te na društvenim mrežama projekta.
Facebook: facebook.com/CroatianPavilionVenice
Instagram: instagram.com/togethernesstogetherless