Hrvatski dizajnerski studio BOIR na izložbi “Time Space Existence” paralelno s Venecijanskim bijenalom arhitekture

boir

Studio Boir sudjelovat će na izložbi „Time Space Existence“ sa svojom kolekcijom konceptualnog posuđa „New Normal“ koja propituje utjecaj pandemije koronavirusa na tradicionalne rituale blagovanja. Izložba se odvija paralelno sa znamenitim Bijenalom arhitekture u Veneciji i održava se od 22. svibnja do 21. studenog 2021. uz sudjelovanje svjetski poznatih arhitekata, dizajnera i umjetnika koji se bave izazovima održivog razvoja. Kao najava ovog događanja, u prostorima Intere u Zagrebu (Kralja Držislava 8) u utorak 18.5. u 11 sati održat će se press konferencija uz prigodnu izložbu dijela ove kolekcije!

Fotografija na naslovnici: Marija Gašparović.

Na izložbi Time Space Existence, koja se odvija paralelno sa 17. Bijenalom arhitekture u Veneciji, hrvatski dizajnerski studio BOIR će izlagati svoju kolekciju New Normal. Izložba Time Space Existence koju organizira ECC (Europski kulturni centar) moći će se pogledati za cijelo vrijeme trajanja bijenala (22.5. – 21.11.) i to na atraktivnim povijesnim lokacijama palača Bembo i Mora (gdje će izlagati i BOIR) te u vrtovima Marinaressa, koji će za tu prigodu biti preuređeni u park skulptura. Ovogodišnje izdanje izložbe bavi se izazovima održivog razvoja u područjima kao što su okoliš, urbanizam, inovacije i lokalne zajednice te će okupiti sudionike iz različitih disciplina – etablirane arhitekte, male studije u usponu, dizajnere, umjetnike, fotografe, inženjerske tvrtke i druge koji imaju važnu ulogu u oblikovanju budućnosti.

 

Kolekcija "New Normal" foto: Nikola Zelmanović

Kolekcija “New Normal”
foto: Nikola Zelmanović

O kolekciji

Kolekcija New Normal nastala je povodom festivala Zagreb Design Week 2020 i vrlo je brzo privukla pažnju internacionalnih medija specijaliziranih za dizajn. Nakon gostovanja na virtualnoj izložbi Dutch Design Week te na London Design Weeku, stiglo je i novo priznanje – poziv na izložbu u sklopu cijenjenog venecijanskog Bijenala arhitekture.

 

New Normal kolekcija predstavljena prvi put na Zagreb Design Weeku. Foto: Marko Mihaljević

New Normal kolekcija predstavljena prvi put na Zagreb Design Weeku. Foto: Marko Mihaljević

 

Kolekcija propituje utjecaj pandemije koronavirusa na tradicionalne rituale blagovanja, kao i budućnost koja donosi brojne restrikcije usmjerene na sprječavanje širenja zaraze. Studio BOIR njome promišlja kako u kontekstu „novog normalnog“ uspostaviti ravnotežu između bliskosti i sigurne udaljenosti te nudi nove, konceptualne prijedloge pribora za jelo, koji usprkos novim pravilima zadržavaju važnu društvenu i kulturnu dimenziju blagovanja – dijeljenje.

Dutch Design Week, „New Normal“ COVER

 

Prototipi izrađeni od čelika i prirodnog kamena nastali su kao odgovor na pleksiglas barijere koje priječe svaki pokušaj dijeljenja hrane između dvije osobe. Rezultat je kolekcija konceptualnog posuđa za dvoje koje premošćuje jaz između bliskog i udaljenog te omogućuje dijeljenje hrane sa sigurne udaljenosti, istodobno povezujući i razdvajajući servirana jela. Čelik u pravilnim geometrijskim formama osigurava sterilnost, a prirodni kameni elementi ublažavaju dojam strogoće.

 

Desert za dvoje i posuda za kruh foto: Nikola Zelmanović

Desert za dvoje i posuda za kruh
foto: Nikola Zelmanović

 

Desert za dvoje

Set posuđa koji parovima omogućava ritual dijeljenja deserta i međusobnog hranjenja sa sigurne udaljenosti.

Posuda za kruh

Jednostavna forma presječena pregradnom barijerom jasno definira iz kojeg odjeljka pojedinac uzima kruh, bez straha od fizičkog kontakta s bliskom osobom.

Stalak za pršut

Stolna instalacija, nastala kao sigurna reinterpretacija tradicionalne plate za serviranje pršuta, nudi novi način prezentacije i konzumacije ove delicije.

Amuse bouche plata

Centralna kamena stijena suptilno odvaja dvije strane tankog čeličnog pladnja na koji se slaže niz malih zalogaja profinjeno serviranih za konzumaciju u dvoje.

Pladanj za dvoje

Kružna forma za serviranje simbolički je podijeljena skulpturalnim kamenom koji oblikom asocira na planinu – prirodnu barijeru i zaštitu.

 

Stalak za pršut, amuse bouche plata i pladanj za dvoje foto: Nikola Zelmanović

Stalak za pršut, amuse bouche plata i pladanj za dvoje
foto: Nikola Zelmanović


Press konferencija studija BOIR

 

Povodom sudjelovanja na izložbi Time Space Existence, studio BOIR 18. svibnja u 11 sati održat će press konferenciju u prostorima Intere u Ulici kralja Držislava 8 u Zagrebu. Na konferenciji će premijerno biti izložen dio kolekcije New Normal.

O studiju BOIR

Dizajnerski studio BOIR prvi je puta privukao pažnju specijaliziranih medija i publike inovativnim proizvodom SAL⊥ – malom prijenosnom solanom. Utjecajni web portal Dezeen uvrstio je SAL⊥ na svoju listu najboljih projekata u 2020. godini, a na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20 nagrađen je kao najbolji cjeloviti projekt.

SAL⊥

SAL⊥, rad Studija BOIR nagrađen na Izložbi hrvatskog dizajna 19/20. Foto: Marija Gašparović

 

BOIR je 2018. godine osnovao interdisciplirani tim u sastavu Vlatka Leskovar-Zidar, produkt dizajnerica, i Ivan Zidar, dizajner i školovani chef. Ivanovo poznavanje lokalnih sastojaka i strast prema eksperimentiranju nadopunjuju se s Vlatkinim istraživanjem načina kako fizički predmeti inspiriraju stvaranje rituala i uspomena. Zajedničkim snagama Vlatka i Ivan stvorili su jedinstvenu platformu za razvoj inovativnih food design koncepata.

Sponzori

Gostovanje studija BOIR na izložbi Time Space Existence sponzoriraju Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Pula, Istarska županija, Erste banka te Infinum. Partner projekta je HDD.