Rezultati Natječaja za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15

U utorak 22. travnja 2014. Ocjenjivački sud Natječaja za dizajn Startas jesen/zima kolekcije izabrao je najbolja natječajna rješenja.

Na otvoreni regionalni Natječaj za dizajn Startas jesen/zima kolekcije 2014-15 stiglo je čak 80 natječajnih rješenja iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Najviše radova, njih 60, prijavili su autori iz Hrvatske, 17 idejnih rješenja stiglo je iz Slovenije dok su 3 rada stigla iz Srbije.

Ocjenjivački sud natječaja u sastavu: Silvio Vujičić, predsjednik Ocjenjivačkog suda, te članovi Andreja Bistričić, Davor Bruketa, Gordan Kolundžić i Dragana Zlatar Silađev, pregledavši pristigla natječajna rješenja ocijenio je Natječaj uspješnim s obzirom na velik broj pristiglih radova te sukladno natječajnim kriterijima jednoglasno odabrao najbolja idejna rješenja.

Prvu nagradu u bruto iznosu od 23.000 kn osvojio je rad pod nazivom MIMEOMAI, autorica NINE BAČUN i ROBERTE BRATOVIĆ.

1 nagrada 1 startas mimeomai_4 startas mimeomai_1 3173_190793165297_6422505_n

Opis koncepta
Projektirana kao suvremen vibrantan akcesorij jesenskoj garderobi, Startas kolekcija Mimeomai (grč. mimeomai = oponašam) preuzima ambijentalne teksture, boje i kombinacije materijala koji tvore specifične optičke uzorke koji su preuzeti iz urbane okoline i iz prirode. Asfalt, kamen, mramor, cigla, terrazzo, naftne mlje i hrđa inspirativne su površine iz urbanih pejzaža, a toplije boje i mekše teksture te njihove kombinacije preuzete su iz prirode, perja i krzna životinja. Ovisno o ambijentu tenisica mijenja karakter i iz mimikrije se pretvara u koloristički kontrast.
Dizajnirani printevi stvaraju pulsirajući grafizam i naglašavaju organsku slobodu pokreta i brzu izmjenu ambijenta. Odabrane teksture i motivi se fotografiraju, prenose u računalo, prolaze fazu digitalne obrade, te se adekvatnim stupnjem apstrahiranja i dekonstrukcije pripremaju optički uzorci za otisak na keper. Grafički uzorak gornjišta uvijek je ravnomjerne teksture i ne nameće posebno okretanje tkanine kod krojenja lica tenisice.
Kolekcija za jesen/zimu 2014/15 nastavlja tradiciju proizvodnje svih dijelova tenisice isključivo od prirodnih materijala. Cjelokupna kolekcija se temelji na osnovnom obliku Startas tenisice (Startas Basic), bez nostalgičnog pogleda unatrag, s kolekcijama konkurentnih brendova globalnog tržišta na umu.

Obrazloženje odluke o odabiru:
Prvonagrađena kolekcija u razradi je najdosljednija svojoj koncepciji. Dizajneri interes pronalaze u potrebama suvremenog odijevanja, brzim promjenama u društvu / prostoru te svakodnevnim promjenama konteksta samih odjevnih predmeta.

Estetski momenti tenisica, kao što su višebojno rješenje gumenih traka i džonova koji svaku tenisicu čine unikatnom te pozicioniranje tiska u smislu lakšeg krojenja obuće, nastali su kao logična reakcija dizajnera na same mogućnosti proizvođača. Konstruktivni zahvati na već prepoznatljivom kroju gornjišta tenisice ne zahtijevaju promjenu već sada postojeće tehnologije proizvodnje. Svi navedeni elementi uvelike doprinose ekonomskoj komponenti proizvoda. Varijacije u kolekciji zadovoljavaju veliki dio ciljane publike te njihova pojavnost na tržištu ostaje ista – Startas tenisica je unisex modna tenisica.

Drugu nagradu u bruto iznosu od 12.000 kn osvojila je DRAGA KOMPARAK za rješenje pod nazivom STARTAS – FESTIVE.

2. nagrada_Startas

2. nagrada_Startas

2. nagrada_Startas

2. nagrada_Startas

draga_komparak_slika

Opis koncepta
festive — engleska riječ/ pridjev
Dolazi iz francuske riječi festif, lat. festivus a odnosi se, kao što sama riječ kaže na veselje, ushit, slavlje… Kroz cijeli koncept provlači se jednostavnost bazirana na osnovnom konceptu Startas tenisica. Ali taj festive trenutak osjeti se na svakoj tenisici! On je proizašao iz potrebe da se proizvede tenisica koja je efektna, lijepa, udobna i sa karakterom – festivalska tenisica.
Vođena zahtjevima Startasa, autorica je pokušala oblikovati modernu obuću koja svojim izgledom ali i funkcijom omogućava bezbrižnost, udobnost, odiše mladenačkim izgledom, šalje poruku. Forma visoke tenisice i dalje zadržava klasičan oblik niske tenisice na koji je produžena kragna. Jednostavnost i zanimljiv izgled pokušala je spojiti umjetnim krznom, spužvastim materijalom, kombinirajući ih s već prepoznatljivim canvasom i brušenom kožom. Uvođenjem već poznatog materijala Goretexa tenisica poprima vodonepropusna svojstva čineći je dodatno pogodnom za festivale.

Obrazloženje odluke o odabiru:
Kolekcija je konzistentna u svojoj komunikacijskoj namjeri te je logični nastavak na već postojeću tržišno pozicioniranu Startas tenisicu koja se djelomično profilirala kao “vesela” modna obuća mlađe generacije. Korišteni elementi u kroju gornjišta koji evociraju mekane forme kao što su štep deka, jastuci, plišane i punjene igračke zapravo su u kontrastu s «festivalskim gaženjem». Dvosmislena pojavnost čini ovu kolekciju duhovitom i komunikacijski bliskom publici koju cilja.

Treća nagrada u bruto iznosu od 6.000 kn pripala je timu PANCER-BUDIĆ (Alica Pancer, Vendi Budić, Ana Mack, Sandro Jurišić) za rad pod nazivom STARTAS LETI VISOKO.

3 nagrada_2 3 nagrada_1 vendi alica

Opis koncepta
Novom kolekcijom Startas autori žele podići razinu svijesti o ekološki prihvatljim materijalima koje Startas koristi, ručnoj izradi te samoj zaštiti okoliša i očuvanju ekosustava. S obzirom na Startasovo podrijetlo i tradiciju koju treba očuvati i zaštititi, a istovremeno motivirani nedavnim izdanjem knjige o pticama Hrvatske koje nestaju, autori su našli poveznicu u pticama kao vrsti koju također treba zaštititi. Kroz dizajn i oblikovanje željeli su indirektno komunicirati o velikoj važnosti ptica kao glavnih indikatora i pokazatelja narušenog eko sustava. S druge strane, simbolika ptica – sloboda, lakoća i poletnost je sve ono čime se Startas kao brand može identificirati. Novom kolekcijom jesen/zima Startas se uvodi u novu dimenziju, povisuje se, kako metaforički tako i fizički. Startas tenisice postaju visoke te kolekciju potpisuju sa sloganom ‘Startas fly high’. Sloganom se direktno veže brand uz novi visoki oblik tenisice ali i glavni element branda – ptice. Vizualni kod po kojoj je rađen dizajn proizlazi iz dominante boje, teksture, specifičnih oblika i karakteristika određene ptice, koje su tako bojom, materijalom, određenim detaljem i oblikom prenesene na tenisicu. Primjena prirodnih materijala, uključivanje lokalne zajednice i suradnja sa domaćim proizvođačima u nabavi materijala te promicanje ekoloških tema i edukacija mlađih generacija je ono što čini ovu kolekciju društveno odgovornom, a istovremeno atraktivnom i zabavnom

Obrazloženje odluke o odabiru:
Koloriti i strukture preuzete s pojedinih životinjskih vrsta uz sami angažirani koncept s edukativnim akcentom, elementi su visokog stupnja dizajna prepoznati u ovoj kolekciji. Predložena Startas tenisica akcentirana je kao ekološka lokalno izrađena obuća. Bitan dio ove kolekcije je onaj koji tek slijedi kao logični nastavak na proizvodnju, a to je prikupljanje i sama reciklaža iznošenih Startas tenisica čime bi se uvelike pomoglo smanjenju otpada i dugoročno gledajući pomoglo očuvanju eko sustava.

Izložba natječajnih radova održat će se u Laubi, Prilaz baruna Filipovića 23, Zagreb. Termin održavanja objavit će se naknadno.

Borovo d.d. i Hrvatsko dizajnersko društvo te članovi Ocjenjivačkog suda čestitaju nagrađenim autorima te se zahvaljuju na sudjelovanju ostalima natjecateljima:

20/44 (Nikola Stojisavljević, Jovan Stamenić, Ana Šulkić)
A+J+ (Ana Rimac, Jelena Azinović)
Acting like a child (Željka Fuderer Levak, Jasmin Mišković, Antonio Hočevar, Krešimir Levak, Zoltan Bakai)
Ana Grbačić
Ana Jularić
Ante Tonči Vladislavić i Jelena Vugrinčić Stanić
Antonio Mohenski
Arni Barišić
Blaženka Mikleušević
Boris Bukić
Candybalism (Filip Kralj)
Dalibor Šakić
Darko Sever
Dragana Hajsok
đukićpavlović (Zoran Đukić, Jan Pavlović)
IDEArt (Maja Grbac, Kristina Janko)
Igor Manasteriotti
Iva Kuzmić
Ivana Žanko
J.A.-tim (Anita Matijanić, Juraj Baškarad)
Jasmina Kukrika
Jelena Havelka
Josipa Vurnek
Julija Francišković
Katja Kuhar
Knežević & Butković (Nataša Knežević, Ana Butković)
Kredenac (Maja Subotić, Dragan Kordić)
Kristina Kale
L.U.F. (Ela Stipičić, Antonio Prenkolnika)
Lada Vlainić i Đenana Voljevica Čičić
Lu&Blu (Maja Kulaš, Lucijana Dujić Rastić)
Maja Bedenic
Maja Pejčinović
Marcela Šahini
Marlena Vidović
Mateja Kopjar
Mathilda’s team (Iva Kostrenčić, Katja Kostrenčić)
Mega start (Daniela Babić, Kristina Katalinić, Ana Kuduz)
Mia Marić
Mint (Maja Matas)
Mirjana Klepić
MoŽe (Željka Momčilović, Vendi Vernić)
Nas dvije (Ivana Grgić, Janja Grčević)
Nia4me (Daniela Čebo, Andro Šimičić)
On the road (Petra Prgomet, Mia Klemenčić, Kristina Vugrinski)
Pala osmica (Vedrana Mastela, Martina Štrkalj, Morana Krklec)
Petra Galogaza
Redesign (Sanja i Neven Kovačić)
S&M design (Martin Kolenko, Simona Nemec)
Sandra Bajt
Sandra Brajdić
Saša Hortig i Petra Vuletić
Sestre Pustahije (Paulina Pustahija Penzar, Angelina Pustahija)
Studio International (Boris Ljubičić)
Studio MAYN (Maja Podrug)
Tesa Salai
Themelab (Neven Udovičić, Karin Milotić)
Tijana & Lea (Tijana Migić, Lea Dragić)
Tijana Abdulaj
Toni Žufić
Zrinka Tomašić
autori i timovi Naravnoslovnotehniškog fakulteta, Oddeleka za tekstilstvo, iz Ljubljane, mentori: docent Domen Fras i asistent dr. Blaž Rat: Klara Skube, Rebeka Šerbel i Tanja Vidmar, Monika Godec, Anja Pitamic, Blaž Marinc, Niko Matko, Pia Lubej, Blaž Hribar, Helena Medved i Simona Namestnik, Petra Repinc i Irena Košir, Katja Slovenc, Tilen Čančer, Sabina Kajić, Ivana Gorup i Rebeka Henigman, Neja Vecchiet i Sandra Vrh, Erika Vehovec

 

.