Regionalni natječaj Balkanske dizajnerske mreže “Nove uspomene” produljen je do 15. listopada!

Tvrtka Metalac, organizacija Mikser i Balkanska dizajnerska mreža raspisali su početkom regionalni natječaj NOVE USPOMENE / NEW MEMORIES za redizajn kultnih modela posuđa i njihov novi život u suvremenom kontekstu. Rok za prijave radova produljen je zbog velikog interesa do 15. 10. 2015.

Gotovo sva domaćinstva na teritoriju bivše Jugoslavije, a mnoga i u regiji, posjedovala su kultne komade posuđa. Neki od tih komada su bili vrijedni svadbeni pokloni, neki su nosili pozdrave i bili uspomena na lijepa putovanja, drugi su nas asocirali na omiljene poslastice i vezivali za drage članove obitelji i važne događaje.

Zajednički nazivnik tih uvijek prisutnih, svakodnevnih predmeta u našim domovima, su lonci i lončići za mlijeko koji nas podsjećaju na djetinjstvo, kao i džezva za kavu čiji arhetipski oblik priziva miris omiljenog aromatičnog napitka naših majki, susjeda i baka koje su nas odgajale.

 

metalac 1

 

Ubrzavanjem života, mijenjaju se i kućne navike, odnos prema domaćinstvu, obitelji, zajedničkim i osobnim ritualima, ali i motivi / poruke koje komuniciraju s našim emocijama ili koje želimo da komuniciramo sa drugim ljudima.

Šta danas obilježava naše dragocjene trenutke? Šta nas ispunjava, povezuje, čini zadovoljnim? Koji su naši simboli, poruke, junaci? Šta želimo očuvati, a šta mijenjati? Tko smo, odakle dolazimo, kuda idemo? Šta je to što svi međusobno razumijemo? Šta želimo pamtiti, kakve nove uspomene želimo stvarati? Šta će drugi pamtiti o nama, podneblju, kulturi, znamenitostima, ljudima? Šta bismo željeli da ponesu kao uspomenu o nama

Natječaj Nove uspomene ima za cilj redizajn postojećih kultnih Metalčevih proizvoda za svakodnevnu upotrebu kroz suvremen pristup komunikacijama, prijedlogom novih kolornih shema (podloge i grafičke aplikacije) i dekora na ponuđenim formama, tj. aplikacijama suvremenih grafičkih rješenja (grafičkih simbola, tekstualnih ispisa, uzoraka, itd.), kao i kroz dizajn inovativnih aksesoara (dodataka, drški, navlaka, podmetača, poklopaca od različitih materijala) koji bi postojeće proizvode na inovativan način adaptirali novim namjenama i zahtjevima suvremenog načina življenja i stilu komunikacije, čuvajući i obogaćujući vrijednost originalnih komada.

Predmet natječaja su postojeći klasični modeli iz portfolija emajliranog posuđa Metalac čije forme i dimenzije možete pronaći u katalogu na ovom linku. Zadatak natječaja je osmisliti čitavu kolekciju koja sadrži najmanje 5 artikala iz ponuđenog portfolijaRješenja je potrebno grafički prikazati putem skica, fotomontaže ili 3d simulacija, koristeći najmanje 5 modela po izboru iz kataloga kao osnovu. U slučaju primjene grafičkih aplikacija na posuđe, potrebno je poštovati tehnička ograničenja u dimenzijama dekora (grafičkih aplikacija) koja su dana u katalogu za svaki model i veličinu u mm.

 

metalac 2

 

Stručni žiri u sastavu:

 

Ivana Borovnjak, industrijska dizajnerica (Hrvatska)

Nikola Radeljković, industrijski dizajner (Hrvatska)

Slavimir Stojanović, grafički dizajner (Srbija)

Slobodan Jovanović Coba, grafički dizajner (Srbija)

Metalac tim:

Aleksandar Marković i Nadica Vujić Mitrović

Mikser tim:

Maja Lalić, arhitektica, kreativna direktorica Mikser Housea

Jelena Matić, dizajnerica, profesorica na Šumarskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, direktorica Talent zone Mikser festivala

će posebno vrednovati odnos suvremene grafičke i koloritne intervencije prema naslijeđenoj klasičnoj formi i inovativnu adaptaciju originalnog proizvoda u suvremenom kontekstu, kroz primjenu dodatnih aksesoara. Prijedlozi intervencija moraju ostati u okvirima izvedive proizvodnje (postojeći oblici i tehnologija emajliranja posuđa, primjena grafičkih aplikacija poštujući ograničenja u dimenzijama dekora za svaki model i njegovu veličinu navedena u katalogu putem linka u odjeljku “Predmet natječaj”, izrada dodatnih aksesoara od drveta, tekstila, kartona, itd.). Posebno će se vrednovati rešenja koja se svjesno odnose prema očuvanju prirodne sredine i racionalizaciji procesa proizvodnje.

Natječaj je otvoren od 4. lipnja do 15. listopada 2015. godine, za sve zainteresirane dizajnere sa teritorije jugoistočne Europe. Sudionici mogu biti individualni autori ili grupa autora. Svaki aplikant može prijaviti više radova.

Sudionici će se moći registrirati i dostaviti svoje radove popunjavanjem elektronskog formulara na www.metalac.mikser.rs najkasnije do 15. listopada 2015. u ponoć.

Za sudionike iz Hrvatske moguće je razgledati primjerke posuđa u prostorima Hrvatskog dizajnerskog društva svakim danom od 10 do 17 sati.

NAGRADE:

I nagrada

–   Novčana nagrada* (800 eura)

–   Izrada uzoraka i poklon set za autora

–   Proizvodnja limitirane kolekcije i prodaja u Balkan Design Storeu Mikser Housea

–   Izlaganje prvonagrađenog seta na Sajmu u Frankfurtu u veljači 2016. godine

–   Trodnevna stručna praksa u tvornici emajliranog posuđa u G. Milanovcu o trošku Metalca

II nagrada

–   Novčana nagrada* (600 eura)

–   Trodnevna stručna praksa u tvornici emajliranog posuđa u G. Milanovcu o trošku Metalca

–   Izrada uzoraka tj. poklon set za autora

–   Izlaganje drugonagrađenog seta na sajmu u Frankfurtu u veljači 2016. godine

–   Proizvodnja limitirane kolekcije za prodaju u Balkan Design Storeu Mikser Housea

III nagrada

–   Novčana nagrada* (400 eura)

–   Trodnevna stručna praksa u tvornici emajliranog posuđa u G. Milanovcu

–   Izrada uzoraka, tj. poklon set za autora

–   Izlaganje trećenagrađenog seta na sajmu u Frankfurtu u veljači 2016. godine

–   Proizvodnja limitirane kolekcije za prodaju u Balkan Design Storeu Mikser Housea

Specijalna priznanja:

–    Jednodnevni posjet Metalcu u organizaciji Mikser Housea i Metalca

–    Vrijedan poklon set posuđa Metalac

Dodatne nagrade za sve nagrađene:

Izložba najboljih radova pristiglih na natječaju Nove uspomene – Mikser House

Promocija limitirane kolekcije Nove uspomene, početak prodaje u Balkan Design Storeu Mikser Housea, prosinac 2015.

Izložba Nove uspomene na Mikser Festivalu, lipanj 2016.

Formular za prijavu možete popuniti na sljedećoj adresi http://metalac.mikser.rs/

 

DODATNE INFORMACIJE:

metalac@mikser.rs

ORGANIZATORI:

Mikser Association
Metalac
Balkan Design Network

LINKOVI:

www.mikser.rs

www.metalacposudje.com     www.balkandesignnetwork.org

eu (1)