Radionica spekulativne dizajnerske prakse: ŽIVOT NA INTERNETU

Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu – Ivica Mitrović, Oleg Šuran) od 26. lipnja do 1. srpnja 2017. u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom “Život na Internetu”. Tema ovogodišnjeg izdanja radionice je utjecaj novog medijskog okoliša na budućnost psihološkog i društvenog razvoja.

 

Proučavanje oblika interakcije mladih putem medija te razmatranje povezanosti takve interakcije s emocionalnim, bihevioralnim i vrijednosnim promjenama, nisu novost u društvenim i humanističkim znanostima. S usponom “informacijskog društva” takva razmatranja postaju kompleksnija. Zbog dualnosti mogućih utjecaja tehnologije na društvo otvaraju se pitanja društvenosti, privatnosti, prava na informiranje, razvoja emocija, uloge novih društvenih pokreta i sl. Rapidne tehnološke inovacije i promjene iznimno je teško slijediti adekvatnim teorijskim, metodološkim i empirijski ovjerenim materijalima. Razmatranja i radovi koji pokušavaju pridonijeti razumijevanju procesa medijskih socijalizacija mladih daju važan doprinos medijskim studijima i drugim društvenim, ali i tehnološkim disciplinama.

http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=106267

 

Spekulativna dizajnerska praksa bavi se ispitivanjem i propitivanjem (tehnoloških) budućnosti. Baveći se budućnošću, radovi iz ovog područja zapravo se referiraju na sadašnjicu. Dizajn se ovdje koristi kao jezik čija metodologija i učinak uspješno komuniciraju sa širom publikom.

Ovo multidisciplinarno područje okuplja stručnjake dizajna, psihologije, sociologije, arhitekture i urbanizma, umjetnosti, filma i brojnih drugih, s ciljem propitivanja utjecaja tehnologija na društvo. Fokus istraživanja nije na aplikacijama tehnologije, već na njenim društvenim implikacijama.

 

Cilj radionice je istražiti i propitati prirodu interakcije i odnosa u online okruženju i predvidjeti moguće ishode i posljedice koje bi računalno novi medijski okoliš mogao izazvati u bliskoj budućnosti ili alternativnoj sadašnjosti.

Polaznici će promišljati o ulozi tehnologije u stvaranju novih mogućnosti osmišljanja i konstruiranja društvenih i emocionalnih stvarnosti, te ih povezati s pitanjima javnog prostora, zaštite privatnosti, intimnosti i društvenog aktivizma.

Radionica nudi iskustvo multidisciplinarne radne grupe koje omogućuje percepciju dizajna kao drukčijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog.  Program radionice uključuje predavanja i praktičan rad u manjim grupama uz kontinuirano stručno mentorstvo.

 

Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije njima bliskim metodama (video, ilustracija, fotografija, performans, graf, prezentacija, maketa…)

 

Radionica je namijenjena mladima, studentima, te mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, sociologije, antropologije, urbanizma, arhitekture, psihologije, povijesti, programiranja, elektronike, IT-a, novomedijske umjetnosti, itd.

 

Voditelji radionice

Estelle Hary i Lea Lippera (Design Friction, Nantes – Francuska) te Oleg Šuran (DVK/UMAS, Split – Hrvatska).

 

Design Friction je dizajnerski studio koji se bavi dekonstrukcijom realnosti u svrhu smišljanja mogućih budućnosti. Djelujući na sjecištu tehnologije i društva, Design Friction pokušava kritičkim i participativnim pristupom istraživati svakodnevnicu naše stvarnosti te pritom opažati sva trenja unutar iste kako bi preispitali njezin temeljan status quo. Studio je surađivao s brojnim partnerima i suradnicima poput Stereolux, Gaieté Lyrique i Parlamentom Velike Britanije, a radove su izlagali na Međunarodnom bijenalu dizajna St. Etienne 2017 i na Bečkom bijenalu 2017.

http://design-friction.com/#/pages/why

 

Prijave

Za sudjelovanje na radionici potrebno je ispuniti prijavnicu do 16. lipnja 2017.

Broj sudionika je ograničen. Selekcijski postupak bit će izvršen 21. lipnja 2017., od strane organizacijskog tima.

Sudjelovanje na radionici je besplatno. Polaznicima će biti osiguran smještaj te ručak i večera.

Prijavnica je dostupna na: http://metamedia.hr/zivotnainternetu/

Direktan link na prijavnicu:  https://goo.gl/forms/suId9M4cw8ndpvds2

 

Organizatori radionice

 

Udruga Metamedij je neprofitna organizacija koja u suradnji s mladima potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i tehnologija. Od 2001. godine bavi se unaprijeđenjem uvjeta za glazbenu i video produkciju i izdavaštvo mladih autora, razvojem
izvaninstitucionalnog obrazovanja mladih u području novomedijskih umjetnosti i medijske pismenosti, osnaživanjem civilnog sektora u cilju kreiranja javnih politika iz područja nezavisne kulture i politike za mlade, razvojem novih i inovativnih projekata kroz međusektorsku suradnju.
www.metamedia.hr

 

Umjetnička akademija u Splitu žarište je istraživanja i edukacije u području spekulativne dizajnerske prakse u Hrvatskoj. Neformalna edukacijska platforma “Interakcije”, pokrenuta na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija, od 2001. godine organizira multidisciplinarne radionice te ugošćuje brojne poznate dizajnere. www.dvk.com.hr/interakcije


Detaljan program radionice bit će uskoro objavljen na web stranici i društvenim mrežama udruge Metamedij.