Radionica RISO tiska Ane Labudović u Studiju RISO i prijatelji u Rijeci!

HDD i RISO i prijatelji pozivaju vas na vikend radionicu RISO tiska u Rijeci, 2. i 3. prosinca, koju će u svom studiju (Delta5/IVEX) voditi ANA LABUDOVIĆ. Radionica se organizira u sklopu EDU programa Hrvatskog dizajnerskog društva. Radionica je namijenjena odraslima; dizajneri⁞cama, ilustratori⁞cama, umjetnic⁞ama i svima zainteresiranima za autonomniji rad s RISO printerom. Polaznic⁞ama radionice je osiguran smještaj u zajedničkom rezidencijalnom prostoru DeltaLaba, ali plaća se kotizacija za pokrivanje troškova hrane. Detalji o načinu prijave pročitajte u nastavku!

Radionica obuhvaća prezentaciju RISO tiska, savladavanje nekoliko pristupa radu, separaciju boja, pripremu i tisak. Eksperimentira se s miješanjem boja u kontekstu vektorske i bitmap grafike i fotografije: monoton, duoton, lažni CMY(K).

Poželjno je poznavanje alata kao što su Photoshop i Indesign, i donošenje računala na kojem su ti alati već instalirani.

Prijave na radionicu šalju se na adresu: hdd@dizajn.hr. U prijavi poslati kratku motivaciju i biografiju, kontakt i link na web/ig/portfolio.

Termin održavanja: 2. i 3. prosinca 2023.

subota 2. prosinca
10-14 h
pauza
15-19 h

nedjelja, 3. prosinca
10-14 h
pauza
15-17 h

Mjesto održavanja:

Studio RISO i prijatelji
Delta 5 (IVEX), Rijeka

Polaznic⁞ama radionice je osiguran smještaj u zajedničkom rezidencijalnom prostoru DeltaLaba.

Kotizacija: 20 eura (za pokrivanje troška hrane)

 

RISO/Risograph je stroj ali i tehnika digitalnog dupliciranja razvijena u Japanu 1980ih. Stroj je vrsta modernog mimeografa, a samu tehniku je lakše objasniti usporedbom s popularnijim sitotiskom; boje se moraju separirati u pripremi, motiv se laserom izbuši na matricu, ona se omota na valjak s bojom koji onda prelazi preko papira. Tiska se boja po boja i suši između prolaza.

RISO i prijatelji projekt je specijalizirane DIY/DIWO tiskare za korisnice/ke s područja kulture, nezavisne scene i lokalnih zajednica iniciran 2019. od strane dizajnerice Ane Labudović.

@risoandfriends


O voditeljici radionice:

Ana Labudović rođena je 1983. u Zagrebu, trenutno živi i radi u Rijeci. Djeluje kroz više disciplina, od dizajna digitalnih medija do specijaliziranog RISO tiska. Radi pretežno za korisnike s područja kulture, nezavisne scene i civilnog društva. Vodi radionice za studente i druge društvene skupine.
Projekt održive specijalizirane tiskare RISO i prijatelji inicirala je 2019. godine, njime potiče nezavisno izdavaštvo, do-it-your-self/do-it-with-others principe rada i igre, educira znatiželjne, promiče ekološke koncepte tiska recikliranjem ili odabirom materijala koji ne ugrožavaju okoliš.
Fascinirana je odnosom prema tehnologiji te s mrežama, privatnošću, (pri)rodom i društvom.
Sindikati: Hrvatsko dizajnersko društvo, Radiona hackLab makerSpace.
ana.labudovic.net

U HDD galeriji je povodom prve četiri godine djelovanja tiskare RISO i prijatelji predstavljena istoimena izložbe. LINK na najavu.

LINK na fotografije.