RADIONICA: Dizajn za PAN AM 1986.

U subotu, 3. prosinca s početkom u 11 sati, u sklopu izložbe „Dizajn s feedbackom: Ozeha – Primijenjena umjetnost u službi propagande i publiciteta“ održat će se radionica DIZAJN ZA PAN AM 1986. Namjera radionice je upoznati mlađe generacije dizajnera s iskustvom rada u agencijskom okruženju, s velikim internacionalnim klijentom, u uvjetima pred-digitalnog doba – koristeći autentične metode, alate, tehnike i pristupe karakteristične za sredinu 80-ih godina. Voditelji radionice su IGOR LAH (propagandist Ozehe, 1974. – 1990.) i SLAVKO HENIGSMAN (kreativni odjel Ozehe, 1970. – 1975.). Rok za prijavu za sudjelovanje je četvrtak 1.12., a detalje pročitajte u nastavku!

Radionica je namijenjena mladim dizajnerima i studentima dizajna koji u svojoj praksi dosad nisu imali priliku doživjeti čari analognih tehnika u dizajnu – od fotokopiranja i kolažiranja do letraseta i foto-sloga – ali i onima koji su oduvijek htjeli doživjeti iskustvo rada u visokospecijaliziranom agencijskom okruženju poput onog u Ozehi tijekom 80-ih godina 20. stoljeća. Za rekonstrukciju konkretnog dizajnerskog radnog zadatka zaduženi su nekadašnji Ozehaši – propagandist Igor Lah i Slavko Henigsman iz Kreativnog odjela Ozehe – a radionica je bazirana na stvarnom projektnom zadatku iz 1986. godine. Učesnici će prema njemu pristupiti kreiranju propagandnog sredstva za kompaniju PAN AM (Pan American World Airways) koja je te godine uspostavila direktni let iz Hrvatske u SAD.

Zbog ograničenih kapaciteta, predviđeno je sudjelovanje 6 polaznika – profesionalnih dizajnera i studenata dizajna vizualnih komunikacija. Radionica počinje u subotu, 3.12. u 11 sati, a trajat će 4 sata. Svi prijavljeni polaznici dobit će na uvid mailom dodatne referentne materijale vezane za projektni zadatak.

Sudjelovanje na radionici je besplatnoSvoje mjesto na radionici rezervirajte e-mailom na adresu hdd@dizajn.hr s naznakom (subject) „Radionica Ozeha“.

 

2-panam-projekt-1986_1

 

­­­

Više o radionici:

Oprema: škare, ljepilo, flomasteri, kolor fotokopirka, fotografije, kartoni, šeleshamer, pauspapir, milimetarski papir, Letraset slova. Polaznici će se u kreiranju koristiti sredstvima i materijalima koji su bili dostupni u to vrijeme, tako da neće moći koristiti računala, skenere, printere, internet, kao i alate i tehnike kojima se danas koriste.

Namjera je da se polaznici upoznaju sa “starijim” postupcima kreiranja kao što je kolaž, fotokopiranje, letraset-tipografija, fotoslog, kao i poticaj za istraživanje kreativnih mogućnosti stvaranja u novim okolnostima. Nakon uvodnog dijela te upoznavanja s tehnikama i mogućim načinima rada, polaznici će početi realizirati vlastita djela uz asistenciju voditelja radionice. Svaki polaznik radionice dobit će nakon prijave projektni zadatak s uputama i materijalima kojima će se koristiti kako bi se unaprijed upoznao s problemom koji zahtijeva interes prema novom (starom) načinu rada i razmišljanja. Svi potrebni alati, materijali i fotokopirni stroj bit će dostupni polaznicima za vrijeme trajanja radionice. Po završetku radionice održat će se predstavljanje radova polaznika u okviru izložbe.


Projektni zadatak:

Ogledni karton tvrtke PAN AM za turističke agencije i urede u Hrvatskoj

Koncepcija oglednog kartona ne mora likovno pratiti priloženi novinski oglas (koji služi samo kao informacija), ali je uvjet da se koristi znak i logo PAN AM-a koji će biti priložen uz “art materijal” kao i fotografije koje je moguće koristiti u radu. Forma šaukartona nije propisana, može biti kao mobil, kao klasičnim šaukarton A3 formata ili nešto treće, ali pogodno za interijer ili izlog… Tipografija je izbor dizajnera, a limitirana je asortimanom Letraset fontova koji su na raspolaganju.

Format: A3 /položeni ili uspravni /tisak ofset
Naslov: PAN AM – Letite jednostavno i udobno u SAD
Slogan: PAN AM – Nedostižno iskustvo