Promocija knjige Tansy E. Hoskins “Zašiveno do bola: Antikapitalistička knjiga mode”

U utorak 29. ožujka 2016. u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Preradovićeva 5, Zagreb) održat će se promocija hrvatskog izdanja knjige engleske autorice Tansy E. Hoskins: Zašiveno do bola: Antikapitalistička knjiga mode. Riječ je o zajedničkom izdanju Sandorf & Mizantropa i CIMO – Centra za istraživanje mode i odijevanja. Na promociji će govoriti:  Ante Tonči Vladislavić, Ivan Sršen, Lea Vene, Tihana Bertek.

Knjiga Zašiveno do bola: Antikapitalistička knjiga mode predstavlja istraživanje i kritiku modnog sistema danas, kao slike krajnje glamurizacije društva, proizvodnje luksuza i banalizacije proizvodne cijene u području ljudskoga rada obično u zemljama trećeg svijeta.
Krećući se od Karl Lagerfelda do Karla Marxa, knjiga istražuje aspekte potrošnje i oglašavanja, medijacije i difuzije modnog proizvoda i modne poruke. Autorica problematizira pitanja mode i odijevanja danas, ali i nudi neke odgovore: mogućnost otpora, reformiranja i revolucioniranja modno – odjevne prakse. Ova knjiga predstavlja prvu značajnu, jedinstvenu, hrabru ali argumentiranu kritiku jednog važnog segmenta suvremene kulture unutar dominantne kapitalističke proizvodne prakse.

 

Tansy E. Hoskins je spisateljica, novinarka i aktivistica. Piše za Guardian i Business of Fashion, a uređuje emisije na BBC, Al Jazeera i Channel 4.