Promocija knjige “Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987.”

U srijedu 28. veljače 2018. godine, s početkom u 18 sati u Orisu – Kući arhitekture (Ulica kralja Držislava 3, Zagreb) održat će se predstavljanje knjige “Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987.”, objavljene u suizdavaštvu Instituta za povijest umjetnosti i Instituta za suvremenu umjetnost. O koncepciji knjige i djelovanju Radoslava Putara govorit će dr. sc. Ljiljana Kolešnik i Dejan Kršić, urednici knjige, Janka Vukmir, voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost, dr. sc. Petar Prelog, recenzent knjige, Marko Golub, likovni kritičar i voditelj galerije HDD-a te Matko Meštrović.

Knjiga Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961.–1987., objavljena u dva sveska, donosi izbor Putarovih likovnih kritika, studija i stručnih napisa (I. svezak) te eseja i kritika s područja dizajna (II. svezak) u razdoblju između 1961. i 1987. godine, odnosno u razdoblju u kojem Putara – osim u ulozi likovnog kritičara i kritičara „materijalne proizvodnje“ – susrećemo i u ulozi agilnog suradnika međunarodnog umjetničkog pokreta Novih tendencija, kustosa i ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, kustosa i ravnatelja Galerije suvremene umjetnosti, ali i kao pedagoga – predavača na tečajevima likovnog obrazovanja radnika pri Radničkom sveučilištu „Moša Pijade“, nastavnika na prvom poslijeratnom Poslijediplomskom studiju dizajna u nas te strastvenog sudionika javnih debata o pitanjima kulture i kulturnih politika. Sve te, različite i čvrsto isprepletene Putareve aktivnosti vezane uz predan, cjeloživotni rad na podizanju razine vizualne kulture vlastite sredine, rezultirale su metodološki koherentnim spisateljskim opusom iz kojeg, u ovome izdanju, izranja uvjerljiva i kompleksna slika Hrvatske likovne i kulturne scene 1960-ih i 1970-ih godina. Ovim izborom tekstova ujedno je dovršena i obrada Putarove cjelokupne intelektualne ostavštine pohranjena u Institutu za povijest umjetnosti te – zajedno s njegovim ranije objavljenim kritičkih napisima iz 1950-ih godina – stavljena na uvid najširoj javnosti.

 

Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987.: Ljiljana Kolešnik, Dejan Kršić

Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987.: Ljiljana Kolešnik, Dejan Kršić

 

 

Knjigu su priredili Ljiljana Kolešnik (I. svezak) i Dejan Kršić (II. svezak) obuhvativši tematski izbor Putarovih eseja i kritika s područja dizajna koji je iznimno važan za preciznije pozicioniranje, analizu i shvaćanje njegova cjelokupnoga kritičarskog i kustoskog rada te za kvalitetniji uvid u razvoj i promjene u načinu shvaćanja i promišljanja prakse koju danas uobičajeno nazivamo tim terminom.

Iz uvodne napomene Dejana Kršića:

Prinos Radoslava Putara hrvatskoj likovnoj kritici druge polovine 20. stoljeća, njegova gotovo presudna uloga u zbivanjima ključnim za liberalizaciju poslijeratne likovne proizvodnje, kao i rijetka sposobnost da u kasnijim desetljećima u susretu s novim i često vrlo kompleksnim likovnim fenomenima s onu stranu njegova, inherentno modernističkoga kritičarskog habitusa, zadrži visok stupanj osjetljivosti za stvarne pomake u umjetničkoj kulturi domaće sredine, već su odavno sastavni dio narativa o povijesti hrvatske moderne umjetnosti nakon Drugoga svjetskog rata. No već od sredine 50-ih godina, u obilju Putarovih likovnih kritika, nalazimo sve veći broj napisa posvećenih problemima industrijskog oblikovanja.

O koncepciji knjige i djelovanju Radoslava Putara govorit će dr. sc. Ljiljana Kolešnik i Dejan Kršić, urednici knjige, Janka Vukmir, voditeljica Instituta za suvremenu umjetnost, dr. sc. Petar Prelog, recenzent knjige, Marko Golub, likovni kritičar i voditelj galerije HDD-a te Matko Meštrović.