Promocija knjige “Hod u zagrebačkim cipelama” o dizajnu Vlaste Jarnjak

U četvrtak, 18. siječnja 2018., s početkom u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt održat će se promocija knjige “Hod u zagrebačkim cipelama: Design Vlasta Jarnjak – Prilozi povijesti hrvatskog dizajna 1965. – 1989.”, autorice Branke Hlevnjak, u izdanju ULUPUH-a. Na promociji će govoriti, uz autoricu knjige Branku Hlevnjak, recenzentica Andrea Klobučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke mode i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb te dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a. Promotivnom timu nazočit će i urednica knjige Anastazija Debelli, dizajnerica knjige Lidija Novosel te gospođa Vlasta Jarnjak.

Jednu od prvih dizajnera obuće u Hrvatskoj, Vlastu Jarnjak (1940.), ponajprije poznajemo kao samostalnu umjetnicu, članicu ULUPUH-a – Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (od 1965.) koja se istaknuto bavi oblikovanjem keramičkog nakita. Ova knjiga otkriva ju kao industrijskog dizajnera, kao kreatoricu ženske i dječje obuće u Tvornici obuće Astra i Tvornici dječje obuće Zagreb, gdje je radila od 1965. do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Knjiga obuhvaća razdoblje od 1959. kada je Vlasta Jarnjak maturirala na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu do 1989. kada napušta zanimanje kreatorice ženskih i dječjih cipela. Postavljena je u europski kontekst u kojem je živo učestvovala na međunarodnim sajmovima u Zagrebu, Beogradu, Bologni, Parizu, Düsseldorfu i drugdje kao predstavnica Tvornice obuće Astra i članica UKIM-a – Udruženja kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, kao izlagačica-kreatorica, sudionica simpozija i kongresa Modeurop-a, predavačica, novinarka stručnih časopisa (Vjesnik Astre i časopis Koža i obuća i edukativnih za djecu poput Pčelice itd.), kao ilustratorica časopisa Styl i glavna urednica Modnog žurnala ženskih, muških i dječjih cipela – Košuta. Za svoj rad dobila je visoka priznanja i nagrade. Ovdje se javlja kao svjedokinja i kazivačica o okolnostima tridesetgodišnjeg rada u industriji cipela.

Autorica knjige Hod u zagrebačkim cipelama mr.sc. Branka Hlevnjak, prof. povijesti umjetnosti, od 1990. samostalni je likovni kritičar i znanstveni istraživač. Autorica je niza monografija na temu fotografije, dizajna, primijenjene umjetnosti, karikature i umjetnosti te niza problemskih izložbi i retrospektiva. Odlikovana je 1999. godine Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za zasluge u promicanju primijenjene umjetnosti i dizajna, te Godišnje nagrade ULUPUH-a za publikaciju Drago Turina – scenograf (2014.). Članica je ULUPUH-a, HDPU-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Promocija knjige Hod u zagrebačkim cipelama: Design Vlasta Jarnjak – Prilozi povijesti hrvatskog dizajna 1965. – 1989. održat će se u četvrtak, 18. siječnja 2018., s početkom u 12 sati u Muzeju za umjetnost i obrt. Redovna cijena knjige je 150 kn, a prilikom promocije moći će se nabaviti po promotivnoj cijeni od 120 kn.