Projekt SpeculativeEdu: Future Friends Maribor (spekulativni dizajn: radionice, predavanja, razgovori)

speculativeedu_proba2

U okviru međunarodnog Erasmus+ projekta SpeculativeEdu od 14. do 18. travnja u Mariboru se održava serija događanja pod nazivom Future Friends: Radionica spekulativnih budućnosti, Future Friends konferencija i Razgovor o spekulativnoj dizajnerskoj praksi danas. Svi programi su besplatni, uz ograničen broj sudionika.

U Maribor stižu neki od vodeći europski aktera u području spekulativne dizajnerske prakse: James Auger (Crap Futures), Matt Ward i Jimmy Loizeau (Goldsmiths), Ingi Helgason i Michael Smyth (Edinburgh Napier), Oriana Persico i Salvatore Iaconesi (Nefula), Rosario Hurtado (HEAD, Geneva), Dash Macdonald (Dasn N’ Dem) i koordinator projekta Ivica Mitrović (Umjetnička akademija, Split). Kroz radionice, predavanja i razgovore, sudionici i sudionice će se baviti trenutnim stanjem spekulativne i srodnih dizajnerskih praksi i njihovoj ulozi u “stvarnom svijetu”, dominantom društveno-političkom i ekonomskom kontekstu.

Future Friends program sastoji se od tri zasebna događaja:

• Radionica spekulativnih budućnosti (14 – 16. travnja)
• Future Friends konferencija (17. travnja)
• Razgovor o spekulativnoj dizajnerskoj praksi danas (18. travnja)

Više informacija o programu, prijavi na radionice, registracijama za predavanja i razgovor na Future Friends stranicama: http://speculativeedu.eu/future-friends-event/.

Svi programi su besplatni (s ograničenim brojem sudionika i sudionica) i dio su Erasmus+ projekta (KA2, Strateška partnerstva) Europske Unije – SpeculativeEdu.

Dodatno su podržani od strane lokalnih organizacija i ustanova: Centar za kreativnost SlovenijeAcademia MariborMIKK Murska Sobota i Kulturni centar za mlade Murska Sobota.

Projekt SpeculativeEdu bavi se spekulativnom i srodnim dizajnerskim praksama kao što su kritički dizajn i dizajn fikcija, ali i drugim dizajnerskim praksama usmjerenima na budućnost, s ciljem jačanja obrazovnog procesa u ovom području. Za vrijeme trajanja ovog dvogodišnjeg projekta, istraživanjem, razmjenom znanja/iskustava/praksi, refleksijom, kritikom i daljnjim razvijanjem novih metoda i pristupa unutar spekulativne prakse, a kroz edukacijske i diskurzivne aktivnosti, projekt će sagledati i dokumentirati stanje spekulativne i srodnih dizajnerskih praksi. Partneri projekta, tj. konzorcij, okuplja neke od vodećih istraživača, praktikanata i ustanova u ovom području; koordinator projekta je Sveučilište u Splitu (Umjetnička akademija), akademski partneri su Sveučilište Edinburgh Napier (Velika Britanija), Goldsmiths / Sveučilište u Londonu (Velika Britanija), Institut za interaktivne tehnologije iz Madeire (Portugal), HER (Italija) i Institut za transmedijski dizajn (Slovenija).