Prijavite se na besplatnu radionicu za učenike osnovnih i srednjih škola “Designathon — tema: kružna ekonomija”

vizual_designathon_poziv_hdd

Pozivamo sve zainteresirane učenike u dobi od 9 do 15 godina da se priključe uzbudljivoj dvodnevnoj radionici Petre Ravlić i Tea Drempetića Čonkića “Designathon — tema: kružna ekonomija”, koja će se održati 7. i 8. rujna od 10 do 13h u Hrvatskom dizajnerskom društvu. Designathon radionice izvorno potječu iz Nizozemske, a kod polaznika razvijaju vještine prepoznate kao ključne za uspjeh u budućnosti (tzv. Changemaker stav, kreativno i kritičko razmišljanje, tehnološku pismenost i međusobnu suradnju djece).

Voditelji

Petra Ravlić i Teo Drempetić Čonkić

Uzrast

Program radionice namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola u dobi od 9 do 15 godina.


Broj polaznika

Predviđeno je 9 polaznika. Prijave se zaprimaju do popunjenja slobodnih mjesta. Pažnja će se obratiti na podjednaku zasutpljenost učenika osnovnih i srednjih škola. Prednost će imati polaznici koji dosad nisu sudjelovali na Designathonima.

 

Radionica je besplatna!

 

Termin održavanja

7. i 8. rujna 2019. od 10.00 do 13.00 h.

Radionica traje dva dana.

 

Lokacija

Hrvatsko dizajnersko društvo

Boškovićeva 18
10 000 Zagreb

 

Prijava

Prijaviti se možete putem prijavnog obrasca dostupnog na poveznici: https://oblikovanjesvakodnevice.com/radionica/5

 

Suglasnost roditelja / skrbnika

U sklopu prijave potrebno je priložiti fotografiju, presliku ili sken potpisane suglasnosti koja se nalazi na poveznici. Originalan dokument potrebno je donijeti na radionicu. Ukoliko iz tehničkih razloga nije moguće ispuniti suglasnost prilikom prijave, roditelji / skrbnik mogu ispuniti obrazac za vrijeme radionice.

 

Opis radionice

Designathon je strukturirana design thinking radionica s elementima Maker pokreta u kojoj djeca (9-15 godina) osmišljavaju, grade i predstavljaju svoje izume-rješenja na društvena pitanja ili pitanja okoliša vezana uz UN Ciljeve održivog razvoja. Razvijena je u Nizozemskoj kako bi poticala kreativnost djece u dizajniranju boljeg svijeta korištenjem novih tehnologija.

 

Sudionici radionice prvo su u fazi inspiracije upoznati s problematikom otpada i konceptom kružne ekonomije te postojećim rješenjima (upcycling, dijeljenje, zatvoreni ciklusi). U fazi istraživanja uče kako istraživati, prikupljati uvide i stvarati. U fazi ideacije predlagat će rješenja za stvarni problem, zatim skicirati svoje rješenje, a potom izraditi prototip rješenja i predstaviti ga ostalim sudionicima.

 

Na Designathon radionici kod djece razvijaju se sljedeće vještine: Changemaker stav, kreativno i kritičko razmišljanje, tehnološka pismenost i suradnja; prepoznate kao ključne vještine za uspjeh u budućnosti.

 

Sažete biografije voditelja


Petra Ravlić
je konzultantica za korisničko iskustvo u poduzeću Radilica, gdje vodi Design Thinking i Sprint radionice te savjetuje klijente u području poboljšanja korisničkog iskustva. Jedna je od organizatorica i facilitatorica prvih service jamova u Zagrebu: Zagreb Service / Government Jama. Poslovno iskustvo uključuje: Samsung (Product Manager), Hrvatski Telekom (Brand manager, dizajn ponuda za prepaid korisnike), IBM Hrvatska (poslovni savjetnik). Vrlo je iskusna u analizi korisničkog ponašanja, osmišljavanju novih proizvoda i end-to-end implementaciji novih usluga.

Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju Design Thinking radionica za odrasle, u većim i manjim kompanijama (npr. Hrvatski Telekom, Vipnet, Siemens, Valamar, Croz…), za studente (eStudent, Dubrovnik Summer School) te za opću populaciju (otvorene radionice u BizKoshnici, u sklopu Zagreb Design Weeka, Zagreb Service Jama i Zagreb Government Jama). Iskustvo u vođenju Designathon radionica u nekoliko osnovnih škola u Zagrebu te u Amsterdamu. Certificirani je TQ trener (Teaching Intelligence predstavlja novu vrstu inteligencije – predavačku inteligenciju). Certificirana Designathon Works facilitatorica.

 

Teo Drempetić Čonkić nesuđeni je psiholog koji je taj studij zamijenio onim za dizajnera tržišnih komunikacija. Ima iskustvo rada u velikoj marketinškoj agenciji, te zadnje 4 godine u Kreativnom studiju Maša Vukmanović, zadužen za grafički i web dizajn te verbalne komunikacije na širokom spektru projekata različitih veličina i profila, od kojih se možda najviše ističe rad pod nazivom Kokošvaroš koji je na Izložbi hrvatskog dizajna 1718 u organizaciji HDD-a osvojio nagradu za najbolji cjeloviti projekt. Godinama je prisutan na većini festivala i izložbi vezanih za dizajn kao volonter, izlagač ili voditelj radionica. Od 2016. godine je kao jedan od pokretača zagrebačkog poglavlja Designathona vodio radionice pod ovom zaštićenom metodom. U međuvremenu je vodio i nekoliko design thinking radionica za odrasle, primjerice u sklopu Zagreb Design Weeka, Vizionara te Zagreb Service Jama.

­

Kontakt

Za sva pitanja slobodno nam se obratite na: cos.dizajn@gmail.com ili 091 889 4448

Radionica se snima i fotografira za potrebe promidžbe projekta. Prijavom na sudjelovanje roditelj ili skrbnik daje pristanak za dokumentiranje. Dokumentacijski materijal se može koristiti neograničeno u online i tiskanim izdanjima vezanima za projekt “Centar oblikovanja svakodnevice”, te u tiskanim i e-izdanjima koje objavljuju HDD ili projektni partneri.

 

Radionica se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.

 

Ciklus od sveukupno 15 različitih kreativnih radionica za građanstvo provode MUO, HDD i ULUPUH, a namijenjene su različitim dobnim skupinama polaznika (školarci, odrasli, treća životna dob).

COS_logotipi_horizontala_radionice_poziv