Predavanje Mirka Ilića “Simboli mržnje” u Kinu Europa

U ponedjeljak 11. travnja u 11 sati u Kinu Europa, u sklopu edukativnog programa ovogodišnjeg Festivala tolerancije održat će se predavanje slavnog dizajnera, ilustratora i predavača MIRKA ILIĆA pod nazivom “Simboli mržnje”. Iako to nije prvi put da Mirko Ilić nastupa s ovom temom u Zagrebu, i ne radi se o pregledu njegovog dizajnerskog rada nego o gorućim društvenim pitanjima, vrijedi podsjetiti se na nju jer se svaki put čini da nikad dosad nije bila aktualnija!

Predavanje je dio programa “Edukacijska jutra” Festivala tolerancije, a namijenjeno je učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima i općoj populaciji. Mirko Ilić govorit će o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje „Simboli mržnje“ tematizira lokalni odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije.

 

f5ec51635fd3ede34a2127518f4aedf5

 

Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, ukazat će se na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čijeg podrijetla i značenja nismo svjesni. Ovim predavanjem, Mirko Ilić već je gostovao na tri Edukacijska jutra u Zagrebu, dva u Ljubljani i jednom u Beogradu, kao i u sklopu programa Izložbe hrvatskog dizajna 1112 2012. godine, a zbog sjajnih reakcija prisutnih, kao i brojnih upita za njegovim ponavljanjem, „Simboli mržnje” održat će se i ove godine.