Predavanje: Judith Raum | Zamršene tkanine — Umjetnički pogled na tekstilni dizajn Otti Berger

bauhaus header

Povodom 100. godišnjice osnivanja škole Bauhaus održat će se performativno predavnje njemačke umjetnice i teoretičarke Judith Raum posvećeno tekstilnom dizajnu Otti Berger u Muzeju suvremene umjetnosti u ponedjeljak, 8.4.2019. u 18.00 sati.

Bauhaus, visoka škola za arhitekturu i oblikovanje koju je 1919. u Weimaru osnovao arhitekt W. Gropius, a koja je tijekom svojeg kratkog, ali plodnog razdoblja promijenila tijek europskog poimanja dizajna i arhitekture, ove godine slavi 100. godišnjicu osnutka.

Tim povodom osmišljen je program koji započinje performativnim  predavanjem njemačke umjetnice i teoretičarke kulture, Judith Raum kroz koje vlastitim glasom pripovijeda životnu i umjetničku priču najznačajnije hrvatske studentice na Bauhausu, profesorice tkanja i žrtve holokausta, Otti Berger. Uvod u predavanje s osvrtom na žene u Bauhausu dat će viša kustosica Vesna Meštrić.

Predavanje je na engleskom, a ulaz je slobodan.

U Muzeju se istovremeno može razgledati izložba „Josef i Anni Albers – putovanje kroz slijepo iskustvo“, koja prikazuje 63 rada bauhausovaca Josefa i Anni Albers, pionira modernizma 20. stoljeća. Izložba je otvorena do 21.4.2019.