Predavanje: INDRA KUPFERSCHMID – Sve za svaku, svaka za sve

Ususret konferenciji FONTSTAND, u petak 20. travnja 2018 u 18 sati u HDD-u će se održati predavanje INDRE KUPFERSCHMID, tipografkinje, edukatorice i jedne od osnivačica ALPHABETTES — online platforme za prezentaciju, razmjenu i kolaboraciju namijenjene tipografkinjama i dizajnericama. U sklopu svog predavanja, naslovljenog “Sve za svaku, svaka za sve”, Indra Kupferschmid će se osvrnuti upravo na taj projekt te će nam predstaviti iskustva njegova pokretanja i vođenja zajedno s Amy Papelias i Nicole Dotin. Predavanje je organizirano u suradnji s dragim kolegama Peterom Bilakom i Nikolom Djurekom, osnivačima Fontstand konferencije koja se po prvi puta održava 21. travnja u Orisu u Zagrebu.

Također, upoznat će nas sa svim procesima kojima se dizajnerice i tipografkinje mogu uključiti u djelovanje alphabettes.org, ali i na koje sve načine projekti poput ovoga doprinose razvoju tipografske zajednice na lokalnoj i međunarodnoj razini. Predavanje će se održati na engleskom jeziku. Nakon samog predavanja, Marija Juza i Andrija Mudnić moderirat će i kratki razgovor s Indrom Kupferschmidt.

Ukratko o predavanju Sve za svaku, svaka za sve:
Online alati, mediji i platforme danas olakšavaju suradnju i komunikaciju kao nikada prije. Mogu povezati ljude istog i različitog mišljenja diljem zemalja i preko jezičnih granica koji se nikada nisu uživo upoznali ni razgovarali. U ljeto 2015. godine osnovana je platforma Alphabettes.org — neplanirano proizašla iz razgovora i atmosfere u tom periodu. Specijalna tipografska interesna grupa ili divizija? Nisu svi vidjeli (ili ne vide) naše aktivnosti u pozitivnom svjetlu. Tko smo, čime se bavimo i što smo naučili u gotovo tri godine vođenja dizajnerske zajednice i web stranice?

Indra Kupferschmid je freelance tipografkinja i profesorica na Visokoj školi za likovne umjetnosti Saar pri Umjetničkom fakultetu u Saarbrückenu u Njemačkoj. Potaknuta knjigama tipografskih specimena, Indra je 24 sata dnevno zaokupljena slovima i svim njihovim mogućim inkarnacijama — fontovima za web, bitmap fontovima, starim fontovima, poviješću tipografije, istraživanjem, DIN odborima, dizajnom i kombinacijama svega navedenog. Indra je koautorica publikacije Helvetica Forever u izdanju Lars Müller Publishers kao i drugih knjiga tipografskih referenci. Konzultantica je za tipografsku i dizajnersku industriju i sve one kojima je potrebna pomoć u odabiru fonta, piše za časopise, knjige, web stranice, a uz to žonglira i svojim malim i ultra-velikim pothvatima.

 

www.alphabettes.org

kupferschrift.de/cms/about