PRACTICING DESIGN svrstan u primjer dobre prakse programa Erasmus+

16143788_1259937190718761_2802209722900848902_o

Projekt Practicing Design na godišnjoj je konferenciji i proslavi trideset godina programa Erasmus predstavljen kao primjer dobre prakse programa ERASMUS+. Projekt je proveden od 2014. do 2017. godine kao suradnja Hrvatske, Austrije i Makedonije preko stručnih dizajnerskih organizacija, obrazovnih ustanova i proizvodnih tvrtki .

fotografije: Petra Slobodnjak

Uspješne priče Godišnje konferencije i proslave 30 godina programa Erasmus označavaju završene projekte u sklopu programa Erasmus+ i prethodnih programa koji su se istaknuli svojim učinkom, doprinosom u području stvaranja javnih politika, inovativnim rezultatima ili pak kreativnim pristupom koji može poslužiti kao nadahnuće ostalim ustanovama i organizacijama. Practicing Design je svrstan u primjer dobre prakse, uz još tri uspješna projekta: projekt Aktivni za zajednicu PRONI Centra za socijalno podučavanje, Projekt Pollution! Find a STEM solution! Osnovne škole Pantovčak i Projekt Integrated physics approach to robotics designed laboratory Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Konferencija Practicing Design, Lauba; siječanj 2017.

Konferencija Practicing Design, Lauba; siječanj 2017.

 

Projekt Practicing Design (Dizajn u praksi) Hrvatskog dizajnerskog društva proveden je u razdoblju od 2014. do 2017. godine kao suradnički pothvat europskih strukovnih dizajnerskih organizacija – Hrvatskog dizajnerskog društva (Hrvatska), designaustria (Austrija) i Public Room (Makedonija); obrazovnih ustanova – Veleučilište VERN’ (Hrvatska), Fakultet umjetnosti i dizajna, Europsko sveučilište Republike Makedonije, Skopje; te dviju tvrtki – Prostoria d.o.o. (Hrvatska) i Zavar d.o.o. (Makedonija). Cilj projekta bio je pronaći nove i inovativne prakse obrazovanja dizajnera kako bi se premostio raskorak između obrazovanja i profesionalnog rada. Programom su povezane međudisciplinarne i poduzetničke vještine te je potaknuta suradnja među mladim dizajnerima, nastavnicima iz područja dizajna i ekonomije i tvrtkama u sektoru industrijske proizvodnje.

 

Dizajn u praksi - izožba prototipova; veljača 2017.

Dizajn u praksi – izožba prototipova; veljača 2017.

 

Tijekom ljeta i jeseni 2016., grupe mladih dizajnera sudjelovale su u intenzivnom programu obuke čiji je cilj bio stjecanje novih vještina i znanja ključnih za njihov profesionalni rad. Konačni rezultati programa su proizvedeni prototipovi različitih proizvoda iza kojih stoje po tri ili četiri tima iz svake zemlje – u skladu s briefom koji su im dale proizvodne tvrtke, partneri projekta. U Hrvatskoj je ishod ovog procesa bilo rješenje na temu kućnog ureda (home office), u Austriji „namještaj od punog drva“, a u Makedoniji „stolić“ (side table).