Poziv za sudjelovanje u radionici: DAN D – Novo ime, novi vizual!

HRVATSKO DIZAJNERSKO DRUŠTVO (HDD) i organizacijski tim DANA D – MEĐUNARODNOG FESTIVALA DIZAJNA, u suradnji s TEHNIČKIM MUZEJOM NIKOLA TESLA, pozivaju zainteresirane mlade dizajnere i studente dizajna da se prijave na radionicu kreiranja novog vizualnog identiteta festivala. Dan D od ove godine mijenja svoj format iz jednokratnog festivalskog događanja u kontinuirano aktivan, cjelogodišnji program te je u potrazi za novim vizualnim identitetom koji će ga predstaviti kao međunarodno relevantan, vibrantan i prepoznatljiv edukativni projekt.

 

Novo ime PLAN D odražava preobrazbu ovog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu, aktivnu cijele godine. Ciljevi platforme su višestruki od afirmacije dizajna na nižim razinama edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi. Cjelogodišnji program kulminirat će festivalom koji će predstaviti ishode tih aktivnosti, te će svojim diskurzivnim i izložbenim programom obraditi aktualnu zadanu temu.

 

_14 (Custom)

 

Radionica će se baviti promišljanjem, kreiranjem i implementacijom novog vizualnog identiteta, a odvijat će se u dvije faze 11. i 12. 03. 2017. (10 18h) i 18 i 19.03.2017. (10 18h) u prostorijama Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

 

U prvoj fazi radionice polaznici će kreirati idejno rješenje vizualnog identiteta kroz kolaborativni proces Peer-to-peer kojeg su razvili sami voditelji radionice talijanski dizajneri Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi, koje je zagrebačka publika već imala priliku upoznati. Na Danu D 2016. održali su jednodnevnu Peer-to-Peer radionicu, dok su na Zgrafu 2017. izložili plakate koji su tu radionicu vizualno popratili, a za koje su dobili i posebno priznanje žirija. Peer-to-peer je alternativni dizajnerski proces, u potpunosti lišen  hijerahijskih odnosa, koji svima uključenima daje jednaka prava i odgovornosti u donošenju odluka i formiranju dizajnerskih rješenja. (više o mentorima u nastavku)

 

_11 (Custom)

 

U drugoj fazi, pod vodstvom dizajnera Lane Grahek, Darija Devića i Luke Borčića, dugogodišnjih članova i suradnika organizacijskog tima Dana D, polaznici će nastaviti razvijati odabrani vizualni identitet, proširujući i pripremajući ga za kvalitetnu implementaciju u različitim medijima i festivalskim sadržajima. (više o mentorima u nastavku)

Polaznici radionica imat će priliku nastaviti aktivno raditi na projektu i u suradnji s organizacijskim timom sudjelovati u realizaciji samog festivala Plan D u rujnu ove godine!

Na radionicu se mogu prijaviti studenti dizajna i mladi dizajneri (do 30 godina). Zbog ograničenog kapaciteta broj polaznika je ograničen, a od zainteresiranih se traži kratko pismo motivacije (max 2000 znakova) i porfolio (max 5 radova).

Prijave se šalju e-mailom u PDF formatu (max 5MB) na info@dan-d.info, a u nazivu e-maila potrebno je navesti “Prijava na PLAN D radionicu”. Rok za slanje prijava za sudjelovanje je 01. 03. 2017. (do ponoći), a rezultati će biti objavljeni 04. 03. 2017.