Poziv za sudjelovanje na radionici INTERAKCIJE 2023: Homo Aquaticus

Od 11. do 14. listopada na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu održat će se nova radionica u sklopu diskurzivnog programa hrvatskog paviljona na ovogodišnjem Venecijanskom arhitektonskom bijenalu, pod naslovom INTERAKCIJE 2023: Homo Aquaticus. Rezultati radionice bit će prezentirani i objavljeni u sklopu predstavljanja hrvatskog paviljona na Venecijanskom bijenalu arhitekture. Sudjelovanje na radionici je besplatno, broj sudionika ograničen je na 20, a rok za prijave je 8. rujna.

Radionica INTERAKCIJE 2023: Homo Aquaticus četverodnevno je intenzivno događanje (11.-14. listopad 2023.), a ugostit će predavanja, rasprave, izložbu i radionicu za studente diplomskih i poslijediplomskih studija, istraživače i mlade praktikante koji se bave kreativnim praksama u različitim područjima kao što su arhitektura, dizajn, umjetnost, digitalne tehnologije, psihologija, društvena i prirodna znanosti i sve ostale sudionike koji smatraju da bi mogli pridonijeti ovoj temi. Više o temi pročitajte ovdje.

Radionica se bavi mogućim implikacijama globalnih klimatskih promjena (i drugih povezanih kriza), kao i tehnološkim, ekonomskim i političkim budućnostima u lokalnom kontekstu Jadrana i Mediterana. Radionica kritički promišlja romantizirane visokomodernističke vizije budućnosti i života pod morem usredotočene na čovjeka koje su postale dio naše popularne kulture. Sudionici će se usredotočiti na potencijalne utopijske zajednice bliske budućnosti, osmišljavajući moguće nove društvene, energetske i druge koncepte, putem spekulativnog dizajna i srodnih pristupa, ne bi li kreirali nova mjesta otpornosti zajednice, ali ne kao mjesta utopijskih novih početaka, već kao mjesta tranzicije u sadašnjosti prema novim i drugačijim društvima, zajednicama nade i zajednicama budućnosti.

 

interakcije 2023 za post

 

Događaj organiziraju Ivica Mitrović (kustos diskurzivnog programa Hrvatskog paviljona u Veneciji, Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu) i Oleg Šuran (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu), uz Miu Roth i Tončija Čerinu (kustosi hrvatske izložbe na Bijenalu).

Voditelji radionice su Valentin Grailla i Oliver Troff, istraživači dizajna s ENS Paris-Saclay (Sveučilište Paris-Saclay, Francuska). Gosti diskurzivnog programa (predavanja i rasprava) su sociolog i pisac Gennaro Asscione (Sveučilište u Napulju “L’Orientale,” Italija) i mikrobiolog i ekolog Mladen Šolić (Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split, Hrvatska). Više gostiju bit će najavljeno u rujnu.

Prijaviti se možete na ovom linku najkasnije do 8. rujna.