Poziv za prijavu radova za European Design Awards 2020

U tijeku je poziv za prijavu radova za Europske nagrade za dizajn (European Design Awards), godišnje nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. Prestižne ED-Awards razlikuju se od sličnih dizajnerskih nagrada po tome što im žiri u pravilu ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici dizajnerskih časopisa. Riječ je o inicijativi koja od 2007. godine okuplja dizajnerske časopise iz cijele Europe, uz pokroviteljstvo Međunarodnog vijeća za dizajn Ico-D. Poziv je otvoren do 21. veljače 2020, a dodjela Europskih nagrada za dizajn održat će se u svibnju na Europskom festivalu dizajna koji se ove godine održava u Valenciji.

Europske nagrade za dizajn dodjeljuju se u ukupno 44 kategorije komunikacijskog dizajna, uz još tri posebne nagrade: Nagradu žirija, nagradu Agencija godine i Best of Show. Potpuni popis kategorija možete pogledati ovdje. O nagradama odlučuju dva međunarodna žirija, jedanaesteročlani žiri za tisak i sedmeročlani za digitalne medije.

Žiri za tisak (Print Jury) čine Sasha Tregub (Telegraf Design, Ukrajina), Mitya Kharshak (Projector, Rusija), Christine Moosmann (Novum, Njemačka), Carlos Arredondo Gуmez (Visual, Španjolska), Sarah Snaith (Eye magazine, Ujedinjeno Kraljevstvo), Arja Karhumaa (Finska), Marko Golub (HDD, Hrvatska), Rene Wawrzkiewicz (Design-Crit, Poljska), Brigitte Willinger (Designaustria, Austrija), Freek Kroesbergen (Dude, Nizozemska) i Daniela Piscitelli (Italija, ico-D)

Žiri za dizajn u digitalnim medijima (Digital Jury) čine
Viola von Zadow (Njemačka, Design made in Germany), Dionne van Dijk (Nizozemska, Dutch Digital Design), Konstantinos Penlidis (Grčka, +Design), Iris Lješnjanin (Njemačka, Smashing Magazine), Daniel Nelson (Švedska, From Up North), Arseny Vesnin (Rusija, Design Collector) i Caroline Roberts (Ujedinjeno Kraljevstvo).

 

eda2020 1

 

Standardni kriteriji ocjenjivanja su kvaliteta dizajna (uključujući način korištenja slika, tipografije itd), kreativnost (originalnost i umjetnička kvaliteta) i relevantnost (za specifičnu svrhu za koju se dizajnira), pri čemu postoje i specifični kriteriji za dizajn web stranica i tipografskih pisama. Potpuni popis kriterija naveden je među pravilima poziva koje možete pročitati ovdje.

Moguće je prijaviti isključivo radove nastale od početka 2019. godine do aktualnog roka prijave, odnosno do 21. veljače 2020. godine. Prijave se primaju putem online prijavnice, na ovom linku.

Članovi Hrvatskog dizajnerskog društva ostvaruju popust prilikom prijava, za dobivanje koda mogu nam se javiti na hdd@dizajn.hr

Više pročitajte na https://europeandesign.org/