Poziv na prijavu radova za 55. zagrebački salon

Ovogodišnji 55. zagrebački salon, posvećen primijenjenim umjetnostima i dizajnu, svečano se otvara u četvrtak, 24. lipnja u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Središnja tema ove renomirane nacionalne izložbe bavi se propitivanjem vlastitog stvaralaštva. Radovi pristigli na natječaj predstavit će se publici na dvije lokacije, uz TMNT (Savska cesta 18), svoja će vrata za posjetitelje otvoriti i Galerija ULUPUH (Ilica 13). Rok za prijavu radova je 8. lipanj 2020, dok će se Salon moći posjetiti do 14. srpnja 2020. Više o ovogodišnjem Salonu i prijavama na natječaj pročitajte u nastavku.

 

Usprkos pandemiji i zagrebačkom potresu, organizatori 55. zagrebačkog salona odlučili su ovogodišnji Zagrebački salon realizirati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Savska cesta 18) i Galeriji ULUPUH (Ilica 13). S obzirom na teža stradanja u potresu, Muzej Mimara priključit će se kao virtualni partner salona. Također, svim programima, projektima i predavanjima Salona koje neće biti moguće realizirati u fizičkom obliku, moći će se pristupiti online. Kustosica 55. zagrebačkog salona je Iva Körbler.

“Središnja tema ovogodišnjeg Salona posvećenog primijenjenim umjetnostima i dizajnu je propitivanje vlastitog stvaralaštva. Kako se rijetko dogodi da umjetnici generacijski ili unutar tri do pet godina sami profiliraju neki stilsko-tematski pravac ili fenomen, zamislila sam jednu vrstu anti-koncepcije koja nije stroga, teoretski rigidna i usko usmjerena; nisam, naime, pristaša forsiranog usmjeravanja umjetnika u rigidne kustoske koncepcije koje najčešće izostavljaju mnogo odličnih umjetnika, posebice ako se uzme u obzir kako je Salon fleksibilan presjek trogodišnjeg stvaralaštva najboljih umjetnika u svojim sekcijama i afinitetima.

Stoga bih u svojoj koncepciji željela da se umjetnici vrate ishodištima vlastita umjetničkog stvaranja, onomu što ih pokreće, onomu radi čega su se uopće odlučili profesionalno baviti umjetnošću. Drugim riječima, tražimo odgovore na pitanje zašto su se uopće počeli baviti umjetnošću / odlučili se za taj poziv / zašto misle da su upravo njihova djela potrebna našem okruženju / društvu.

Smatram kako treba „oljuštiti“ slojeve do geneze onoga što umjetnike pokreće jer svaki umjetnik zna što osjeća i što ga motivira u stvaranju, kroz činjenicu kako mnogi umjetnici svoje radove osmisle i naprave često vrlo brzo, „u dahu“, kroz snažan emotivno-intelektualni impuls ili u svoj rad prenose reakciju na vanjske događaje, situacije i podražaje – bilo da je to njihova privatna i intimna sfera ili pobuna i revolt protiv određenih razina stvarnosti i svakodnevice. Tu se otvara mogućnost i da umjetnici kroz radove progovore i o nedostatku motivacije, potrebe da rade samo kako bi preživjeli, krizama u stvaralaštvu (radim zato jer moram / gubitak inspiracije / moja umjetnost više nije potrebna, ali ne znam drugačije funkcionirati prema van) ili da potvrde tezu kako je njihov rad produžetak i neodvojiv nastavak njihove osobnosti.
Dopuštamo i da umjetnici u naslovima djela naglase te različite aspekte stvaralaštva, vlastitih dvojbi ili potpunog ispunjenja sebe kroz odabrani umjetnički poziv.” – Iva Körbler.

Na središnju tematsku izložbu Puls trenutka ili što vas pokreće, moguće je prijaviti radove u bilo kojem umjetničkom mediju. Budući da je izložba posvećena primijenjenom stvaralaštvu i dizajnu, podrazumijevaju se svi kvalitetni radovi s tog područja, neovisno o temi. Izvršni organizator 55. zagrebačkog salona je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH, a ravnateljica salona je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a.

Pravo sudjelovanja na 55. zagrebačkom salonu imaju svi autori i autorske grupe s područja Republike Hrvatske, oni koji su svojim djelovanjem vezani uz Hrvatsku, autori iz inozemstva koji svojim radom odgovore na koncepciju ili su pozvani od kustosa ili Organizacijskog odbora izložbe.

Svaki autor i autorska grupa ima pravo prijave i sudjelovanja u svim prostorima održavanja Salona s ukupno najviše 3 (tri) rada . Prijavljuju se radovi nastali razdoblju od 2017. do 2020. godine. Na izložbi se izlažu radovi odabranih, te radovi pozvanih autora. Selekciju radova vrši selektor Salona i Ocjenjivački sud 55. zagrebačkog salona koji ove godine čine: Iva Körbler, Branka Benčić, Nina Fiolić, Branko Franceschi, Marko Golub i Nika Pavlinek.

Ocjenjivački sud predlaže, a Organizacijski odbor dodjeljuje nagrade 55. zagrebačkog salona: Veliku nagradu, tri jednakovrijedne nagrade te nagradu za najboljeg mladog autora do 35 godina. Posebnu nagradu dodjeljuje Ocjenjivački sud hrvatske sekcije AICA-e u sastavu Darko Fritz, Silva Kalčić i Tomislav Pavelić. Dobitnik Velike nagrade dobiva mogućnost samostalne izložbe na sljedećem Zagrebačkom salonu primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Radovi se prijavljuju isključivo online, putem Prijavnice s priloženom odgovarajućom dokumentacijom (specifikacije su navedene u Prijavnici). Za prijavu na sva popratna događanja, dodatna pojašnjenja i upute bit će objavljene na Internet stranici 55. zagrebačkog salona, na web stranici ULUPUH-a, te putem newslettera.