Peticija za spas Bijenala u Brnu

Dana 24. travnja 2022. Moravska galerija u Brnu, organizator Bijenala u Brnu, objavila je da je odlučila otkazati redovite izložbe Bijenala u Brnu i zamijeniti ih održivom trajnom digitalnom platformom. Otkazivanje Bijenala u Brnu znači gubitak šezdeset godina vrijedne kulturne baštine, međunarodne platforme koja omogućuje kruženje ideja, fizičkog mjesta za susrete autora. Kako biste pomogli spasiti ovaj prekrasan događaj, molimo vas da razmislite o potpisivanju peticije. Više u nastavku.

O Bijenalu

Osnovan 1963. godine, Međunarodni bijenale grafičkog dizajna u Brnu jedan je od najstarijih i najvažnijih događaja u području vizualne komunikacije u cijelom svijetu. Gotovo šest desetljeća Bijenale u Brnu predstavlja veliku međunarodnu platformu za izložbe, rasprave i relevantne popratne programe na području grafičkog dizajna koji se dinamično širi, i sastavni je dio vizualne kulture. Osim toga, Bijenale je stvorilo opsežnu kolekciju grafičkog dizajna, javni arhiv koji se sustavno proširivao svakim izdanjem. Dizajneri iz cijelog svijeta su više puta sudjelovali u svakom izdanju. Istodobno, Bijenale redovito posjećuju tisuće, a mnogi posjetitelji u Brno dolaze iz inozemstva. Bijenale u Brnu ima neprocjenjivu ulogu u obrazovanju, jer je utjecao i formirao čitave generacije grafičkih dizajnera koji su sudjelovali u njegovim izdanjima.

Grafički dizajn je sastavni dio sredine u kojoj živimo. Bijenale u Brnu jedini je kulturni događaj ove vrste, opsega i tradicije u cijelom svijetu. Omogućuje svima dostupan diskurs u području vizualne kulture. Isključivo digitalna (i za sada nespecificirana) platforma koju Moravska galerija pripisuje budućnosti Bijenala ne može zamijeniti te lične interakcije i iskustva.

Ovom peticijom traži se od Moravske galerije, organizatora Bijenala u Brnu, i od Ministarstva kulture Češke Republike, osnivača Moravske galerije, da pronađu način – u suradnji sa stručnom zajednicom – da nastave ovu osebujnu međunarodni kulturni događaj.

Otkazivanje Bijenala u Brnu znači gubitak šezdesetogodišnje baštine kojom Češka povezuje lokalni i globalni kulturni svijet, kao što je to, na primjer, Praško kvadrijenale i Karlovy Vary Film Festival. Gubi se jedinstvena međunarodna platforma čija je redovita refleksija vizualne kulture potrebna više nego ikad prije u našem sve više vizualno medijskom orijentiranom svijetu.

Peticiju možete potpisati na sljedećem linku.

https://brnobienale.org/

 

Inicijatori peticije:

Adam Macháček
Adam Uchytil
Alan Záruba
Aleš Najbrt
Denisa Kollarová
Filip Blažek
Iva Knobloch
Jan Čumlivski
Jozef Ondrík
Kristýna Fišerová
Linda Dostálková
Marek Fanta
Marek Pokorný
Michaela Labudová
Mikuláš Macháček
Pavel Frič
Pavel Noga
Pavla Pauknerová
Petr Krejzek
Radek Sidun
Radim Peško
Robert V. Novák
Rostislav Vaněk
Tomáš Celizna