Otvorenje multilokacijske izložbe “Dizajn u gradu 2”

U četvrtak 15. listopada 2020. godine u 18 sati na platou stare Tržnice Trnje u Trnjanskoj 33 otvara se izložba DIZAJN U GRADU 2. Izložba je otvorena do 29. listopada, a istovremeno se održava na šest različitih lokacija u javnom prostoru Zagreba, ukazujući na odnos dizajna i svakodnevnog života. Izložba se organizira u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice, koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine. Izložba, koja će trajati od 15. do 29. listopada, daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja. Obimom najveći dio izložbe pod zajedničkom temom kućanstva bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života – takozvani trbuh četvrti, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa. Kazališni plakati bit će izloženi u Ulici Republike Austrije 1, Tratinskoj 14, Vlaškoj ulici 53, Primorskoj ulici 17 i Zvonimirovoj ulici 2. Udaljenost lokacija trebala bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

 

Ambalaža deterdženta za pranje posuđa Čarli; proizvodnja: Labud, tvornica sapuna, kozmetičkih i kemijskih proizvoda; dizajn Boris Ljubičić, Zagreb 1974.

Ambalaža deterdženta za pranje posuđa Čarli; proizvodnja: Labud, tvornica sapuna, kozmetičkih i kemijskih proizvoda; dizajn Boris Ljubičić, Zagreb 1974.

Prva sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici prezentirat će se dizajn ambalaže deterdženata za rublje i suđe kroz suradnju dizajnera Borisa Ljubičića i Tvornice Labud, dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u Nevi te vizualna rješenja Željka Borčića za Saponijine Lahor proizvode.

 

Električni mlinac za kavu MIKI; proizvodnja: Tvornica električnih strojeva „RADE KONČAR“, dizajn: Noe Maričić, Zagreb, 1980.

Električni mlinac za kavu MIKI; proizvodnja: Tvornica električnih strojeva „RADE KONČAR“, dizajn: Noe Maričić, Zagreb, 1980.

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje predstavit će se i suradnja s grafičkom dizajnericom Alirom Hrabar Oremović koja je istražila angažman dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

Dekor dobiven grecanjem apliciran na kolekciju Total elegant; proizvodnja: Gorica; dizajn: Tomislav Hrabar, Zagreb 1975.

Dekor dobiven grecanjem apliciran na kolekciju Total elegant; proizvodnja: Gorica; dizajn: Tomislav Hrabar, Zagreb 1975.

Zadnja sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. U ormarićima u Ulici Republike Austrije 1, Tratinskoj 14, Vlaškoj ulici 53, Primorskoj ulici 17 i Zvonimirovoj ulici 2 postavit će se izložba posvećena dizajnu kazališnih plakata Mihajla Arsovskog, Mirka Ilića, Vanje Cuculića, Ivana Picelja i Barbare Blasin.

 

kazališni plakat: Jean-Claude Danaud: Ručni rad; dizajn. Mirko Ilić, Zagreb 1979.

kazališni plakat: Jean-Claude Danaud: Ručni rad; dizajn. Mirko Ilić, Zagreb 1979.

Izložbom Dizajn u gradu 2 zaokružit će se dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim zainteresiranima posjetiteljima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa, a u kojoj će i građani moći doprinijeti novim informacijama, tekstovima, fotografijama, svjedočanstvima i komentarima povezanima s određenim predmetima industrijskog, grafičkog, modnog i drugih oblika dizajna, kao i autorima, mjestima i događajima.

 

Kustoski tim:

za dionicu kazališnih plakata: Zvonimir Bešlić, Monika Džakić, Marko Golub, Matija Prica, Koraljka Vlajo

izložbena dionica na Tržnici Trnje: Marko Golub, Alira Hrabar Oremović, Marija Perkec, voditeljica kustoskog tima, Matija Prica, Koraljka Vlajo

suradnici: Helena Tokić Jurković, voditeljica projekta, Mirjana Jakušić, Hana Juranović, Magdalena Ećimović

dizajn postava izložbe: OAZA

vizualni identitet i dizajn: Organizam – Marija Juza, Bernarda Cesar, Sara Pavleković Preis

 

COS_EU_logotipi