Otvorenje izložbe Maje Gecić: Situacija odsutnosti, u CIMO-u 5. studenog

U Centru za istraživanje mode i odijevanja (CIMO), 5. studenog 2019. godine, s početkom u 19 sati, otvara se izložba Maje Gecić: Situacija odsutnosti. Izložba srpske umjetnice Maje Gecić nastala je u sklopu projekta BoSa – Briefing on Soft Arts. Izložba ostaje otvorena do 16. studenoga te ju je moguće posjetiti u prostoru Baze (Adžijina 11), radnim danom od 16 do 20, a subotom i nedjeljom od 11 do 15 sati.

Ovim se projektom i izložbenim programom CIMO Centar fokusira na suvremene umjetničke prakse s ciljem propitivanja pojma softness (tradicionalno povezan s područjem tekstilne umjetnosti). U izložbenom programu CIMO će predstaviti nekoliko različitih umjetničkih pozicija s ciljem kontekstualiziranja ovog pojma u području vizualnih umjetnosti i suvremenih umjetničkih praksi.

Iz teksta Tonča Vladislavića:

„Umjetnica Maja Gecić propituje tragove relativno svježe povijesti označene promjenom društvenog i proizvodnog modela bivše Jugoslavije na studijama slučaja vezanim za nekada snažnu, a danas skoro nepostojeću tekstilnu industriju. Kao umjetnica, razvila je specifičan aparat istraživanja i dokumentiranja nestanka Beogradskog vunarskog kombinata (BVK), giganta socijalističke modernističke proizvodnje. Od 2014. ona uključuje vlastiti ”forenzički” aparat (fotografsko dokumentiranje, razgovori s protagonistima nekadašnje proizvodnje), da bi ustanovila i na jedno mjesto stavila refleksije jednog prošlog i svršenog stanja i stvorila svojevrsni amalgam slike i teksta kao kohezivnih elemenata te novostvorene situacije.“

 

O autorici:

Maja Gecić (1974., Beograd) diplomirala 1998. godine na Odsjeku dizajn tekstila FPUD, a završila je master studije na Aalto University u Helsinkiju, gdje je i radila kao predavačica po ugovoru do povratka u Srbiju 2009. godine. Od 2012. godine radi kao predavačica na Visokoj tekstilnoj školi – DTM u Beogradu, a od 2019. godine u zvanju docenta na FPU, Odsjek dizajn tekstila. Redovito izlaže u zemlji i inozemstvu i koautorica je međunarodnog projekta Pomeranje granica od 2014. godine. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

Kustosi izložbe su Tonči Vladislavić, Lea Vene i Ivana Čuljak.

"Maja Gecić, In Memoriam", 2014.

“Maja Gecić, In Memoriam”, 2014.

Rad In memoriam je sufinanciran od strane Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Izložbu su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu i Blok.