OTVORENA PODRŠKA HDD-a UREDNIKU TREĆEG PROGRAMA HRT-a, DEANU ŠOŠI

“Duboko smo uvjereni da se domoljublje u kulturi i umjetnosti izražava prepoznavanjem postignuća, potporom i pohvalom onima koji su ih ostvarili, bez obzira s koje strane ideološke demarkacijske crte dolazili. Kao predstavnici udruge koja okuplja gotovo tisuću članova i kao stvaratelji i konzumenti kulture inzistiramo da novo vodstvo HRT-a razmotri navodnu odluku o smjeni Deana Šoše s mjesta urednika Trećeg programa HRT-a, i dozvoli ovoj doista lijepoj i uspješnoj hrvatskoj kulturnoj i medijskoj priči njezin daljnji razvoj” – Upravni odbor Hrvatskog dizajnerskog društva

U razjedinjenom hrvatskom društvu i kulturnoj javnosti malo je točaka oko kojih postoji konsenzus. Jedna od takvih rijetkih situacija je zadovoljstvo i svojevrsni ponos na Treći program Hrvatske radiotelevizije.

Dizajnerska profesija temelji se na prepoznavanju konteksta i iznalaženju primjerene konstruktivne intervencije. Tim se načelom čini se vodilo i uredništvo Trećeg programa, kada je u skučenom financijskom i produkcijskom okviru uspjelo razviti proizvod koji je mnogim kulturnim djelatnicima vratio vjeru u televiziju općenito.

Pored visoke kvalitete programa evidentne kroz izbor filmova, koncerata, tema i sugovornika, HRT3 je u posljednjih nekoliko godina na čelu s Deanom Šošom, na direktne i indirektne načine djelovao na razvoju percepcije, produkcije djela vizualne kulture, dizajna i arhitekture u Hrvatskoj i njihovoj evaluaciji. Rijetke su stvari na kojima nam mogu pozavidjeti i kolege iz zemalja kojima se služimo kao uzorima društvenog i kulturnog razvoja, a HRT3 je jedna od njih.

Iz tih razloga Hrvatsko dizajnersko društvo se pridružuje otvorenim pismima podrške glavnom uredniku Trećeg programa HRT-a, Deanu Šoši, koja su uputili Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Duboko smo uvjereni da se domoljublje u kulturi i umjetnosti izražava prepoznavanjem postignuća, potporom i pohvalom onima koji su ih ostvarili, bez obzira s koje strane ideološke demarkacijske crte dolazili. Kao predstavnici udruge koja okuplja gotovo tisuću članova i kao stvaratelji i konzumenti kulture inzistiramo da novo vodstvo HRT-a razmotri navodnu odluku o smjeni Deana Šoše s mjesta urednika Trećeg programa HRT-a, i dozvoli ovoj doista lijepoj i uspješnoj hrvatskoj kulturnoj i medijskoj priči njezin daljnji razvoj.

Predsjednica i članovi Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva:

Ivana Borovnjak, Damir Bralić, Igor Kuduz, Nataša Mihaljčišin, Ivica Mitrović, Nikola Radeljković i Zlatka Salopek.