Otpis dugovanja obrtnicima i slobodnim zanimanjima

Najnovijom Odlukom o izmjenama Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća, osim građanima, sada se i obrtnicima i slobodnim zanimanjima po istom principu omogućava otpis nastalih dugovanja male vrijednosti.

Sporazumom o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, usvojenom 15. siječnja ove godine, Vlada Republike Hrvatske zajedno s vjerovnicima, potpisnicima Sporazuma, predloženim mjerama želi pružiti novi početak financijski opterećenim građanima i osigurati im uvjete za izlazak iz prezaduženosti. Radi se o privremenoj jednokratnoj mjeri koja će biti na snazi do 30. lipnja 2015. godine.

Do sada su se obrtnici i slobodna zanimanja smatrali neprihvatljivom skupinom dužnika kojima se omogućuje otpis dugova, a novom izmjenom protokola o otpisu ostavlja se vjerovnicima na volju da po vlastitoj procjeni odluče da li se i takvi dužnici smatraju prihvatljivima.

Rok za podnošenje Zahtjeva za otpis duga podnosi se vjerovnicima potpisnicima Sporazuma i to najkasnije do 30. lipnja 2015.

Svi detalji kao i obrazac Zahtjeva za otpisom duga nalaze se na web stranici Ministarstva socijalne politike i mladih: http://www.mspm.hr/otpis_dugova