Održana je online dječja radionica: Global Children’s Designathon

U subotu 23. siječnja 2021. godine, Designathon Works Hrvatska bio je domaćin šestom godišnjem izdanju dječje radionice Global Children’s Designathon koji se unatoč epidemiološkim mjerama odvio u 20 gradova svijeta! Sudjelovali su razni svjetski gradovi — od Accre u Gani, preko Pariza u Francuskoj, sve do Katmandua u Nepalu.

Designathon radionice vođene su jedinstvenom metodologijom koja kombinacijom Design Thinkinga s elementima Maker pokreta potiče kreativnost i kritičko razmišljanje osnovnoškolaca te razvija njihovu tehnološku pismenost i sposobnost suradnje s drugima. Pritom ih upoznaje s raznim svjetskim problemima na temu održivosti, a sve to s ciljem spremnosti na aktivno sudjelovanje u dizajniranju bolje budućnosti svijeta i zauzimanja uloga pokretača promjena. ‘Osobito smo ponosni što su svi sudionici našli način da pređu sve prepreke vezane za situaciju s Covidom, te da su se okupili (online) kako bi razmišljali o problemima na zadanu temu,’ kaže Emer Beamer, osnivačica svjetske Designathon Works (designathon.nl) platforme.

Designathon faza izrade modela 1

U Hrvatskoj, u skopu ove svjetske inicijative, djeca iz raznih škola okupila su se kako bi sudjelovala u ovogodišnjem izazovu. Pritom su kroz nekoliko dana prisustvovala online radionici, skicirala svoje kreativne ideje, te kreirala 3-D modele svojih rješenja. 8 rješenja bilo je predstavljeno na finalnom danu Designathona pred ostalim sudionicima, te stručnim žirijem kojeg su ove godine činili Sandra Vlašić, magistra znanosti o okolišu i suosnivačica TerraHuba (terrahub.eu), aktivna i u Zelenoj ekonomskoj zadruzi ZEZ, te Roberto Vdović, arhitekt, znanstvenik i poduzetnik, te osnivač i predsjednik FabLab Hrvatska (fablab.hr).

Designathon faza izrade modela 2

Nakon što su sudionici predstavili svoja rješenja, žiri je proglasio pobjednika — i to je Jani, star 7,5 godina! Jani je osmislio pametni suncobran, koji kroz dan pomoću solarnih kolektora generira energiju dobivenu od sunca, pritom je pretvara u električnu energiju kojom je moguće primjerice napuniti bateriju mobitela ili napuhati loptu ili luftić za vodu. Žiri ga je pohvalio kao posebno široko primijenjivo rješenje koje, unatoč naizgled jednostavnoj funkciji, ima moć mijenjati svijet nabolje, i koje promišlja o jednom vrlo svakodnevnom proizvodu na svjež i inteligentan način.

Pobjedničko rješenje - Suncobran struja - Jani, 7,5 g.

‘Sudionici radionice, osim što su naučili više o temi koja ih je zanimala, imala su priliku dobiti uvid u korake koji su potrebni kako bi se od problema preko ideje došlo do zaista kvalitetnih i elaboriranih rješenja, te na koji ih način potom prezentirati. Rješenja koja su djeca poslala veoma su raznolika, npr. trećim mjestom nagrađena pametna prometna svjetla i pješački prijelazi koji se pale na senzore, zatim drugonagrađeno rješenje sistema podova koji reagiraju na kinetičku energiju te od nje prikupljaju energiju za ostale potrebe, te pobjednički rad — pametni suncobran… Sve su nas inspirirali,’ komentirala je oduševljeno Petra Ravlić, voditeljica Designathon Works Hrvatska,  (facebook.com/gcdzagreb).

Designathon faza skiciranja

U Hrvatskoj su Global Children’s Designathon, koji je ove godine po prvi put održan u online varijanti, vodili i moderirali Petra Ravlić, CX konzultantica te certificirana Designathon facilitatorica i Teo Drempetić Čonkić, dizajner vizualnih komunikacija i kreativni copywriter, koji zaključuje: ‘Ovime smo sebi i drugima dokazali da je moguće i s ovakvom društvenom situacijom nastaviti raditi i održavati radionice ako za to ima volje, te da smo spremni učiniti Designathon dostupnijim i svim ostalim krajevima Hrvatske, a ne samo Zagrebu i velikim gradovima. Možete ubrzo očekivati i novi online Designathon!’

Designathon finale Zoom screenshot