Odabrani radovi za Izložbu hrvatskog dizajna 21/22 i nominacije za Veliku nagradu HDD-a!

2122_rezultati_900x600

Selekcijska komisija u sastavu: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman, odabrala je 325 dizajnerskih ostvarenja koja će se predstaviti na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 21/22 u Laubi – kući za ljude i umjetnost 10. siječnja 2023. te na online izložbi i u publikaciji Pregled hrvatskog dizajna 21/22 u prosincu 2022. To je najveći broj radova ikad selektiran za ovu izložbu, kao i najveći broj prijava, kojih je ove godine bilo čak 573. Osim toga, objavljene su i nominacije za Veliku nagradu HDD-a za projekte koji su se prema ocjeni komisije najviše istaknuli svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću i jasnom porukom. Detalje pročitajte u nastavku!

Svi selektirani radovi ulaze i u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna koje se dodjeljuju u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija, a na svečanom otvorenju Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 objavit će se tko su dobitnici nagrada te promovirati nova reprezentativna tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22. Izložba će se ove godine održati u novom prostoru, Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu, gdje se otvara 10. siječnja 2023. No njenu online verziju moći ćete vidjeti već u prosincu 2022., na platformi koju smo uspostavili u prvoj pandemijskoj godini.

Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt 2018. Fotografije: Petra Slobodnjak

Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt 2018. Fotografije: Petra Slobodnjak

Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 325, od toga 258 profesionalnih i 67 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najveći broj prijavljenih radova, ali i najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta. Po prvi puta ove godine studentski radovi koji će biti predstavljeni na Izložbi dolaze sa sedam visokoškolskih ustanova iz Hrvatske te dvije iz inozemstva. I ove je godine selektiranje radova obavljeno online, putem posebno dizajniranog web sučelja, a konačne odluke o odabiru i raspodjeli radova po kategorijama donesene su na online sastanku održanom 13. rujna.

ZeRTfsl0

Više o izložbi i publikaciji

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja. Osim što od 1999. godine predstavlja najbolje od profesionalne produkcije hrvatskih dizajnera, dizajnerskih studija i agencija, izložba uključuje i studentsku sekciju koja daje uvid u sva aktualna postignuća u visokoškolskoj dizajnerskoj edukaciji. O reputaciji i važnosti ovih izložbi govori i činjenica da su od 2010. održavane u Muzeju za umjetnost i obrt, jednoj od najposjećenijih i najuglednijih muzejskih institucija u regiji. Zbog štete koju je Muzej pretrpio u potresu, ovog puta prvi put se selimo u novi prostor, Laubu – Kuću za ljude i umjetnost.

Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt 2018. Fotografije: Petra Slobodnjak

Izložba hrvatskog dizajna 1718, Muzej za umjetnost i obrt 2018. Fotografije: Petra Slobodnjak

Natjecateljske kategorije na izložbi su: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski / produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Nagrade i Posebna priznanja HDD-a dodjeljuju se u svim kategorijama. Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo, na temelju odluke Upravnog odbora HDD-a, ove će godine biti dodijeljena Borisu Ljubičiću. Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 21/22 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva. O nagradama će odlučivati Međunarodni ocjenjivački sud koji čine članovi Selekcijske komisije Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman te još dva člana iz inozemstva: Ajdin Bašić, grafički dizajner iz Slovenije, i Kostas Medugorac, industrijski dizajner iz Njemačke.

Pregled hrvatskog dizajna 19/20 urednik: Marko Golub dizajn: Tina Ivezić

Pregled hrvatskog dizajna 19/20; urednik: Marko Golub; dizajn: Tina Ivezić

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22 će na 500 stranica predstaviti radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22. Publikacija predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse. Publikacije Pregled hrvatskog dizajna u tom su smislu nastojanje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u osam kategorija. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata. Treći segment publikacije prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe.

 

Nominacije za Veliku nagradu HDD-a

 

———- NOMINACIJA

0_Osekovo

Centar za posjetitelje Crna Roda, Osekovo

Produkt dizajn: Clinica studio d.o.o. (Vedran Kasap i Ozana Ursić)
Arhitektura:
Roth i Čerina d.o.o. (Mia Roth i Tonči Čerina)
Grafički dizajn:
Niko Mihaljević
Interpretacija:
Ivana Fabrio
Ilustracija:
Franka Tretinjak
Kiparski radovi:
Borna Demel
Koncept multimedijalnih aplikacija:
Novena
Art direktor multimedije:
Vanja Cuculić
naručitelj: 
Javna ustanova Park prirode Lonjsko Polje Krapje 16, Jasenovac

 

4_Osekovo
Opis rada:
Stalni postav centra posjetiteljima tumači ključne prirodne fenomene ovog zaštićenog područja i specifičnosti suživota čovjeka i prirode. Kombinacijom mehaničkih i multimedijalnih izložaka, autorskih ilustracija, reljefa, gravura i kiparskih instalacija interpretirana je cjelovita priča dinamične ravnoteže života Lonjskog polja. Projekt se sastoji od dva objekta povezana edukativnim parkom i tri vidikovca. Objekti su izgrađeni od prirodnih materijala u skladu s morfologijom lokalne gradnje, a iz ritma kontinuiranih linijski postavljenih hrastovih planjki izrastaju prostorni elementi kroz koje drveni interijer u funkciji interpretacije postaje podloga za specifične izloške.

5_Osekovo

Obrazloženje nominacije:
Arhitektura centra za posjetitelje tankoćutno pristupa specifičnoj zatečenoj situaciji, stvarajući nenametljivi i uvažavajući dijalog s mjestom i vremenom. Oblikovanje trajnog postava, koje uključuje interpretaciju, vrsne ilustracije, dizajn multimedijalnih i predmetnih izložaka i namještaja te grafičku obradu cijelog prostora, nastavlja taj odmjereni pristup postižući skladnu višetaktilnu cjelinu. Centar se nalazi u srcu ratom poharane županije, koja se, usprkos obnovi, nikada nije oporavila, već je na silaznoj putanji već 25 godina, jako ubrzanoj razarajućim potresom iz prosinca 2020. godine. Osim što je izgradnjom centra stvoreno novo mjesto suvremene arhitekture i dizajna za unapređenje društveno-kulturne dimenzije života lokalnog stanovništva, projekt je i odličan primjer jačanja kontinentalnog turizma u Hrvatskoj. Ovakvi projekti uistinu znače tektonske pomake i od presudne su važnosti za preživljavanje tog kraja.

 

———- NOMINACIJA

Oaza Books (1)

Oaza Books

Koncepcija, art direkcija, dizajn i uredništvo:
Oaza / Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Tina Ivezić, Maja Kolar, Maša Poljanec
Suradnici na razvoju projekta:
oazabooks.com: Petra Milički (dizajn), Hrvoje Živčić (tipografija Bosco), 925Studio / Karla Jurić (fotografija), Mario Lončarić (razvoj web stranice)
Autori objavljenih izdanja:
Una Bauer, JJ Bibby, Ben Cain, Ivana Đula, Juan Echeverry, Hana Erdman, Tina Gverović, Sanja Iveković, Michael Kargl, Sven Klobučar, Ana Kovačić, Nina Kurtela, Ana Kuzmanić, Stefhany Yepes Lozano, Maja Marković, Gabriel Meija, Hana Miletić, Vedran Mimica, Maroje Mrduljaš, Jelena Oroz, Vijai Maia Patchineelam, Dino Pešut, Marko Pogačar, Adriana Lozano Román, Catalina Jaramillo Quijano, Stipan Tadić, Idis Turato, Nora Turato, Dubravka Ugrešić, Jasna Jasna Žmak
Partneri i suizdavači: University for Applied Sciences and Arts Antwerp, a.pass Posthogeschool voor Podiumkunsten vzw Bruxelles, Sveučilište u Rijeci, DeltaLab, MUO, MAO, Nova Iskra, Mikser, Werkraum Bregenzerwald

 

Oaza Books (2)

Opis projekta:
Oaza Books je nezavisna izdavačka inicijativa UO Oaza o suvremenoj umjetnosti i dizajnu s idejom proizvodnje, promocije i distribucije publikacija koje nude kritički i interdisciplinarni pristup radu i sadržajima. Oaza Books se od 2017. do danas razvija kroz 4 edicije: 1) oBook uključuje istraživačke, eksperimentalne, kritičke i teorijske publikacije; 2) aBook predstavlja jedinstvenu ediciju knjiga umjetnika na hrvatskoj sceni; 3) Oaza&Sons ima za cilj proizvodnju inteligentnih i inspirativnih ilustriranih umjetničkih knjiga za djecu i odrasle; 4) Oaza&Friends predstavlja ko-izdanja u kojima članice Oaze sudjeluju kao autorice dizajna.

Oaza Books (3)

Obrazloženje nominacije:
Ovaj neustrašivi projekt autoricama je pružio mogućnost stvaranja angažiranog interdisciplinarnog prostora djelovanja neopterećen ograničenjima sa kojima se dizajneri inače susreću u svome radu. Izbor suradnji, odabir tema, autorski pristup, oblikovanje i inzistiranje na vrhunskoj nekonfekcijskoj izradi zajedno izdižu produkciju knjiga daleko iznad sličnih u suvremenom izdavaštvu. K tome valja posebno pohvaliti izlazak iz užih okvira dizajnerske prakse karakterizirane postojanjem naručitelja u tržišnu bitku gdje su autorice višestruko nadjačane svime, osim superiornom kvalitetom svog proizvoda.

———- NOMINACIJA

kunsthalle wien 01

Publikacije Kunsthalle Wien

Dizajn: Dejan Kršić i Lana Grahek
Suradnici: Communications, Offline Marketing Communications department Khw
Naručitelj: Kunsthalle Wien, Beč

 

kunsthalle wien 03

Opis projekta:
Serija publikacija kreirana za Kunsthalle Wien kao dio projekta vizualnog identiteta. Vizualni identitet institucije nije zamišljen kao unaprijed kodificirani, top-down projekt, već kao skup elemenata i smjernica koje obilježavaju samu instituciju, dok svaka izložba ili edukativni projekt, ovisno o sadržaju, zahtjevima kustosa i umjetnika, ima svoj specifičan pristup. Definirana su dva formata publikacije, a čak se i logo pojavljuje u 3 verzije s varijacijama. Glavno institucionalno pismo je KhW Ping (Typotheque), a svaki od projekata karakteriziraju specifična tipografska pisma. Tako će vizualni identitet institucije biti krajnji proizvod zajedničkog višegodišnjeg anažmana.

kunsthalle wien 04

Obrazloženje nominacije:
Veliki pomaci ostvareni su na oblikovnom planu ove serije, jer je bilo potrebno dati dizajnerski odgovor na teme vrlo širokog raspona, a dizajnerica i dizajner to su uspjeli bez nametanja hijerarhijski i formalno čvrstog oblikovnog okvira. Pristup otvorenog identiteta pokazuje se kao pravi izbor. Publikacije su rafinirano dorađene, različite, a ipak odlično funkcioniraju kao cjelina prepoznatljiva ne samo oku znalca, već i širokom krugu publike kojem su namijenjene. Posebno treba pohvaliti vrhunski angažman hrvatskih kustosica i dizajnera u prestižnoj inozemnoj instituciji.

Popis svih selektiranih radova

 

Profesionalni radovi: CJELOVITI PROJEKT / PROIZVOD

100% Covid free putovanje / Studio Sonda

36. salon mladih – Paraziti / Studio Hrvatin

ASPECT hrana za pse / Design Bureau Izvorka Jurić

BaDaBum / 404

Centar za posjetitelje Crna Roda / Clinica Studio

Centar za posjetitelje Poklon / Clinica Studio

Cjeloviti projekt brendiranja i signalistike za “Park kneževa” / Lana Cavar, Hrvoje Živčić, Narcisa Vukojević, Igor Poturić, Studio 3LHD, Neven Mikec

Dorina / Studio Sonda

Fjori Fôra rebrending / Design Bureau Izvorka Jurić

Hot Type / Hot Type

Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak / Clinica Studio

Ja lampa / Andrea Dujić, Josipa Rogošić, Negra Nigoević

Memori / Andrea Laurić, Jan Pavlović, Ana Glažar

Metoda / Mladen Orešić, Neisako, Nikola Radeljković, Simon Morasi Piperčić, Regular Company, Grupa, Thinkobjects, Ksenija Foretić, Tatjana Bartaković, Domagoj Kunić

Stalna izložba “U kraljevstvu drevnih šuma”, Centar za posjetitelje Medvedgrad / Clinica Studio

Sublimated / Benussi&theFish

Togetherness/Togetherless / Ida Križaj Leko, Ivan Dorotić, Morana Matković, Davor Mišković, Maša Poljanec, Leo Kirinčić, Jana Horvat, Renato Stanković, Idis Turato

Usijano more / Dinko Peračić, Oleg Šuran, Miranda Veljačić, Zorana Šimunović, Dunja Mitrović, Nikola Mikulić

 

Profesionalni radovi: DIZAJN AMBALAŽE

Baz(en)ilika / Matko Plovanić 

Bora vina – Cuvée / Negra Nigoević

CBD / Studio Size

CERU Feelgood Food / Design Bureau Izvorka Jurić

Cidrani Kombucha / Paula Šantić

‘deco’ ograničeno izdanje glazbene kompilacije / Lucija Mandekić, Marko Mišković

Divania / Studio 33

DNNA mirisi za interijere / Bruketa&Žinić&Grey

Dorina / Studio Sonda

Enosophia Matarouge / Bruketa&Žinić&Grey

Enosophia TRS No.5 / Bruketa&Žinić&Grey

GANGARO ekstra djevičansko maslinovo ulje / Danijel Srdarev

Grin / Šesnić&Turković

Haskap – piće astronauta / Studio Tumpić/Prenc

HUM 587 / Kazinoti&Komenda

Il Grande / Studio Tumpić/Prenc

Kadinela / Design Bureau Izvorka Jurić

Kolaž / Studio Size

KUPILEK rebranding/ Design Bureau Izvorka Jurić

Lauba Single Estate coffee / Šanavala

Lega-Lega Sapunjara / Mit dizajn studio

Leger / Mit dizajn studio

Lipički Studenac / Šesnić&Turković

Little Gipsy Gin / Studio 33

Lola / NJI3

Maslina ili tkanje života na Mediteranu / Octopus Ink, Sanja Rotter

Moto keksi / Studio Sonda

Natur / Studio Size

Next Level Naturals / Design Bureau Izvorka Jurić

Nota – multisenzorna etiketa / Studio Sonda

Nuditi / Studio Size

Odakolivo / đkć

Otkrivanje „mikrosvijeta“ biodinamičkih vina/ Studio Tumpić/Prenc

pero®zero / Draga Komparak

Šetači – Galaksija / Beta&Co.

Šjora Pomidora / Kuna zlatica

TREF premium lager pivo / Design Bureau Izvorka Jurić

TRUT Gin / Draga Komparak, Zoran Đukić

UNboxing by IGEPA Plana / Bruketa&Žinić&Grey

Uroni / Fabular branding, Maja Bagić Barić

Valentino Bošković – Velika Praska / Kazinoti&Komenda

Vina Kos 2021 redizajn / Vanja Cuculić

Violeta Tissue Indicating Issue / Šanavala

 

Profesionalni radovi: DIZAJN U DIGITALNIM MEDIJIMA / DIZAJN INTERAKCIJA

[PLACES] by Valamar / Shape 404

100% COVID Free Journey, booking sustav i digitalna strategija / Studio Sonda

Beck’s “Otključaj kreativnost” / 404

Brigometar / Bruketa&Žinić&Grey

Carlotta Grisi – Giselle, plesne interakcije / Studio Sonda

Filming in Croatia / Neuralab

Granular / Bien design

Greyp bike / Shape 404

Hottype / Studio Size

hottype.co— Home of Contemporary Typefaces / Fran Mubrin, Marko Hrastovec

Infinum fest / Studio Size

Kolaži o laži / Šesnić&Turković

LAQO / Shape 404

Pivilion / Petra Milički

Putovanje batanom – interaktivna instalacija / Studio Sonda

Shape web / Shape 404

Size Web / Studio Size

Stella Artois “Čaša puna života” / 404

Virtualni muzej Dotrščina / Petra Milički, Saša Šimpraga

VK web / Studio Size

www.atelijerizitnjak.com / Niko Mihaljević

 

Profesionalni radovi: DIZAJN VIZUALNIH KOMUNIKACIJA

100% COVID Free Journey, kampanja / Studio Sonda

14. Festival mediteranskog filma Split / Kazinoti&Komenda

1972–2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma — Animafest Zagreb / Kuna zlatica

25 Encounters / NJI3

31. dani hrvatskog filma / Šesnić&Turković

365 Routines / Oaza, Nina Kurtela, Hana Erdman

3D deplijan za ZDL arhitekte / Design Bureau Izvorka Jurić

Kongres sindikata pomoraca Hrvatske / Šesnić&Turković

73. Dubrovačke ljetne igre / đkć

A punch in the eye / Oaza, Sanja Iveković, Bora Ćosić

Advent Zagreb 2021 / đkć

Alignment / Ivan Klisurić

Animafest 2020 / Kuna zlatica

Animafest 2021 / Kuna zlatica

Animafest 2022 / Kuna zlatica

Annie Ernaux: Događaj, Jedna Žena / đkć

Appetite for life / Bilić_Müller studio

Arc-hive: Case Studies and Life as an Object / Andro Giunio

Arhitekt Vjekoslav Ivanišević / Kazinoti&Komenda

Babajanja / Hrvoje Živčić

BaDaBum / 404

BAM Cabaret / Kuna zlatica

Banija / Šesnić&Turković

Biblioteka Per Speculum / đkć

Bijeli klaun / Kuna zlatica

Centar za kulturu Čakovec / Filburg

Clean Concept / Studio Size

Crvena škola / Damir Gamulin

Čovjek i prostor #776–783 / Niko Mihaljević, Petra Milički

Davor Grgić Tennis Experience / Toboggan

DBIJ / Marko Koržinek

Deveti hrvatski biennale ilustracije / Sanja Bachrach Krištofić

DIPMOD_4_5 / NJI3

Dizajn knjige “Designing Motherhood”/ Lana Cavar, Natasha Chandani

Dizajn knjige “Lina Bo Bardi: Material Ideologies” / Lana Cavar, Natasha Chandani

DK 2022 / Sven Sorić, Jelena Babić

Dolina leptira / Damir Gamulin

EKO International Triennial of Art and Environment / Rafaela Dražić

Emotional Healer’s Journal / Studio Hrvatin

Erwin Wurm THE SHOW / Šanavala

Filmski Boršč / Šesnić&Turković

Fiume Fantastika / Maša PoljanecLeo Kirinčić

H-8 / Šesnić&Turković

HD Sezona 2020/2021/2022 / Kazinoti&Komenda

HNK u Osijeku / Symbol

Hotel Supetar / Negra Nigoević, Hrvoje Živčić

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, sezona 2021/22 / Oaza

I try to take care of myself now / Dario Dević, Matej Jurčević

Indeloop / Bruketa&Žinić&Grey

Indirekt / Señor

Infinum / Studio Size

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS / Andro Giunio

invitation 04/22 / Deni Horvatić

Ivan Posavec — Zemljaci / Kuna zlatica

Japanski horor triptih / Neven Udovičić, Sara Kern Gaćeša

Kapelica Miljana / Sara Pavleković Preis

Kaštil Slanica rebrending / Design Bureau Izvorka Jurić

Katalog Prostoria “Kolekcije 2021” / Design Bureau Izvorka Jurić

Kornarija / Studio Sonda

Kosovec Knives / Studio Size

Kućni duhovi / Oaza, Ana Kovačić

LAQO osiguranje / 404

Last Despatches / Rafaela Dražić

Lebbeus Woods – Zagreb Free Zone revisited / Sven Sorić

Luxembourg School of Business – Global Executive MBA / 404

LJ / Oleg Šuran

Mama, mogu sama! / Oaza, Catalina Jaramillo Quijano

Maskeron govori (o kamenu neidentificirane vrste, o spiralno izvijenoj zmiji, o plitkoj zdjelici s poklopcom, o debeloj zelenoj patini prigušenog sjaja) / Niko Mihaljević

Minus minus / đkć

MMSU dosje izložbi 2014. — 2019. / Marino Krstačić-Furić & Ana Tomić

Modulee / Señor

Monovid-19 / Restart

Moslavina / Studio Size

Muzeji grada Karlovca / Andro Giunio, Sven Sorić

Nastavi priču / Kazinoti&Komenda

Nedeljko Dragić: Grafički dizajn i ilustracija / Sara Pavleković Preis

Noćni insekti / Bruketa&Žinić&Grey

Non-aligned (round) table and it’s discontents / Dubravka Sekulić, Ana Labudović

Nora / Kuna zlatica

Nutris sustav / Design Bureau Izvorka Jurić

Od kontrade do kontrade / Božena Končić Badurina, Jan Pavlović

Odrastanje uz arhitekturu: Dječji vrtići i škole u 21. stoljeću / Puder

Opsada Oza / đkć

Osorske glazbene večeri / Kuna zlatica

Otkrij Varteks / Señor

Palikuća / Dario Dević

Paravan / Kuna zlatica

Party United / đkć

Plates & Plinths/ Niko Mihaljević

Područje bez signala / Šesnić&Turković

Poluotok / Señor

Posthuman Exercises / Ana Labudović, Chrismaria Pfeifer, Edith Lázár

Praznine / Ana Vuko

Prva detektivska agencija za praćenje ptica / Oaza, Marko PogačarStefhany Yepes Lozano

Publikacije Kunsthalle Wien / Lana Grahek, Dejan Kršić

Publikacije Kurziv / Petra Milički

Pukotine / Zoran Đukić, Draga Komparak

Putevima strašnih žena / Kuna zlatica

Rad panike / Damir Gamulin

Raditi i preživjeti / Kazinoti&Komenda

Raspetljane šume / Bilić_Müller studio

Riječ iza slike / Šesnić&Turković

S kolekcijom / Niko Mihaljević

ShakesPCR / Bruketa&Žinić&Grey

Shape / đkć

Show&Tell / Studio Size

Slana – radikalni krajobraz / Damir Gamulin

Smuti me / Šanavala

Statut 750 / Flomaster

Storkman / Šesnić&Turković

STRUJANJA / 34 godine GMK / Ivan Klisurić

Sve za kvadrate. Na kub. / Señor

Sven Klobučar: Škrto i nepovezano, baš mrtvački / Flomaster

Štrika Ferrata / Studio Tumpić/Prenc

Taman / Beta&Co

The Artist Job Description, for the Employment of the Artist, as an Artist inside the Art Institution / Oaza, Vijai Maia Patchineelam

The Balvenie Grotesque / Hrvoje Živčić

Time to Listen, Space to Experiment – Perspectives from Re-Imagine Europe 2017–2020 / Andro Giunio

Tošo Dabac umjetnik svog vremena – kritičko čitanje / Tessa Bachrach-Krištofić i Sanja Bachrach-Krištofić

Tu nema ničega / Damir Gamulin

Udruga za kreativni socijalni rad / Design Bureau Izvorka Jurić

Unseen 5 / Mate Žaja

Večeri na Griču / Kuna zlatica

VIS-À-VIS 200 / Kazinoti&Komenda

Vizualni identitet Muzičkog biennala Zagreb 2021 / Sven Sorić

Vrijeme mislil / đkć

Zagreb Dox / Šesnić&Turković

Zagreb i bečke radionice / Šesnić&Turković

Zbornica / Šesnić&Turković

Zembo Latifa / Studio Size

ZEZ festival / Martina Petric, Ela Meseldžić

 

Profesionalni radovi: INDUSTRIJSKI / PRODUKT DIZAJN

 

+ + + / Studio Numen/ForUse + Studio Ru:t

Airhead maska / Arash Sepahi, Philip Phelan, Ian Ferris, Vanja Garaj

Dubrovački vjesnik – nagrada / Negra Nigoević

Goodbonny / Filip Gordon Frank

Interval / Kristina Lugonja i Filip Havranek

Juno / Filip Havranek i Kristina Lugonja

Kosir / Vladimir Madunić

Look Up, Throw Up / Lea Maravić

Lun up Evo / Dean Skira

Naba trail / Ivan Šaban

Rotary Gear Award / Ana Banić Gottlicher

Ruvo Jiha / Vladimir Madunić

Spring 2.0 / Bellabeat

Vozicheck / Matko Plovanić

 

Profesionalni radovi: KONCEPT / INICIJATIVA / KRITIČKI DIZAJN

A Shortcut to Happiness? / Benussi&theFish

Disko škola / ITD – Institute for Transmedia Design i grupa autora

EMPA / Studio Sonda

Oaza Books / Oaza

Sonda Designed by People / Studio Sonda

Sonda kreativni centar / Studio Sonda

Speculative Design – Educational Resource Toolkit / Ivica Mitrović i projektni tim

 

Profesionalni radovi: MODNI I ODJEVNI DIZAJN

Fotosinteza / Nataša Mihaljčišin

kolekcija JZ22 Varteks / Martina Vrdoljak Ranilović

Plantae/Growing Collection / Maja Miletić

Shukra Navagraha – skulpturalno modno oglavlje / Nera Gržin

 

Profesionalni radovi: PROSTORNE I GRAFIČKE INTERVENCIJE I SISTEMI

Bio Boutique / Jana Piacun i Šesnić&Turković

Đurđevački pijesci – Multimedijski posjetiteljski centar / R PLUS V

HD – Koncertna dvorana / Kazinoti&Komenda

Interijer agencije Brigada* – spoj trgovine i ureda / Brigada

Interijer Superologyja – kvart unutar kvarta / Brigada

Izložba „Od arhitekture do doživljaja“ / Brigada

Izložba 51000 Balthazargrad – Rijeka2020 / Brigada

Meštrović – portret, pokret, postav / Damir Gamulin, Antun Sevšek

Park za sva vrimena / Clinica Studio

Postav izložbe Igračke – djetinjstvo zauvijek / Nikolina Jelavić Mitrović

Protreseni MUO / Šesnić&Turković

Sanja Iveković:  MAKE UP – MAKE DOWN, videoretrospektiva / Oaza, Sanja Iveković, Branka Benčić, Sabina Salamon, Tanja Vrvilo

Smjerokazi – Riva Poreč / Studio Sonda

Stalni postav Gradskog muzeja Rijeka – U palači Šećerane / Nikolina Jelavić Mitrović

Staza tri otoka / Sv. Juština / Bilić_Müller studio

Štand Milla&Milli / Kreativni studio Maša Vukmanović

Timeline / Marino Krstačić-Furić & Ana Tomić

VIS-À-VIS 200 Arheološka baština otoka Visa / Kazinoti&Komenda, Clinica Studio

You Have Been Seen / Benussi&theFish

Za rast je potrebno vrijeme / Bilić_Müller studio

 

 

Studentski radovi: CJELOVITI PROJEKT / PROIZVOD

Lov nije samo lov  / Sara Bonačić, Martina Brkić, Kristina Majer, Tena Pezdevšek, Lucija Tandara, Iva Žmirak (Studij dizajna, Zagreb)

Podravski hige / Martina Petric (Studij dizajna, Zagreb)

 

Studentski radovi: DIZAJN AMBALAŽE

Bronhi redizajn / Luka Grković (UMAS, Split)

Bulb fiction / Dan Stanić (Algebra, Zagreb)

Pizza & Play / Luka Grković (UMAS, Split)

Tipo brašno / Nikola Bukovina (Algebra, Zagreb)

Vina kaznionice Lepoglava / Valentina Beg (Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka)

 

Studentski radovi: DIZAJN U DIGITALNIM MEDIJIMA / DIZAJN INTERAKCIJA

Buddy / Valentina Beg (Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka)

Kustos / Valentina Beg (Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka)

Newseum / Karlo Drvar, Anastazija Savčukov, Monika Sirotković, Matej Varzić (Tehničko veleučilište,  Zagreb)

Uberi aplikacija / Ivan Vrček (UMAS, Split)

 

Studentski radovi: DIZAJN VIZUALNIH KOMUNIKACIJA

“UZPUT” — interaktivno-edukativno istraživanje Parka prirode Medvednica / Monika Vodopija (Studij dizajna, Zagreb)

Advena / Tena Pezdevšek (Studij dizajna, Zagreb)

Eksperimentalna knjiga Služavkina priča / Marcela Simić (UMAS, Split)

Grafički prikaz pjesme Don’t Stop Me Now / Tena Slobodnjak (Sveučiište Sjever, Koprivnica)

History of Typography / Nikola Mišel Puklin (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Interpretacija filma Lucy / Tena Slobodnjak (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Peloton / Sara Dumančić (Studij dizajna, Zagreb)

Pismo ‘Narcissa’ i njegova primjena na modni magazin ‘Jounesse’ / Greta Vuković (UMAS, Split)

Random Haiku / Andrija Potočki (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Serija fanzina o mentalnim bolestima / Klara Heberling (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Serija plakata za kazalište Teatar &TD / Umjetna apstrakcija / Filip Majcan (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Stonehearst Asylum / Nikola Mišel Puklin (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Sveučilište u Splitu, Vizualni identitet Kemijsko—tehnološkog fakulteta / Ante Begić (UMAS, Split)

Typeface Vilina / Kristina Majer (Studij dizajna, Zagreb)

Zalfia / Neva Zidić (Type Media, Royal Academy of Art, The Hague)

 

Studentski radovi: INDUSTRIJSKI / PRODUKT DIZAJN

Chord / Bruna Krčelić (Studij dizajna, Zagreb)

Cvijeće promenade / Ela Leko (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb), ReGalerija

Drop – balance board / Toni Bilić (Studij dizajna, Zagreb)

Elio / Noa Poljak (Studij dizajna, Zagreb)

Igračke za pomoć u koncentraciji djece s ADHD-om: Bink i Bonk / Rina Crnjaković (Studij dizajna, Zagreb)

Kandža / Barbara Delost (Studij dizajna, Zagreb)

Onda / Linda Baissero (Free University of Bozen-Bolzano)

Otpisani / Nola Bokun (Studij dizajna, Zagreb)

Planine / Leo Subanović (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb)

Segment II / Ela Leko (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb)

Stolac „Crv“ / Dora Pavešić (Studij dizajna, Zagreb)

Svemirska terasa – modularni sustav urbane opreme / Ema Čimbur (Studij dizajna, Zagreb)

TAKE MAKE – pisala od bambusa / Kora Rogina (Studij dizajna, Zagreb)

Tekstilna instalacija kao reflektivna konstrukcija s problematikom Parkinsonove bolesti u integrativnoj bioetici / Samanta Petruša (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb), Regeneracija Zabok

Tkivo sjećanja / Eva Rodinis (Studij dizajna, Zagreb)

Torać / Valentina Fuzul (Studij dizajna, Zagreb)

Udahni / Victoria Bucul (Studij dizajna, Zagreb)

Zagrljaj / Lucija Kapetanić (Studij dizajna, Zagreb)

 

Studentski radovi: KONCEPT / INICIJATIVA / KRITIČKI DIZAJN

A/VACC-19 / Tina Listeš (UMAS, Split)

Bez trećeg* / Mia Ribić (Studij dizajna, Zagreb)

CASEin projekt – Inovativni sustav održive ambalaže za samostalnu izradu /  Toni Bilić (Studij dizajna, Zagreb)

Kantuni – čuvari lokalnog narativa kao katalizatori održivije zajednice / Marta Letica (Studij dizajna, Zagreb)

Konceptualizacija unutarnjih previranja / Noa Skračić-Pustaj (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Kooperativna društvena igra – Kletch / Lana Banek, Andrea Bielen, Erik Burić, Lada Kušec Deči, Maja Janković (Studij dizajna, Zagreb)

Lijepa naša 2.0 / Dora Kolar (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Paljetkovanje – stara iskustva i nova vizija / Andreja Lovreković (Studij dizajna, Zagreb)

Priča agava: A story of two community identities shaped by a plant / Alejandra Robles Sosa (UMAS, Split)

Priručnici o povijesti tipografije / Dora Kolar (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Protest x – senzorno interaktivno pletivo / Jovana Vlaisavljević (Studij dizajna, Zagreb)

Prva godina pandemije / Nikola Mišel Puklin (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Senzacionalističke novine / Tena Slobodnjak (Sveučilište Sjever, Koprivnica)

Split drop / Marin Tokić (UMAS, Split)

Posljednja staklenka meda / Katarina Trpčić (Studij dizajna, Zagreb)

Vizualne komunikacije – praksa u budućnosti / Doris Zalović (UMAS, Split)

Za(greb) trash / Karlo Drvar, Rea Franković, Matej Varzić (Tehničko veleučilište, Zagreb)

Živi arhiv — platforma za afirmaciju i očuvanje alternativnih i inovativnih kulturno-umjetničkih praksi kao kulturne baštine / Tanja Virag (Studij dizajna, Zagreb)

 

Studentski radovi: MODNI I ODJEVNI DIZAJN

Delirium(A,O) / Vicko Racetin (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb)

Slow fashion i elementi održivosti kao kritika fast fashion sistema na primjeru vlastite modne kolekcije / Nika Vrbica (Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb)

 

Studentski radovi: PROSTORNE I GRAFIČKE INTERVENCIJE I SISTEMI

Sustav signalizacije Sveučilišnog inkubatora u Splitu / Matija Sandrić (UMAS, Split)

Sustav signalizacije zgrade Umjetničke akademije u Splitu / Tina Masnić (UMAS, Split).