NOVI POZIV ZA MLADE BALKANSKE DIZAJNERE: “Ovdje i sada” Hibridna rješenja za suvremeni život, rad, razmjenu i igru

Kulturno udruženje Mikser iz Beograda uz podršku NUNC proizvođača namještaja iz Slavonije (Hrvatska) pokreće specijalno izdanje takmičenja regionalne platforme Mladih balkanskih dizajnera, otvarajući im jedinstvenu priliku da se pridruže kompaniji NUNC u njihovoj misiji reinterpretacije bogate tradicije i kulture regije u inovativne i prepoznatljive proizvode suvremenog dizajna. Pozivaju se mladi dizajneri da prijave svoje projekte najkasnije do 27. rujna do ponoći. O najboljima će odlučivati Međunarodni žiri u sastavu Marva Grifin (Italija), Henriet Val (Nizozemska), Nikola Radeljković (Hrvatska), Jelena Matić (Srbija) i Maja Lalić (Srbija). Više detalja u nastavku teksta.

NUNC (što znači: sada) je na svjetsku dizajnersku scenu stupio 2019. godine na Sajmu namještaja u Koelnu i od tada raste i osvaja međunarodna tržišta. Duhovit i osvježavajući pristup dizajnu svakodnevnih predmeta potiče iz suradnje s novim dizajnerima iz cijele regije, od kojih su mnogi debitirali na regionalnoj i međunarodnoj sceni upravo preko platforme Mladi balkanski dizajneri.

Međunarodni žiri će izabrati najinspirativnije radove koji će biti izloženi na “YBD za NUNC” izložbi na Šumarskom fakultetu tokom Beogradskog međunarodnog sajma nameštaja, gde će Nuncov tim za razvoj proizvoda izabrati projekte koje će kompanija razvijati do pravih proizvoda i potom predstaviti svjetskoj publici na čuvenom Međunarodnom sajmu namještaja u Milanu.

Pozivamo mlade dizajnere da istraže nove funkcije namještaja i prostora za oblasti koje se preklapaju između svakodnevnih svjetova: dom, posao, škola, javni prostori, zabavne, intimne i zajedničke zone, urbana i ruralna okruženja i statična i pokretna iskustva. Prijavljeni projekti bi trebalo da budu u stanju svojim korisnicima ponuditi višestruke funkcije i iskustva, podržavati različite životne scenarije, hibridne i nomadske modele rada, omogućavati lako kreiranje „trećih prostora“, transformirati svako mjesto u igraonicu ili neformalno obrazovanje i mnogo više. Ohrabrujemo mlade dizajnere da osmisle nove ili preispitaju svoje postojeće dizajnerske ideje, promatrajući unakrsne, hibridne funkcije komada namještaja, modularnih sistema ili drugih uslužnih objekata, iz perspektive različitih korisnika (odraslih, djece, različitih spolova, starijih osoba, osoba sa invaliditetom itd.), različitih vremenskih scenarija (noću, danju, sezonski, itd.), naizmjeničnog okruženja i društvenog konteksta (na otvorenom, u zatvorenom, privatno, javno) itd.

Žiri će visoko vrednovati inovativne karakteristike projekta koje poboljšavaju kvalitetu svakodnevnog života; sposobnost da se odgovori na potrebe različitih korisnika; multifunkcionalnost; potencijal za kružnost proizvoda ili njegovih elemenata; ergonomiju; racionalne troškove proizvodnje i transporta; inovativnu upotrebu lokalno dostupnih materijala; implementaciju lokalnih znanja i tehnika; ekološki prihvatljiv proizvodni proces, inovativnu upotrebu recikliranih materijala; relevantnost u odnosu na lokalne/globalne, ekološke i društvene izazove.

Renomirani međunarodni žiri čine Marva Griffin, osnivačica i kustosica platforme za talente Salone Satellite Međunarodnog sajma namještaja u Milanu, industrijska dizajnerica Henriette Waal, profesorica na dizajnerskoj akademiji u Eindhovenu i direktorica eksperimentalnih istraživanja Atelier Luma u Arlesu; industrijski dizajner Nikola Radeljković iz Numen/For Use kolektiva; edukatorica Jelena Matić, dizajnerica namještaja i profesorica na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i Maja Lalić, arhitektica i osnivačica Mikser udruženja.

Integralni tekst natječaja dostupan je na ybd.mikser.rs/call

Aplikanti mogu da prijave svoje projekte elektronski do 27. rujna 2023. godine u 23.59 sati na ybd.mikser.rs/form

Pobjednici će biti proglašeni 2. listopada na ybd.mikser.rs.