DIZAJNERSKA POČETNICA: Nove stare majice

U subotu, 30. travnja, s početkom u 10 sati, održat će se Dizajnerska početnica pod nazivom ‘Nove stare majice’ koju će voditi dizajnerica Barbara Raad!

Umjesto odbacivanja, odjeću je moguće prepraviti tako da nam postane nova i opet uzbudljiva za nošenje. Na ovoj radionici, upravo to će biti zadatak: prepraviti majicu iz vlastitog ormara, onu koju smo još jučer bili spremni baciti. Uz pomoć voditeljice (i njene šivaće mašine) na majice ćemo stavljati ukrase, sprejati motive, iscrtavati uzorke ili im mijenjati oblik. Na kraju radionice svaki sudionik kući odlazi sa svojom novom starom majicom. Fotografirat ćemo majice prije i poslije i usporediti rezultate.

Glasat ćemo za najbolju promjenu i nagraditi dizajnera sa još materijala za kućne radinosti. Čini se tako lako kupiti drugi i baciti neki komad odjeće u smeće — cijene su prihvatljive, a ponuda široka. Ali u svijetu pretjerane potrošnje i nekontroliranog stvaranja otpada, vrijeme je da usvojimo nove navike! Moramo početi snositi odgovornost za svoje odabire i osvijestiti da svaka stvar koju kupimo postaje naša i da je naša odgovornost potrošiti je do kraja. Komad odjeće koji nam više nije drag ili nas ne reprezentira na željeni način ali ga je još nosiv moguće je prepraviti sukladno novim preferencijama, i baš time ćemo se na radionici baviti.

Napomena: svaki sudionik na radionicu treba ponijeti jednu staru majicu iz kućne kolekcije koju više ne voli ili iz nekog drugog razloga ne nosi.

Radionica je namijenjena polaznicima nižih razreda osnovne škole, a traje ukupno 180 minuta.

Barbara Raad modna je dizajnerica i multimedijska umjetnica iz Splita s diplomom sa zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Njeni su radovi izlagani na preko petnaest grupnih i samostalnih izložbi, a od 2013. vodi i vlastiti odjevni brend RAAD. Kad ne dizajnira, ona crta, piše, fotografira, snima, montira, pleše, pjeva, kuha ili šeće ulicama uz glazbenu pratnju.