Nova radionica Global Children’s Designathon 2017 na temu “Voda” u Muzeju suvremene umjetnosti

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha, Dizajn centar Zagreb ponovo organizira radionicu Global Children’s Designathon za djecu u dobi od 7 do 12 godina. Zajedno sa još petstotinjak vršnjaka iz Amsterdama, Dublina, Londona, Milana, Vancouvera, Singapura i drugih svjetskih metropola, zainteresirani će osnovnoškolci 11. studenog u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti učiti dizajnirati rješenja za globalno prisutne probleme povezane s temom vode, kao što su poplave, nedostatak ili onečišćenje pitke vode

Dizajnerskim pristupom, odnosno metodom poznatom kao design thinking, mentori će voditi djecu kroz kreativni proces koji se sastoji od inspiracije, istraživanja, ideacije, skiciranja te izrade prototipa uz aplikaciju tehnologije u svrhu dizajniranja inovativnih rješenja povezanih s vodom i primjenjivih u široj zajednici. Tijekom radionice, polaznici će se video-vezom povezati sa svojim vršnjacima iz ostalih gradova kako bi razmijenili iskustva i znanja, a nakon što kreiraju prototipove svojih proizvoda, imat će ih priliku i predstaviti pred posebnom publikom — stručnjacima s područja inovacija, dizajna i tehnologije. Zagrebačku će radionicu voditi iskusni mentori: produkt dizajnerica Ivana Fabrio, arhitektica Mia Roth Čerina, arhitekt Roberto Vdović, produkt dizajner Vedran Kasap, dizajnerica i kustosica Nika Pavlinek te medijska umjetnica i kustosica Deborah Hustić.

Projekt Global Children’s Designathon Zagreb 2017 organizira Dizajn centar Zagreb u partnerskoj suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti u Zagrebu, a uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Ministarstva kulture RH.

 

GCD_Zagreb_-52

Global Children’s Designathon Zagreb 2016, fotografija: Marija Gašparović

 

„Sudjelovanjem Dizajn centra Zagreb u globalnom Designathonu osnovnoškolcima ukazujemo na praktičnu primjenu dizajnerskog razmišljanja te ih potičemo na interdisciplinarnost pri rješavanju aktualnih problema. Važno je u djeci potaknuti empatiju te usmjeriti njihovu prirodnu kreativnost i zajedništvo u svrhu dizajniranja održivije budućnosti. Te vještine temelj su prosperiteta zajednice.” – istaknula je Ira Payer, predsjednica Dizajn centra Zagreb, hrvatskog partnera u organizaciji Global Children’s Designathon 2017. 

Global Children’s Designathon Zagreb 2017 – VODA održat će se 11. studenog 2017. od 10 do 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Djecu se za sudjelovanje u radionici može prijaviti putem web stranice Dizajn centra Zagreb od 25.10. do 1.11. 2017. S obzirom na ograničeni broj sudionika od 30 djece organizatori će prilikom odlučivanja voditi računa o ravnomjernoj dobnoj i spolnoj zastupljenosti djece. Kotizacija za jednodnevnu radionicu iznosi 100 kuna. 

Global Children’s Designathon projekt je nizozemske udruge Designathon Works, pokrenute u Amsterdamu 2014. godine. Cilj mu je uključivanje djece osnovnoškolske dobi u kreiranje održivije budućnosti, zagovarajući poticanje njihove kreativnosti i tehnoloških znanja u svrhu odgajanja generacija spremnih za budućnost u tehnološki sve složenijem svijetu sve bržih promjena.

 

Global Children's Designathon Zagreb 2016, fotografija: Marija Gašparović

Global Children’s Designathon Zagreb 2016, fotografija: Marija Gašparović

 

Dizajn centar Zagreb mlada je neprofitna organizacija osnovana u siječnju 2016. godine, s ciljem osnaživanja uloge domaćeg dizajna u turizmu i gospodarstvu Hrvatske. DCZ je s partnerima dosad uspješno organizirao dva izdanja festivala Design District Zagreb, koji je 2016. osvojio Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva te projekt Piece of Zagreb u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.

Više informacija pratite putem: web stranice i Facebook profila Designathon Works Zagreb