Nova Iskra najavljuje međunarodnu konferenciju Design & Crafts in Dialogue

U okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta Made In: Design-Crafts Narratives, Nova Iskra najavljuje kick-off konferenciju koja će se održati 25. listopada 2018. u Beogradu pod nazivom Design & Craft in Dialogue. Projekt Made In: Design-Crafts Narratives će istraživati odnose između suvremenog dizajna i tradicionalnih zanata, dok će prva u nizu konferencija predstaviti dizajnere, edukatore, poduzetnike, autore i inicijative iz Švedske, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske, Srbije, Nemačke i Slovenije. Projekt podržava Europska Unija putem programa Kreativna Europa.

MADE IN je istraživačka inicijativa iz domena dizajna i kulturnog naslijeđa koja podržava suradnje i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera. Cilj projekta je revitalizacija tradicije zanata i edukacija dizajnera o materijalnom i nematerijalnom naslijeđu kreirajući novo, autentično i održivije lice suvremenog dizajna.

Projekt MADE IN želi promovirati europsko naslijeđe zanata i inovativni, suvremeni dizajn najširoj publici. Namjera je da se uspostave platforme za razmjenu i transfer znanja, prostor za konstruktivan dijalog i, na kraju, nove vrste kolaborativnih praksi između obrtnika i dizajnera.

Ovom cilju će se tijekom projekta težiti putem brojnih aktivnosti, kao što su mapiranja zanata u svim partnerskim zemljama, nekoliko konferencija i seminara, dizajnerske rezidencije, radionice, publikacije i finalna izložba, kao i putem razvoja online portala, svojevrsnog inventara nositelja znanja (knowledge holders).

MADE IN proizilazi iz povišene svijesti o suštinski bitnim ulogama koje tradicionalni zanati i manufakture igraju u kreiranju i održavanju lokalnog i europskog kulturnog identiteta.

MADE_IN-Poster-2

U četvrtak 25. listopada od 9:30 do 17:30 sati Nova Iskra će predstaviti prvu konferenciju u okviru projekta u prostoru SPRAT u Beogradu (Cetinjska 15). Detaljan program jednodnevne konferencije i više informacija o cijelom projektu možete pročitati na ovome linku.

Bogat međunarodni program uključuje uvodna predavanja koja će predstaviti svjetski priznati stručnjak i teoretičar Alex Coles (University of Huddersfield, UK) i Ivana Fabrio (Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), nakon kojih će uslijediti prezentacije dizajnera i umjetnika kao što su Emelie Röndhal (Švedska), Sanja Rotter (Hrvatska) i Marija Đorđević (Naša posla, Srbija).

Na konferenciji će biti predstavljeno i nekoliko zapaženih projekata koji se bave istraživanjem i nadgradnjom zanatskog naslijeđa iz dizajnerskog kuta: SPOK koji realizira Form/ Design Center iz Malmöa, o kojem će govoriti Anna Gudmundsdottir (Švedska); aktivnosti Werkraum Bregenzerwalda predstavit će njegov direktor Thomas Geisler (Austrija), nekadašnji glavni kustos za dizajn u muzeju MAK u Beču i suosnivač Vienna Design Weeka; priznata kustosica bijenala dizajna BIO u Ljubljani Maja Vardjan (Slovenija) predstavit će projekt Hidden Crafts; dok će Oaza (Hrvatska) govoriti o projektu Made In Ilica iz kojeg je niknula ova međunarodna platforma. O građenju uspješnih mostova između domena dizajna i zanata govorit će i predstavnici nekoliko lokalnih brendova i specijaliziranih distributera iz Srbije – NITI Kilims, Makadam i Folkk.

Prostor održavanja konferencije bit će oplemenjen prezentacijom umjetničkog projekta Belgrade, Work of Thy Hands njemačke umjetnice the Franziske Wicke, koji predstavlja portrete beogradskih obrtnika čije vještine polako, ali sigurno klize u zaborav, kroz fotografske portrete stvorene u njihovim radionicama, a koje prate njihove jedinstvene priče.

Konferencija je namijenjena dizajnerima, studentima dizajna, istraživačima, kustosima, profesorima, poduzetnicima ili menadžerima dizajnerskih brendova, te malim proizvođačima i obrtnicima. Na konferenciji mogu sudjelovati svi zainteresirani, uz obaveznu prijavu putem online formulara, najkasnije do utorka, 23. listopada u ponoć. Kapacitet konferencije ograničen je na 100 sudionika, koji će 24. listopada biti obaviješteni o potvrdi svog sudjelovanja. Prednost će biti pružena onima čije su profesionalne ili edukatorske prakse blisko vezane za temu konferencije.

Made In: Design-Crafts Narratives dvogodišnji je projekt koji sufinancira Europska Unija putem programa Kreativna Europa. Projekt vodi Muzej za umjetnost i obrt – MUO (Zagreb), a uključuje priznate organizacije s velikim iskustvom u ovom polju: Werkraum Bregenzerwald (Austrija), Muzej arhitekture in oblikovanja – MAO (Ljubljana), Oaza kolektiv (Zagreb), kao i Nova Iskra i Mikser (Beograd).

Najavu konferencije pročitajte ovdje.
Službena Facebook stranica projekta je ovdje.