Nedjelja puna predavanja na DA! FESTIVALU

U nedjelju 3. travnja, zadnjeg dana službenog programa ovogodišnjeg DA! festivala, održat će se čak šest predavanja. Početak je u 11 sati, a trajat će sve do 19:00, nakon čega od 20:00 slijedi i dodjela nagrada ovogodišnjeg izdanja festivala. Kao predavači nastupit će povjesničarke umjetnosti LOVORKA MAGAŠ BILANDŽIĆ i PATRICIA POČANIĆ, arhitektonski studiji BIRO i KONNTRA, ilustratorica IRENA GAJIĆ, grafička dizajnerica DORA BILANDŽIĆ te dizajner i medijski umjetnik NIKO MIHALJEVIĆ. Sva predavanja održavaju se preko Zoom platforme, a detaljan program i linkove možete pročitati u nastavku!


LOVORKA MAGAŠ BILANDŽIĆ & PATRICIA POČANIĆ: “Javnost traži suvremeniji 
stan i suvremeniji namještaj” – O studiju za industrijsko oblikovanje i stanovanju 1950-ih

11:00 – 12:00 Zoom

Javnost trazi suvremeniji stan_Triennale di Milano

Pričat ćemo o izazovima s kojima su se susretali dizajneri 1950-ih i o pokušajima implementiranja novih standarda u oblikovanju životnih prostora. U vrijeme neusklađenosti tržišta sa suvremenim potrebama i dominacije anakronog namještaja, SIO je ponudio rješenja koja su odgovarala „novom životnom sadržaju“ na funkcionalnoj i estetskoj razini.

Lovorka Magaš Bilandžić izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2012., a bavi se temama vezanima za modernu i suvremenu umjetnost, ponajprije dizajnom, fotografijom, scenografijom, grafikom i poviješću izložbi.


Patricia Počanić
asistentica je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje njezinog istraživačkog interesa vezano je za umjetnost druge polovine 20. stoljeća, državne otkupe i narudžbe umjetničkih djela te intervencionističke umjetničke prakse u javnom prostoru.

BIRO

12:15 – 13:15 Zoom
biro 02

O projektima i razvoju ureda s osvrtom na ostvarene suradnje: međudisciplinarne i međugeneracijske.

BIRO je osnovan 2016. godina. Bavi se projektima različitih disciplina i mjerila – arhitekturom, interijerima, scenografijom, dizajnom, urbanizmom. U očekivanju većih realizacija, javni arhitektonski natječaji su i dalje okosnica rada.

KONNTRA: O javnosti u arhitekturi

13:30 – 14:30 Zoom

OVO ZA WEB

Kao arhitekti, naš je prvi impuls dizajnirati gdje god vidimo priliku, ali s druge strane mnogo je važnije biti svjesan svoje uloge kao vodiča ambicija krajnjih korisnika prostora. U arhitekturi smo vidjeli da je ključno “educirati” ne samo korisnika, nego još važnije investitora. Uvođenje zajedničkih prostora i javnih aspekata u projektiranje, posebice javnih projekata, dalo nam je svijest o tome koliko je važna komunikacija i prezentacija stvarnih vrijednosti svake javne zgrade, trga ili čak malog dijela ulice.

KONNTRA je mladi arhitektonski i dizajnerski studio sa sjedištem u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Osnovali su ga 2018. godine Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska i Silvija Shaleva. Oni predstavljaju drugačiji pristup razumijevanja i artikulacije prostora u kojem živimo.

IRENA GAJIĆ: O prijelazima

14:45 – 15:45 Zoom
OVU STAVI NA WEB

Irena će na predavanju pričati o prelazu iz arhitekture u ilustraciju. Pričaće o kreativnom procesu od brifa do skice do finalnog proizvoda. O važnosti samostalnih projekata. O prelazu iz ilustracije u umetnost. O prelazima.

Irena Gajić rođena je 1987. godine u Beogradu. Stekla je status M. Arch na Fakultetu u Beogradu. Ona je član Synergy Art ilustratorske agencije od 2018. godine. Njen stil odlikuju paralelna projekcija, jarke boje, prikazi enterijera, soba, objekata ili kompleksnih struktura. Izlagala je na Lisabonskom Trijenalu i predstavljala Srbiju kao deo autorske grupe na Venecijanskom Bijenalu. Između projekata bavi se slikanjem velikih formata akrilom.

Dora Bilandžić: Dizajn za klimatsku krizu

16:00 – 17:00 Zoom

Screenshot 2022-03-11 at 14-45-35 Dora Bilandžić - Google Drive

1971. Victor Papanek izdao je knjigu s kojom je okrivio dizajn vođen tržištem kao predvodnika ekološke katastrofe kojoj danas svjedočimo u zastrašujućim razmjerima a pred kojom se osjećamo nemoćno. Dođite na predavanje po inspiraciju, suosjećanje i regenerativne alate koje morate znati ako želite pomoći.

Dora Bilandžić grafička je dizajnerica i edukatorica. Diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna, te ima certifikat permakulturnog dizajna. Radi u području kulture, umjetnosti i ekologije. Članica je HDD-a i HZSU-a. Zajedno s Andreom Šarić vodi samoinicirani projekt Crystal Clean.

NIKO MIHALJEVIĆ: After all, it’s only leisure
time, isn’t it?

18:30 – 19:00 Zoom

NM_DA

Pričanje o vlastitoj praksi koja spaja autobiografiju, zvuk, šah, kristalnu lubanju, umjetničku avangardu, Adilette, durum kebab, dokolicu, Deep Purple, šibenski arhipelag, tipografiju i grafički dizajn.

Niko Mihaljević (Split, 1985.) je umjetnik i nezavisni grafički dizajner. Njegovi projekti uključuju osnivanje Muzeja kristalne lubanje, skladanje zvučne kompozicije trajanja 130 godina i pisanje filozofskog dijaloga koji dokazuje da je otok Prvić zaista kopno sa svih strana okruženo morem.